Hopp til innhold

Anmeldelse: Punch-Out!!

Boksespillet Punch-Out!! returnerer til skjermen etter femten års pause. Og det er et forfriskende gjensyn.

Punch-Out
Foto: Nintendo

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nintendo har gjort det utallige ganger før med Super Mario, Metroid og andre spillserier, og nå gjør de det igjen: Blåser liv i en gammel klassiker på en ny maskin. Denne gangen er det boksespillet Punch-Out!! som har blitt gjenstand for kirurgi fra Nintendos bli-ny-team - og gjenoppstår på Wii.

I spillet inntar du rollen som bokseren Little Mac. Plottet er en variant av den klassiske ”outsideren som slår seg (bokstavelig talt) opp og fram”. Du begynner på bar bakke med et ønske om å bli verdensmester, og slåss deg oppover mot motstandere av gradvis større vanskelighetsgrad.

Fargerikt og muntert

Og langs din vei møter du slettes ikke fotorealistiske, store, stygge boksere i en pøl av svette, blod, damer og cheesy rockemusikk. Dette er nemlig et spill som overhodet ikke tar seg selv seriøst som boksesimulator, men som framstår som en tegnefilm, både i sinn og i skinn.

Grafisk sett har utviklerne benytta seg av en teknologi som kalles cel-shading. I lekmanns språk betyr det at spillet ser ut og oppfører seg som en interaktiv animasjonsfilm. Fargerikt som fy, lekent, forseggjort og smooth. Og lydsporet preges av munter musikk og overdrevne lydeffekter under kampene, som gjør at du ikke kan gjøre noe annet enn å smile og le.

Karikerte karakterer

For dette er virkelig et spill med humor - det er corny fra start til mål. Historien som beskrevet ovenfor er selvsagt storyen om Rocky Balboa opp ad dage, bare i New York. Det er korte animasjonsscener mellom slåsskampene der du jogger gatelangs med Frihetsgudinnen og hele NY-bøtteballetten av attraksjoner i bakgrunnen, mens din herlig klisjéframstilte korpulente afroamerikanske trener følger deg på sykkel bak.

Motstanderne dine er karikerte versjoner av personer fra forskjellige deler av verden, blant andre den vodkapimpende russiske muskelbunten Soda Popinski, den aggressivt-frådende iren Aran Ryan (som ser ut som om han er dratt rett ut fra et pubslagsmål), samt den indiske forsvinningsnummereksperten Great Tiger, som på sin side slapper av på et flygende teppe i pausene mellom rundene. Fabelaktig.

Spillbarhet i sentrum

Hver en av disse motstanderne er i utgangspunktet nærmest uovervinnelige, helt til du oppdager deres sårbare sider. Da gjelder det å utnytte disse ved å hoppe fra side til side og dukke for å unngå stormangrepet fra motstanderen, for så å slå tilbake som en tulling når han er uoppmerksom og off-guard. Og dét er spillet oppsummert i ett kort avsnitt.

Det er et nikk til fordums tiders tv-spill, der spillbarhet sto i sentrum, da styrespakene hadde to knapper, ikke tjue. Her er det din presisjon som testes, din reaksjonsevne, dine ferdigheter når det gjelder å lese en motstanders strategi og kontre deretter. Enkelt, greit, moro.

En ting er at konseptet er godt, men at man har det gøy med spillet fordrer at kontrollsystemet spiller på lag med deg. Og siden dette er en Wii, veit du hva du har i vente – et spill som utnytter de bevegelsessensitive kontrollerne.

Gammelmåten er best

Alle som har prøvd Wii Sports, veit at boksing med Wii-kontrollerne absolutt har et potensial. Dét spillet lyktes dessverre ikke med å få kontrollmetoden så god som den optimalt sett kan være på en slik konsoll.

Punch-Out!! prøver på det samme, der nunchaken i venstre hånd og kontrolleren i høyre hånd simulerer venstre og høyre hook. Dessverre blir dette bevegelsessensitive styringssystemet også her en gimmick. Skal du oppnå en følelse av kontroll over hva du faktisk gjør med Little Mac, må du gå velge det alternative styringssystemet – som VIPS bringer deg tilbake til 1987!

Du må nemlig flippe Wii-kontrolleren nitti grader, bruke den digitale D-paden til å styre bevegelser, og 1- og 2- knappene til å kontrollere venstre og høyre hånd. Akkurat som på den originale Nintendo-versjonen. Men det funker som ei kule. Du får total kontroll over bevegelsene og en umiddelbarhet i kontrollrutinene som gjør kampene tette og intensive.

Ikke nettstøtte

Det er 13 boksere totalt å slåss mot inntil du krones til verdensmester. Etter dette vil du møte bedre versjoner av de samme bokserne, som du da slåss mot som tittelforsvarer. Så spillet vil vare ei stund, tross det noe begrensa antall motstandere.

Dessverre har ikke spillet støtte for spill over internett. Det finnes en tospillermodus der skjermen splittes vertikalt og man styrer en bokser hver, og det er gøy (her kan man for eksempel ved å få inn nok bonusslag bli til GIGA MAC, en superheltversjon av lille-Mac!), så det er en mager trøst hvis man sulter etter å spille mot mennesker og har en venn/uvenn på besøk.

Retro-remix

Undertegnede spilte det originale Punch-Out!! til døde på slutten av åttitallet, og jeg må innrømme jeg fikk frysninger på ryggen da jeg starta Wii-versjonen for første gang og hørte en 2009-oppfunka remix av den originale kjenningsmusikken strømme ut av fjernsynets høyttalere. Det sier litt om seriens posisjon blant spillveteraner.

Men er dette spillet da bare for nostalgikerne? Nei, overhodet ikke. Det er for gamle fans som vil oppleve den ultimate versjonen av spillet de elsker - og det er for nye spillere som har sett seg lei på spill som tar seg selv altfor seriøst.

Det er fresht, pent, tett, og moro - og det gjør ingenting at det i utgangspunktet tråkker opp gamle stier. Skaff deg det før jeg slår deg ned!

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)