Hopp til innhold
Anmeldelse

Unik Munch-mulighet

KODE i Bergen byr på bildekonstellasjoner vi antakeligvis aldri vi se igjen.

Livets dans_Munch

LIVETS DANS: Utstillingen setter sammen unike konstellasjoner, som man kanskje ikke får se igjen. «Livets dans» settes feks sammen med «Kvinnen i tre stadier» (nedenfor)

Foto: Edvard Munch Livets dans (1899-1900)Nasjonalmuseet

På kunstmuseene i Bergen er Edvard Munch høstens store navn. KODE benytter seg av det unike tidsvinduet som åpner seg når både Munchmuseet og Nasjonalmuseet er på flyttefot: De får låne verk som kunstinstitusjonene ellers aldri ville kunnet unnvære.

Unike billedkonstellasjoner

Dette gjør at bilder fra de tre største Munch-samlingene i verden nå henger side om side. Her kan vi se «Livets dans» (som vanligvis har fast plass i Nasjonalmuseets Munch-sal) ved siden av Kodes egen «Kvinnen i tre stadier», et bilde som heller aldri legger ut på reise.

Kvinnen i tre stadier

KVINNEN I TRE STADIER: Står i unik konstellasjon med «Livets dans» (øverst i artikkelen).

Foto: Dag Fosse / KODE

Dette er antakeligvis bildekonstellasjoner som vi ikke kommer til å se igjen. Men det er bare én av tingene som gjør utstillingen «I oss er verdener» helt spesiell.

Scenografien fremhever tematikken

I Stenersenbygget har man revet alle veggene og skapt en åpen utstillingshall på 800 kvadratmeter, der også dagslyset får slippe inn. Det har blitt en elegant og åpen scenografi, hvor bildene henger på en frittstående vegg som bukter seg gjennom utstillingshallen.

Med dette grepet kommer vi tett på enkeltverk, og samtidig får vi øye på nye sammenhenger. Som foreksempel i hvordan de berømte maleriene «Melankoli »og «Pubertet» møter hverandre:

«Melankoli» fra 1901, viser Munchs yngre søster Laura på Gaustad sykehus. Laura sitter forknytt og lett sammenkrøpet på en stol, med de mørke øynene breddfulle av naken redsel: Den røde duken er som et pulsende hjerteslag.

Melankoli
Foto: Svein Andersen / Edvard Munch
Pubertet_Munch
Foto: Edvard Munch Pubertet (1894-95)Nasjonalmuseet

I den andre delen av utstillingssalen henger «Pubertet» fra 1895:

Også der ser vi ser vi angsten synliggjort - ikke bare i blikket, men også i den skjebnesvangre skyggen som tårner seg opp bak den unge piken.

Munch som fotograf

Og som om ikke dette var god nok grunn til å kaste seg på Bergensbanen (eller på sykkelen) for å komme seg til KODE: Museeet viser altså enda en en en stor Munch-utstilling. Denne er av en ganske annen art.

Utstillingens tittel er «Det eksperimentelle selvet: Edvard Munch og fotografi», og den byr på en unik mulighet til å gjøre seg kjent med Munch også som fotograf.

Det er neppe noen som vil påstå at Munch spiller en viktig rolle i fotografiets historie. Han var teknisk sett ikke spesielt god, men så var det heller ikke fotografisk perfeksjon han etterstrebet.

Edvard Munch à la Marat ved badekaret på Dr. Jacobsons klinikk

SELVPORTRETT: Edvard Munch à la Marat ved badekaret på Dr. Jacobsons klinikk tidl. B1855

Foto: Edvard Munch / Edvard Munch

Tvert i mot dyrket han det uklare, dobbelteksponeringer, rare komposisjoner, der han for eksempel kunne la sin egen skygge falle på modellen.

Det er denne lekne, eksperimentelle tilnærmingen til fotografiet utstillingen ønsker å vise.

De to Munch-utstillingene på KODE kompletterer hverandre på en svært god måte og er hver i sær verdt et besøk.

Kulturstrøm

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)

 • Trevor Noah slutter i «The Daily Show»

  Komikeren Trevor Noah slutter som programleder i satireprogrammet «The Daily Show», skriver Variety.

  38-åringen slapp nyheten til publikum under innspilling torsdag kveld. Det er uklart når han slutter og om produsent Comedy Central har startet jobben med å finne en etterfølger, skriver nettstedet.

  Sørafrikanske Noah tok over programlederjobben i 2015 etter Jon Stewart, som ledet det i 16 år.

  "The Daily Show with Trevor Noah"
  Foto: Brad Barket / Getty Images for Comedy Central