Anmeldelse

Intens historiefortelling fra Colombia

Fly som faller, flodhester på flukt og fortellingen om narkotikaens forbannelse. Dette er ingredienser i den colombianske romanen som vant den ettertraktede IMPAC-prisen i fjor.

Lyden av ting som faller

«Lyden av ting som faller» av Juan Gabriel Vasquez ble hedret med IMPAC-prisen i fjor, prisen som gjorde Per Petterson kjent for et internasjonalt publikum og som er den største prisen til en enkelt roman utgitt på engelsk. Deler av prispengene på 100 000 euro går til oversetteren, hvis boken ikke er originalskrevet på engelsk.

Nå har Christian Rugstad oversatt romanen til godt norsk og ja, dette er en roman som er verdt å lese.

Hvem var Ricardo Laverde?

VASQUEZ Juan Gabriel

Juan Gabriel Vasquez er en av Colombias fremste samtidsforfattere.

Foto: Melanie MORAND/Opale -

Jeg-fortelleren Antonio Yammarra er jurist og universitetslektor i Bogotá. Når hans nye bekjentskap Ricardo Laverde blir skutt og drept på åpen gate, og den unge familiefaren Antonio selv blir hardt skadd i samme angrep, begynner han å nøste i kameratens hemmelige liv. Det fører ham tilbake til 1970-tallet, til årene før de store narkotika-kartellene tok over handelen med kokain til USA, og til unge, idealistiske amerikanere som ga år av sine liv til arbeid for Fredskorpset i Sør-Amerika. Eller som lot seg lokke av lett-tjente penger som hasjkurerer over grensen mellom sør og nord.

Jakten på hva som førte kameraten i døden blir drivkraften i fortellingen.

Den flyter ubesværet mellom ulike tidsepoker og familiekrøniker. Letingen resulterer ikke i noen fasitsvar, men viser tydelig hvordan storpolitikk og samfunnsomveltninger blir førende for et enkelt menneskes liv. Fortid og nåtid holdes levende som biter av samme virkelighet, minner (og tap av minner) har avgjørende betydning for livet som leves her og nå. For jeg-forteller Antonio får letingen konsekvenser. Tittelen «Lyden av ting som faller» spiller helt konkret på en flyulykke, men rommer også erkjennelsen av liv og fremtidsdrømmer som går i grus.

Historiens tilstedeværelse

Et sted under letingen etter spor, sier Antonio om en hotellregning at det er

Et betydningsløst stykke papir og samtidig et vindu mot en annen verden (..) Denne kurven var full av lignende vinduer.

Juan Gabriel Vasquez / Lyden av ting som faller (s. 110)

Oppnøstingsarbeidet kan minne om romanene til fjorårets nobelprisvinner, den franske forfatteren Patrick Modiano. Også han famler rundt i det dunkle på jakt etter småting fra fortiden som kan lyse opp et menneskeliv og gi en følelse av gjenkjennelighet eller nærvær, kanskje, mer enn en objektiv forståelse av hendelsesforløp, motivasjon og handlinger.

Tynget av terror

Juan Gabriel Vasquez er født i 1973 og har bodd store deler av sitt voksne liv i Europa. Han har selv sagt at han flyktet fra terroren og frykten som narkotika-baronen Pablo Escobar påførte sivilbefolkningen. Uhyggen over aldri å kunne føle seg trygg har han tatt med inn i denne romanen, som gir et perspektivrikt bilde på hvordan vold kan lamme og ødelegge et helt samfunn.

Død og kjærlighet er dramatiske høydepunkt i en bok som åpner ettertenksomt, nærmest filosoferende. Jeg liker Vasquez' måte å fortelle på, hvordan mysteriet om vennens død legges forsiktig ut i starten for så å få større og større betydning utover i fortellingen. Den åpner seg opp gjennom tiår tilbake i tid, blir stor og fet og bred, før den krymper sammen i ett skjebnesvangert nåtidsøyeblikk.

Fallgruver

Faren ved å være tydelig, er at man kan bli forutsigbar. Birøkting er vel å bra, men det er kanskje et litt stereotypt yrke for kvinnen som har trukket seg tilbake fra livets voldsomme slag og vil leve i pakt med naturen? En mann som reiser fra sin unge kone for å treffe denne ukjente datteren til sin døde venn, blir nærmest selvfølgelig nødt til å fanges av hennes naturlighet og sviker sine egne idealer (les kone). Forøvrig er de tette observasjonene av mennesker vi ikke vet så mye om, men som vi bare møter gjennom deres ord og handlinger, godt sett og sikkert skildret.

Romanen inviterer meg til å lese mer om Colombias nære historie. Den frister også til ny lesing. Det er klare kvalitetstegn.

Dessverre er det mange trykkfeil i den norske utgaven. De kan ikke tilskrives oversetter Christian Rugstad, som har gjort en veldig fin jobb, men snarere forlagenes stadig svekkede prioritering av korrektur.

Hør: Våre kritikere diskuterer de to prisvinnende romanene "Den smale veien til det dype nord" og "Lyden av ting som faller"

Kulturstrøm

 • Microsoft kjøper spillgigant til 600 milliarder kroner

  Teknologigiganten Microsoft kjøper spillselskapet Activision Blizzard, opplyser de i en pressemelding.

  Prisen er på svimlende 69 milliarder dollar, som tilsvarer rundt 600 milliarder kroner.

  Activision Blizzard utvikler spill som Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft og CandyCrush.

  Det siste året har spillselskapet mottatt anklager om seksuell trakassering og diskriminering av kvinnelige ansatte. I juli i fjor ble selskapet saksøkt i California.

  Ved oppkjøpet blir Microsoft den tredje største spillaktøren i verden, bak Sony og kinesiske Tencent.

  Microsoft står bak spillkonsollen Xbox, som sammen med Playstation, Nintendo og PC utgjør de store gaming-plattformene i verden.

  FILE PHOTO: Gamers play Call of Duty: Black Ops 4 at the Paris Games Week (PGW), a trade fair for video games in Paris
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Spider-Man tilbyr perfekt eskapisme

  Etter flere uker med utsettelser er kinofilmen «Spider-Man: No way home» endelig premiereklar fredag 21. januar.
  Filmen viser seg å være verdt ventetiden og oppfyller alle krav til storslått underholdning med både kløkt og snert, skriver Filmpolitiets filmkritiker Birger Vestmo som gir terningkast 5.

  Et bilde av figuren Spider-man fra filmen "Spider-Man: No way home"
  Foto: SF Studios
 • Kvinnekamp til Kairo bokmesse

  Marta Breen er den første norske forfattaren som er invitert til å delta i det offisielle programmet på bokmessa i Kairo. Anledninga er at teikneserieboka ho har laga saman med illustratør Jenny Jordahl, «Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap», er omsett til arabisk.

  Bokmessa i Kairo (CIBF) er den største og eldste bokmessa i den arabiske verda. Den trekkjer hundrevis av forlag frå hele verda og har rundt 2 millioner årlege besøkjande. CIBF går av stabelen 27. januar til 7. februar.

  «Kvinner i kamp» er seld til 28 land.

  Boka Kvinner i kamp på arabisk og forfatteren Marta Breen
  Foto: Cappelen Damm