Hopp til innhold

Anmeldelse: Musikalen HAIR er hippienostalgi

Musikalen HAIR ved Oslo Nye Teater trenger en tydeligere historie og mindre polert overflate, mener NRKs teateranmelder.

Musikalen Hair

70-TALLET ER TILBAKE i musikalen Hair, som settes opp på Oslo Nye Teater.

Foto: L-P Lorentzen / Oslo Nye Teater

Rockemusikalen HAIR er skrevet i samme tidsperiode som handlingen er lagt til. Det ga musikalen en aktualitet, nærhet og råhet få andre kunne skilte med i 1968. Den gikk rett inn i datidas betente konflikter i USA: Vietnamkrigen, trangen til opprør, en politisk situasjon preget av drapene på Martin Luther King og John F. Kennedy, samt et nært forestående presidentvalg. Hendelser som påvirket den jevne amerikaner.

Tydeligere

Dette bakteppet bør den som skal se HAIR ved Oslo Nye Teater ha klart for seg. For konflikten hovedpersonen Claude (Eldar Skar) baler med, er ikke åpenbar for en publikummer som er født på tampen av forrige årtusen. Og det kan fort være mange, all den tid også denne musikalen har en SKAM-skuespiller som trekkplaster.

Er blitt en hitparade mer enn en musikal med substans.

Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

Mangelen på etablert konflikt gjør at musikalen sliter med å engasjere før et stykke ut i andre akt. Konflikten er slik: Claude har fått innkalling til militæret. Foreldrene forventer at han drar. De frigjorte vennene fra hippiesamfunnet forventer at han ikke drar. Argumentene for å dra blir svake, derfor er det vanskelig å forstå at dette er problematisk. Når Skar får tid og plass til å uttrykke rådvillheten, får musikalen nerve. Men det tar tid når han presenteres som svoren hippie i starten. Det er vanskelig å forstå at han har et problem.

Musikalen Hair

POLERT OVERFLATE, synes NRKs teateranmelder.

Foto: L-P Lorentzen / Oslo Nye Teater

Ensemblets hitparade

Dette til tross for gode musikalske ensemblenummer og et band strålende ledet av Simon Revholt. Vokalt er soloprestasjonene for ujevne til at det yter musikalen rettferdighet, men gode sangere som Ida Ursin-Holm, Solveig Andsnes, Kash King Gashamura og alltid stødige Henriette Faye-Schjøll løfter musikalen. I tillegg til Trond Høvik som en kjærkommen innreder med tilstedeværelse og glimt i øyet.

I ensemblenumrene er det mye å glede seg over. Men HAIR er blitt en hitparade mer enn en musikal med substans.

Musikalen Hair på Oslo Nye

FRA SKAM TIL MUSIKAL Josefine Frida Pettersen har en av rollene i musikalen.

Foto: L-P Lorentz / Oslo Nye Teater

Overflate

Handlingen oppleves relevant først i 2. akt, når det tetter seg til for Claude. Frem til da får publikum oppleve en hippienostalgisk musikal. Kostymer og scenografi preges av en ren og litt polert overlate mer enn småmøkkete virkelighet.

Det skyldes for det første at en utydelig konflikt skyver vekten over på sang og scenografi, for det andre en dus fargepalett. Litt mer teint, syrete farger og upolerte skuespillere hadde fått frem kraften som lå i hippiebevegelsens engasjement. Det er lite buskaser i armhuler og hårvekst på legger å spore – utseendepresset er ingen frigjort fra.

For at et ungt og nytt publikum skal strømme til musikalene som spilles i Oslo denne våren, trenger teatrene å hente inn regissører som ser musikalen med friske øyne og som kjenner en ung målgruppe ordentlig godt.

Besteforeldregenerasjonens ungdomstid blir først interessant når den byr på konflikter som fortsatt kjennes relevante. Et slikt prosjekt krever kunstnerisk vågemot og vilje til å feile. HAIR ved Oslo Nye Teater retter seg i større grad mot dem som har vokst opp med musikken og som ikke sier nei takk til en tripp bestående av en god dose hippienostalgi.

Kulturstrøm

 • Ny sjef for Teater Ibsen

  Styret ved Regionteateret i Vestfold og Telemark, Teater Ibsen, har tilsett Katharina Berg Skomedal (37 år) som ny direktør.

  Katharina har ein allsidig og bransjerelevant erfaring med utdanninga si frå Royal Academy of Dramatic Art, Rotterdam School of Management og London School of Economics.

  Katharina kjem til Teater Ibsen etter fleire roller i Lund-gruppa, nå seinast i rolla som Finance & HR Manager i Lunds Tivoli. Ho har tidlegare jobba ved Gullbring Kulturhus som dagleg leiar og arrangementsansvarleg.

 • Ny direktør for Henie Onstad Kunstsenter

  Anne Hilde Neset er ansatt som direktør for Henie Onstad Kunstsenter. Neset kommer fra stillingen som direktør for Kunstnernes Hus.

  Neset overtar stillingen fra nyttår og etterfølger Tone Hansen som fra 1. oktober overtar som direktør ved Munch-museet.

 • «Krigsseileren» er Norges Oscar-kandidat

  Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» blir Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.

  Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember, når 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

  Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen, som foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.

  I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske».Den kom på den endelige nominasjonslista, men uten å vinne.