- Musikkanmeldere må bli snillere

- Noen ganger blir det så slemt at jeg får vondt i magen av å lese det, sier Bylarms festivalsjef Runar Eggesvik.

Katzenjammer

Slaktet i NRK: Katzenjammer.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

"Hold kjeft", "sangtimer anbefalt" og "hjelpeløst skrevet, klønete fremført". Slike formuleringer må ferske artister tåle når de presenterer seg på plate for første gang.

Tre debutanter slaktes av anmeldere i NRK Lydverket, VG og Natt & Dag. Nå reagerer talentspeiderne i bransjetreffet Bylarm og synes debutantene må få levere dårligere enn erfarne artister.

Tøff behandling

Trine Sollie slaktet førstereisejentene Katzenjammer i NRK Lydverket. Terningenkastet og slakten førte til tidenes nettdebatt på Lydverkets blogg med over 170 innlegg.

Andreas Øverlands anmeldelse i Natt & Dag av debutanten Stella Mwangi har også satt sinnene i kok.

- Man blir selvfølgelig lei seg, men jeg tenker så ikke mye på det, sier Stella Mwangi. Manageren hennes gikk kraftig ut i Dagbladet og kalte det et personlig angrep.

Stella Mwangi

Slaktet i Natt & Dag: Stella Mwangi.

Foto: Sindre Lundvold

Bylarms festivalsjef Runar Eggesvik reagerer på behandlingen av debutantene.

- Det er ikke måte på hvor mye dritt man skal ta imot. Det gjelder ikke bare anmelderne i seg selv, men også muligheten folk har for å kommentere – spesielt på Dagbladet, men tildels også på NRK-Nett.

Eggesvik mener anmeldelsene av Iram Haq, Katzenjammer og Stella Mwangi er over streken.

- Jeg syns personlig at man bør gi debutanter en større sjanse, en varsomhet og litt mer rom til å finne ut hvilken artist de skal være - og ikke få dem til å gi opp som artister, sier Eggesvik.

- Får vondt i magen av å lese

Runar Eggesvik inviterer mandag kveld til debatten ”Hold kjeft, drittanmelder!”. Da må blant annet VGs anmelder Thomas Talseth svare for om han kan utsette en debutant for følgende:

”Tekstene er nærmest hinsides kritikk, så hjelpeløst skrevet og klønete fremført at det påkaller den onde latteren.” - fra VGs anmeldelse av Iram Haq.

Talseth mener det ikke bør tas spesielle hensyn til om artisten er debutant eller ikke.

- Det ville vært helt feil om de skulle hatt egne spilleregler, men når det er sagt prøver man alltid å opptre anstendig, sier Talseth.

- Noen ganger blir det så slemt at jeg får vondt i magen av å lese det. At Iram Haq blir anbefalt å kjøpe sangtimer og bedre rådgivere synes jeg er over kanten, sier Runar Eggesvik.

- En sak mellom anmelder og leser

- Slike saker som dette blir ofte gjort til en sak mellom artisten og anmelderen, men for meg er anmeldelsen en sak mellom meg og leseren. Anmeldelsen kan i beste fall beskytte publikum mot å kaste bort penger på noe som ikke holder mål, sier Talseth.

Runar Eggesvik i Bylarm forteller at de får inn veldig mange ferske artister hver år, og at de noen ganger må vurdere å forberede artistene på hva som kan møte dem i etterkant.

- Vi vurderer noen ganger å ha kurs om hvilke reaksjoner de kan få. At det har blitt en vane å sable debutanter synes jeg er en dårlig greie, sier han.

Iram Haq

Slaktet i VG: Iram Haq.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame