Hopp til innhold

Anne Aasheim er død

Tidligere redaktør og Kulturrådet-direktør Anne Aasheim døde onsdag, etter lengre tids sykdom. Hun ble 53 år gammel.

Anne Aasheim

DØDE ONSDAG: Tidligere NRK-sjef, Dagbladet-redaktør og kulturrådsdirektør Anne Aasheim er død, 53 år gammel.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Aasheim ble i oktober 2010 utnevnt til direktør i Norsk kulturråd og hadde da en lang karriere bak seg som journalist og redaktør i NRK. Hun var også sjefredaktør i Dagbladet i perioden 2006–2010.

I oktober 2015 ble Aasheim sykemeldt fra jobben som direktør i Kulturrådet, etter at hun fikk diagnosen lungekreft med spredning.

I januar informerte Aasheim om at hun ikke ville søke om å forlenge sitt åremål som direktør.

Aasheim døde onsdag på Hospice Lovisenberg i Oslo.

– Med Anne Aasheims bortgang har det norske samfunnslivet mistet en stor energikilde. Det var mange som nøt godt av Anne Aasheims ukuelige humør og store arbeidsglede. Hun var en inspirerende medieleder, en viktig stemme i offentligheten og et forbilde for veldig mange. Kulturrådet og norsk kulturliv har mistet en samlende og klok leder. Hun vil bli dypt savnet. Tankene mine går til alle hennes kjære, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en uttalelse.

Lang karriere

Anne Aasheim startet journalistkarrieren i avisen Varden i Skien, bare 17 år gammel. Hun var reporter i Dagen og Bergens Arbeiderblad før hun begynte i NRK Hordaland i 1988.

Linda Hofstad Helleland

FORBILDE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland kaller Aasheim en viktig stemme i offentligheten og et forbilde for mange.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Thor Gjermund Eriksen

TRIST: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kaller Aasheim en betydelig bidragsyter til norsk media og kulturliv, og sier hun vil bli savnet.

Foto: Per Ole Hagen/NRK / Per Ole Hagen/NRK

Aasheim var i NRK i 18 år, og hadde en lang rekke lederstillinger, blant dem distriktsredaktør i Østlandssendingen, stedfortredende kanalsjef i P2 og P3 og direktør for Nyhetsdivisjonen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier Aasheim vil bli savnet.

– Dette er en fryktelig trist, men dessverre ventet beskjed vi nå har fått. Vi kommer til å savne henne som en alltid varm og engasjert person og kollega. Hun bidro til norsk media og kulturliv gjennom hele sitt voksne liv, blant annet gjennom nesten 20 år i NRK. Hun har vært markant og tydelig helt til det siste, sier Eriksen.

Mellom 2006 og 2010 var hun sjefredaktør i Dagbladet, før hun gikk til direktørstillingen i Kulturrådet.

– Etterlater et stort tomrom

Vibeke Mohr, som har vært konstituert direktør i Kulturrådet siden Aasheim ble sykmeldt, forteller at dødsbudskapet ble mottatt med stor sorg hos rådet onsdag morgen.

– Det er mange lommetørklær her i dag. Det er klart at vi har fulgt med på sykdommen, men det er fortsatt et stort sjokk. Hun etterlater et stort tomrom her hos oss, sier Mohr til NRK.

Hun beskriver Aasheim som et sjeldent enestående menneske med et smittende engasjement, som har hatt stor betydning for Kulturrådet.

– Hun har modernisert hele Kulturrådet, og det på rekordfart. Det var typisk Anne, hun sa bare «det får vi til», så fikk hun det til.

Ble syk i fjor

Aasheim fikk i fjor påvist lungekreft med spredning – en sykdom hun har vært åpen om. I februar fortalte hun om sykdommen i et portrettintervju med VG:

– Det er ingen som sier at jeg kommer til å bli frisk. Det er det ingen som sier. Så nå får jeg livsforlengende cellegiftbehandling. For å ha best mulig livskvalitet i tiden jeg har igjen, sa Aasheim til avisa.

I intervjuet reflekterer hun også rundt at hun har levd et liv med mye fart – kanskje for mye.

– En venn av meg sa at hvis en skal regne effektiv levealder, så ville han stipulere min til cirka 86 år. Og jeg har vært lykkelig. Livet mitt har vært et eventyr.

Tidligere NRK-sjef, Dagbladet-redaktør og Kulturråd-direktør Anne Aasheim døde onsdag, 53 år gammel.

INNHOLDSRIKT LIV: I løpet av et liv som kun varte 53 år, rakk Anne Aasheim å være NRK-direktør, Dagbladet-redaktør og Kulturrådet-direktør. Reporter: Odd Nytrøen.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.