NRK Meny
Normal

Anmeldere verden over lovpriser den nye Star Wars-filmen

Onsdag kunne filmanmeldere verden over publisere sine omtaler av «Star Wars: The Force Awakens», og den sjuende filmen i rekken får mye skryt.

Star Wars: The Force Awakens

GODT MOTTATT: Onsdag hadde «Star Wars: The Force Awakens» premiere på norske kinoer. Filmanmeldere verden over lovpriser den sjuende filmen i serien. Her med skuespillerne Daisy Ridley og John Boyega.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Denne artikkelen inneholder ingen avsløringer fra handlingen i «Star Wars: The Force Awakens» men det samme kan ikke loves om alle lenkene.

– Dette er Star Wars-filmen jeg har drømt om!, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet og gir filmen toppkarakter, terningkast seks.

Star Wars: The Force Awakens

NY TRILOGI: «Star Wars: The Force Awakens» er film nummer sju i serien og den første i en ny trilogi.

Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved

Det samme gjør Joe Morgenstern i Wall Street Journal.

– Bare se den. Du vil elske den, skriver han.

– Jeg har søkt i hjertet mitt, og jeg vet det stemmer, for meg i alle fall: «The Force Awakens» er min favoritt i serien. Episode VII er Star Wars nummer én, skriver Michael Smith i Tulsa World.

– «The Force Awakens» er latterlig, melodramatisk og selvfølgelig sentimental, men spennende og fylt av energi og sin egen form for sjenerøsitet. For en julegave!, skriver The Guardian og gir den fem av fem stjerner.

Norgespremiere

Onsdag hadde den sjuende Star Wars-filmen «The Force Awakens» premiere i Norge og det var også dagen hvor filmanmeldere verden over fikk lov til å publisere anmeldelsene sine.

I tillegg til å ha samme film til felles, har de også en annen fellesnevner. Nemlig skryt.

– Det er herlig å se igjen Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill, men «The Force Awakens» tilhører virkelig Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac og Adam Driver, skriver Matt Singer i Screencrush.

100 prosent positive

Skuespiller Daisy Ridley på Star Wars: The Force Awakens-premiere

STJERNE: Skuespiller Daisy Ridley spiller en av hovedrollene i den nye Star Wars-filmen. Her fra den røde løperen i London tidligere denne uka.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

På Rotten Tomatoes, et samlested på nett for filmanmeldelser, har filmen i skrivende stund 100 prosent. Det betyr at alle som har anmeldt filmen er positive i omtalen sin.

Imdb.com har over nesten 6 000 brukere gitt filmen i gjennomsnitt 9,2 av 10.

– De nye heltene er nyanserte, til tider overraskende, og en uendelig glede å tilbringe tid sammen med, skriver Robbie Collin i Daily Telegraph.

– «The Force Awakens» er filmen den lovet å være, med gode nye karakterer, en respekt for den originale trilogien og en sterk forståelse av hva som gjør at denne filmserien treffer fansen, skriver Terri Schwartz i IGN Movies.

Et norsk unntak

Selv om de fleste anmelderne gir filmen full pott i form av enten stjerner eller terningkast, var ikke alle like fornøyd.

Aksel Kielland i Dagbladet gir filmen terningkast tre og mener den ikke er i nærheten av å matche ikonografien og det kreative overskuddet til de opprinnelige filmene.

Jon Selås i VG er ikke like kritisk og gir filmen terningkast fem.

– «Star Wars: The Force Awakens» er et romeventyr for vår tid, skriver han.

Aftenposten og filmanmelder Erlend Loe gir også filmen terningkast fem.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter