Anmeldelser av hiphop-kvelden i Stjernekamp

Lørdag var det hiphop som stod på planen i Stjernekamp.

Andrea Santiago Hiphop

Andrea Santiago skal framføre Work av Iggy Azalea.

Foto: David Dundas / NRK

Hiphop-kvelden i Stjernekamp kunne by på både «old school» rap fra New York med den 40 år gamle «Rapper's Delight» og moderne, norsk rap på morsmålet i form av «Nordaførr» og «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».

Dette har tradisjonelt vært en av kveldene der det har skilt stort mellom deltakerne, der enkelte har falt igjennom mens andre har overrasket.

Men lørdagens sending ble det ganske jevnt mellom deltakerne, før Hanne Sørvaag til slutt ble sendt hjem av seerne.

Stjernekamp - 21. september

1. Adrian Jørgensen: Thrift Shop

Artist/gruppe: Macklemore & Ryan Lewis ft. Wanz (2012). Av Ben Haggerty, Ryan Lewis

Et gøyalt musikkvalg. Denne genuint morsomme hiphoplåta toppet overraskende listene i mange land da den kom ut i 2012. Adrian sliter litt med å henge med rytmisk her og der, men han jobber hardt hele tiden med style og sceneshow. Han treffer tonen godt i refrenget og gjør en ok innsats totalt.

 • Terningkast 4
Stjernekamp - 21. september

2. Hanne Sørvaag: I´ll Be Missing You

Artist/gruppe: Puff Daddy & Faith Evans ft. 112 (1997). Av Faith Evans, Todd Gaither, Sting

Denne låta er en låt som appellerer til mange generasjoner. Mange vil dra kjensel på refrenget som er en nyversjon av Every Breath You Take med The Police fra 1983. Det er da også i dette fantastiske refrenget at Sørvaag virkelig skinner. Som rapper har hun litt å gå på, men hun holder rytmen fint og snakkesynger seg pent igjennom.

 • Terningkast 4
Stjernekamp - 21. september

3. Bilal Saab: Nordaførr

Artist/gruppe: RSP & Thomax (2010). Av Patrick Bottolfsen, Thomas Nygård, Halvdan Sivertsen (sample)

Bilal hyller Nord-Norge med sin versjon av Nordaførr. Bilal kliner til fra første ord. Han har denne låta så veldig under huden. Det ingenting som ikke kommer fra hjertet i denne sterke framføringen. Rytmisk er han helt presis og han leverer en nydelig flyt gjennom hele nummeret. Dette klarte han!

 • Terningkast 6
Stjernekamp - 21. september

4. Andrea Santiago: Work

Artist/gruppe: Iggy Azalea (2013). Av Iggy Azalea, The Invisible Men, Trocon Markous Roberts, Natalie Sims

Denne låta har en million ord og krever dessuten at Andrea virkelig bad ass hele veien. Hun er nesten det. Sceneshowet er krevende og man ser at hun jobber knallhardt hele veien. Men rappinga er kul og totalt sett var dette en veldig bra gjennomføring av Andrea.

 • Terningkast 5
Stjernekamp - 21. september

5. Beate Lech: In Da Club

Artist/gruppe: 50 Cent (2003). Av Curtis Jackson, Andre Young, Mike Elizondo

In Da Club, låta «alle» danset til i 2003 og årene som fulgte. Flere kvinner, blant annet Beyoncé, har laget kule girl power-versjoner av låta. Beate forsøker å gjøre denne låta til sin, men hun er langt unna sjangeren. Det føles litt som skuespill det hele, og dette overbeviste dessverre ikke.

 • Terningkast 3
Stjernekamp - 21. september

6. Kim Rysstad: Rapper´s Delight

Artist/gruppe: The Sugarhill Gang (1979). Av The Sugarhill Gang, Sylvia Robinson, Nile Rodgers, Bernard Edwards, Grandmaster Caz

Denne låta er en veldig hyggelig hiphop-låt. Så hyggelig at den sneik seg inn på hitlistene som første hiphop-låt på slutten av 70-tallet. Den kler den beskjedene og hyggelige folkemusikeren godt. Litt forsiktig kanskje, men denne tolkningen var fint gjennomført.

 • Terningkast 5
Stjernekamp - 21. september

7. Sondre Mulongo Nystrøm: Lett å være rebell i kjellerleiligheten din

Artist/gruppe: Karpe (2015) Av Chirag Rashmikant Patel, Eirik Kiil Saga, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Martin Tjärnberg, Thomas Kongshavn, Tobias Jimson

Karpes låt er politisk hip hop på sitt beste. Låtas tema, utenforskap, er noe Sondre kjenner seg igjen i. Han framfører den med et raseri og sårhet som føles ekte. Sondre har virkelig noe på hjertet i kveld.

 • Terningkast 6

Kveldens ekspertdommere skulle også til pers. De rundet av kvelden ved å framførte sin nye singel No lies.

Kulturstrøm

 • Inspirert av 20-tallsjazz

  Den norske elektronikaduoen Lemâitre spilte for første gang i Den Norske Opera & Ballett i helgen, under musikkfestivalen Red Bull Music Festival. Blant annet låten «Closer», som gjorde gruppen kjent for sine blåserekker. Men å lage låten uten virkelige blåseinstrumenter, var tålmodighetsarbeid, forteller Ketil Jansen til NRK-programmet Kulturstripa.

  Lemaitre
 • Atwood til norske paviljongen

  Søndag kommer Margaret Atwood til den norske paviljongen i Frankfurt. Anledningen er den storstilte bokmessa, der Norge er hovedland – samt at Atwood var første forfatter ut til å donere bokmanus til Framtidsbiblioteket. Mandag kveld ble det klart at canadiske Margaret Atwood, sammen med Bernardine Evaristo, er tildelt Bookerprisen. Atwood fikk prisen for andre gang.

 • Pharrell flau over gamle låter

  Pharrell Williams sier at oppstyret rundt «Blurred Lines» i 2013 fikk ham til å innse at også noen av hans egne låter var sexistiske. «Blurred Lines» ble kritisert for låtlinjer som blant annet «I hate these blurred lines, I know you want it» . I et intervju med bladet GQ sier artisten at han er «født i en annen tidsalder», der mer var lov. Han presiserer at han aldri ville skrevet eller sunget noen av de gamle sangene i dag, og sier de gjør ham flau (NTB).

  Artisten Pharrell Williams på scenen med hatt og bomberjakke
  Foto: Brent Stewart / Ap