«Leaving Neverland» – en dokumentar med bismak

Den mye omtalte dokumentaren «Leaving Neverland» mottar blandede tilbakemeldinger fra kritikerne. – En rystende dokumentar som dessverre også mangler nødvendig journalistisk troverdighet, sier Dagbladets anmelder Tom Stalsberg.

Leaving Neverland

– «Leaving Neverland» inneholder beskrivelser av overgrep som får det til å vri seg i magen, skriver Filmpolitiets anmelder Sigurd Vik, og triller en femmer på terningen.

Han skriver om den kontroversielle dokumentaren «Leaving Neverland», som forteller historien om hvordan en av verdens aller største popstjerner Michael Jackson skal ha misbrukt to menn da de var barn.

James «Jimmy» Safechuck og Wade Robson forteller sin side av historien og kommer med detaljrike beskrivelser om de angivelige seksuelle overgrepene de ble utsatt for på 80- og 90-tallet.

Uvanlig ensidig

NRKs anmelder mener dokumentaren maler et rystende bilde av «kongen av pop».

– Hovedinntrykket en sitter igjen med etter å ha sett «Leaving Neverland» blir ikke svekket nevneverdig av filmens formmessige skavanker – det er overgrepsbeskrivelsene og livshistoriene til Robson og Safechuck som virkelig fester seg. Selv om anklagene mot Jackson om seksuelle overgrep ikke er nye, så gir denne dokumentaren ny og anselig tyngde til disse, skriver Vik.

Wade Robson, filmskaper Dan Reed og James Safechuck.

Wade Robson, dokumentarfilmskaper Dan Reed og James Safechuck.

Foto: Taylor Jewell / AP

Filmen er utelukkende basert på hovedpersonenes historie og mottar derfor sterk kritikk for å mangle nødvendig journalistisk troverdighet. Regissør Dan Reed har forsvart seg ved å kommentere at filmen ikke handler om Jackson.

– Det stemmer ikke helt. Det er tre timer med beinharde anklager, og hvis det stemmer er det helt grusomt, skriver Dagbladets anmelder Tom Stalsberg, som gir filmen terningkast fire.

– Sitter igjen med en bismak

– Vi må ikke glemme at vi snakker om et helt spesielt og gigantisk popidol som var «larger than life», som det sies flere ganger i filmen, og som i dag ikke er der til å forsvare seg, men som altså ville ha disse småguttene, og andre, hjemme hos seg for å leke med dem. Det er virkelig grufullt å høre dem fortelle om dette, fortsetter han.

Nettavisens anmelder Katinka Sletten mener også den ensidige fortellingen gjør at dokumentaren mangler den tyngden den burde hatt, og sitter igjen med en bismak.

– Det er ikke det at jeg ikke vil tro på de to mennenes versjoner. De virker oppriktig opprørt og gråter bitre tårer mens de snakker. Jeg tror på dem, men klarer likevel ikke å kvitte meg med følelsen om at noen burde vært der for å fortelle Michael Jacksons side av historien, skriver Sletten.

I likhet med Stalsberg gir hun filmen terningkast fire.

Også VG lander på det samme terningkastet.

– «Leaving Neverland» er, åpenbare svakheter til tross, en anledning for en hel (populær-) kultur til å se seg selv i speilet én gang til, skriver VGs Morten Ståle Nilsen.

Anmeldelsen i VG er basert på den fire timer lange versjonen av dokumentaren som er blitt sendt på HBO i USA. NRK skal sende en redigert versjon på søndag.

– Umulig å skille kunsten fra kunstneren

Michael Jackson

Michael Jackson var verdens største popstjerne.

Foto: Rusty Kennedy / AP

– Jeg også elsket Michael Jackson, men etter å ha sett Leaving Neverland, kommer jeg aldri til å klare å høre på musikken hans igjen, skriver den britiske avisa Independents filmanmelder, Clémence Michallon.

Hun fortsetter videre at det er umulig å skille kunsten fra artisten.

– Skru av musikken og lytt til disse to mennene, skriver i Hank Stuever for Washington Post.

Versjonen som vises på NRK og i Europa er en nedklipt versjon av dokumentaren som varer i drøye tre timer. Originalen, som vises på HBO i USA, er på fire timer.

Kulturstrøm

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP
 • Konvensjonell og sympatisk

  Tuva Novotny følger opp suksessen med «Blindsone» i sin nye film om en husmor som kastes ut av sin tradisjonelle tilværelse i en alder av 60. En glede å se Pernilla August forsvinne inn i rollen som Britt-Marie, skriver Birger Vestmo og gir terningkast fire. Anmeldelsen av «Britt-Marie var her».

  Pernille August og Peter Haber fra filmen «Britt-Marie var her»
  Foto: josef persson / josef persson