«Leaving Neverland» – en dokumentar med bismak

Den mye omtalte dokumentaren «Leaving Neverland» mottar blandede tilbakemeldinger fra kritikerne. – En rystende dokumentar som dessverre også mangler nødvendig journalistisk troverdighet, sier Dagbladets anmelder Tom Stalsberg.

Leaving Neverland

– «Leaving Neverland» inneholder beskrivelser av overgrep som får det til å vri seg i magen, skriver Filmpolitiets anmelder Sigurd Vik, og triller en femmer på terningen.

Han skriver om den kontroversielle dokumentaren «Leaving Neverland», som forteller historien om hvordan en av verdens aller største popstjerner Michael Jackson skal ha misbrukt to menn da de var barn.

James «Jimmy» Safechuck og Wade Robson forteller sin side av historien og kommer med detaljrike beskrivelser om de angivelige seksuelle overgrepene de ble utsatt for på 80- og 90-tallet.

Uvanlig ensidig

NRKs anmelder mener dokumentaren maler et rystende bilde av «kongen av pop».

– Hovedinntrykket en sitter igjen med etter å ha sett «Leaving Neverland» blir ikke svekket nevneverdig av filmens formmessige skavanker – det er overgrepsbeskrivelsene og livshistoriene til Robson og Safechuck som virkelig fester seg. Selv om anklagene mot Jackson om seksuelle overgrep ikke er nye, så gir denne dokumentaren ny og anselig tyngde til disse, skriver Vik.

Wade Robson, filmskaper Dan Reed og James Safechuck.

Wade Robson, dokumentarfilmskaper Dan Reed og James Safechuck.

Foto: Taylor Jewell / AP

Filmen er utelukkende basert på hovedpersonenes historie og mottar derfor sterk kritikk for å mangle nødvendig journalistisk troverdighet. Regissør Dan Reed har forsvart seg ved å kommentere at filmen ikke handler om Jackson.

– Det stemmer ikke helt. Det er tre timer med beinharde anklager, og hvis det stemmer er det helt grusomt, skriver Dagbladets anmelder Tom Stalsberg, som gir filmen terningkast fire.

– Sitter igjen med en bismak

– Vi må ikke glemme at vi snakker om et helt spesielt og gigantisk popidol som var «larger than life», som det sies flere ganger i filmen, og som i dag ikke er der til å forsvare seg, men som altså ville ha disse småguttene, og andre, hjemme hos seg for å leke med dem. Det er virkelig grufullt å høre dem fortelle om dette, fortsetter han.

Nettavisens anmelder Katinka Sletten mener også den ensidige fortellingen gjør at dokumentaren mangler den tyngden den burde hatt, og sitter igjen med en bismak.

– Det er ikke det at jeg ikke vil tro på de to mennenes versjoner. De virker oppriktig opprørt og gråter bitre tårer mens de snakker. Jeg tror på dem, men klarer likevel ikke å kvitte meg med følelsen om at noen burde vært der for å fortelle Michael Jacksons side av historien, skriver Sletten.

I likhet med Stalsberg gir hun filmen terningkast fire.

Også VG lander på det samme terningkastet.

– «Leaving Neverland» er, åpenbare svakheter til tross, en anledning for en hel (populær-) kultur til å se seg selv i speilet én gang til, skriver VGs Morten Ståle Nilsen.

Anmeldelsen i VG er basert på den fire timer lange versjonen av dokumentaren som er blitt sendt på HBO i USA. NRK skal sende en redigert versjon på søndag.

– Umulig å skille kunsten fra kunstneren

Michael Jackson

Michael Jackson var verdens største popstjerne.

Foto: Rusty Kennedy / AP

– Jeg også elsket Michael Jackson, men etter å ha sett Leaving Neverland, kommer jeg aldri til å klare å høre på musikken hans igjen, skriver den britiske avisa Independents filmanmelder, Clémence Michallon.

Hun fortsetter videre at det er umulig å skille kunsten fra artisten.

– Skru av musikken og lytt til disse to mennene, skriver i Hank Stuever for Washington Post.

Versjonen som vises på NRK og i Europa er en nedklipt versjon av dokumentaren som varer i drøye tre timer. Originalen, som vises på HBO i USA, er på fire timer.

Kulturstrøm

 • Ærlig om Diego Maradona

  Dokumentarfilmen «Diego Maradona» vises på filmfestivalen i Cannes. Den handler om den argentinske fotballspillerens liv og karriere, med særlig fokus på årene i Napoli i siste halvdel av 1980-tallet. NRKS anmelder gir terningkast 5 og mener den skildrer godt kontrastene mellom myten og mennesket. Filmen får norgespremiere 5. juli.

  Diego Maradona ved platespilleren fra filmen «Diego Maradona»
  Foto: Selma Media
 • 100 bidrag til klimalåtkonkurranse

  Artist Hanne Kolstø inviterte i mars folk til å skrive en låt som skal gi miljøvernerne en ny kampsang. Klimalåtkonkurransen «Etter oss» har hittil fått inn 100 bidrag, med både punk, vise, pop, rock, samtidsmusikk, instrumental, rap og joik. Fristen er nå utsatt til 31. mai. Låtskriver-vinneren får spille sangen sin på Klimabrøl-demonstrasjonen den 30. august i Oslo, og vil også få gratis studiotid og mulighet til å gi den ut.

  Hanne Kolstø på Øya
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Alan Walker i Spektrum

  9. november inntar Alan Walker (21) Oslo Spektrum som del av sin «Aviation Tour», som blir Walkers første arenaturné. Storhiten «Faded» kom i 2015 og siden har Walker toppet hitlister over store deler av verden. Bergenseren kan skilte med å ha blitt strømmet over en milliard ganger på Spotify – og turnert verden rundt.