Hopp til innhold

Anmeldere verden over lovpriser den nye Star Wars-filmen

Onsdag kunne filmanmeldere verden over publisere sine omtaler av «Star Wars: The Force Awakens», og den sjuende filmen i rekken får mye skryt.

Star Wars: The Force Awakens

GODT MOTTATT: Onsdag hadde «Star Wars: The Force Awakens» premiere på norske kinoer. Filmanmeldere verden over lovpriser den sjuende filmen i serien. Her med skuespillerne Daisy Ridley og John Boyega.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Denne artikkelen inneholder ingen avsløringer fra handlingen i «Star Wars: The Force Awakens» men det samme kan ikke loves om alle lenkene.

– Dette er Star Wars-filmen jeg har drømt om!, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet og gir filmen toppkarakter, terningkast seks.

Star Wars: The Force Awakens

NY TRILOGI: «Star Wars: The Force Awakens» er film nummer sju i serien og den første i en ny trilogi.

Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved

Det samme gjør Joe Morgenstern i Wall Street Journal.

– Bare se den. Du vil elske den, skriver han.

– Jeg har søkt i hjertet mitt, og jeg vet det stemmer, for meg i alle fall: «The Force Awakens» er min favoritt i serien. Episode VII er Star Wars nummer én, skriver Michael Smith i Tulsa World.

– «The Force Awakens» er latterlig, melodramatisk og selvfølgelig sentimental, men spennende og fylt av energi og sin egen form for sjenerøsitet. For en julegave!, skriver The Guardian og gir den fem av fem stjerner.

Norgespremiere

Onsdag hadde den sjuende Star Wars-filmen «The Force Awakens» premiere i Norge og det var også dagen hvor filmanmeldere verden over fikk lov til å publisere anmeldelsene sine.

I tillegg til å ha samme film til felles, har de også en annen fellesnevner. Nemlig skryt.

– Det er herlig å se igjen Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill, men «The Force Awakens» tilhører virkelig Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac og Adam Driver, skriver Matt Singer i Screencrush.

100 prosent positive

Skuespiller Daisy Ridley på Star Wars: The Force Awakens-premiere

STJERNE: Skuespiller Daisy Ridley spiller en av hovedrollene i den nye Star Wars-filmen. Her fra den røde løperen i London tidligere denne uka.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

På Rotten Tomatoes, et samlested på nett for filmanmeldelser, har filmen i skrivende stund 100 prosent. Det betyr at alle som har anmeldt filmen er positive i omtalen sin.

Imdb.com har over nesten 6 000 brukere gitt filmen i gjennomsnitt 9,2 av 10.

– De nye heltene er nyanserte, til tider overraskende, og en uendelig glede å tilbringe tid sammen med, skriver Robbie Collin i Daily Telegraph.

– «The Force Awakens» er filmen den lovet å være, med gode nye karakterer, en respekt for den originale trilogien og en sterk forståelse av hva som gjør at denne filmserien treffer fansen, skriver Terri Schwartz i IGN Movies.

Et norsk unntak

Selv om de fleste anmelderne gir filmen full pott i form av enten stjerner eller terningkast, var ikke alle like fornøyd.

Aksel Kielland i Dagbladet gir filmen terningkast tre og mener den ikke er i nærheten av å matche ikonografien og det kreative overskuddet til de opprinnelige filmene.

Jon Selås i VG er ikke like kritisk og gir filmen terningkast fem.

– «Star Wars: The Force Awakens» er et romeventyr for vår tid, skriver han.

Aftenposten og filmanmelder Erlend Loe gir også filmen terningkast fem.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober