Hopp til innhold

Solid, men uten overraskelser

Høstutstillingen har lite av den nyskapende energien utstillingen en gang hadde.

Absolutt Veto
Foto: Christina Leithe Hansen

«Der hviler en frigjort Aand over denne Udstilling» Skrev Christian Krohg i 1882, da høstutstillingen åpnet for aller første gang.

Når utstillingen nå åpner for 128. gang, er det lite igjen av det elleville og nyskapende som en gang var utstillingens varemerke.

Ikke desto mindre er det en solid presentasjon som nå vises i Kunstnernes Hus.

Utstillingen favner et bredt spekter av uttrykk og medier, fra maleri og tegning og fotografi til installasjon, skulptur og performance.

70 kunstnere er representert med til sammen 107 verk, og 30 av de 70 er debutanter.

IS-krigere og båtflyktninger

Det første som møter oss når vi trer inn i Restauranten i Kunstnernes Hus, er en veldig Gustav Doré-inspirert veggtegning som fyller hele fondveggen i Vest.

Bildet er et samarbeidsprosjekt mellom Shwan Dler Qaradaki og Johannes Høie.

Her kobles myologiske motiver sammen med sterke referanser til brennaktuelle temaer, som IS-krigeres grusomme henrettelser, og fortvilede båtflyktninger.

Dette verket setter an tonen på en fin måte for en utstilling som har mange meningssterke og politisk ladede arbeider.

En håpets avtale

Et annet eksempel er Ayman Alazrags kortfilm «Oslo Syndrome».

Filmen kretser om Oslo-avtalen som en håpets avtale. I Høstutstillingens katalog, som i år har form av en avis, sier Alazrag i et intervju at Oslo-avtalen skulle gi alle palestinere et sett med vinger, men i stedet for vinger, sier han, bygget Oslo høyere murer.

Filmen viser blant annet en rulletrapp på Gardemoen som går og går, som et bilde på konfliktens fortvilede, låste sirkelgang, slik den utspiller seg syklisk i nye kriger, nye gjenoppbygginger, nye fåfengte forsøk på å megle fred.

Gripende filminstallasjon

Et verk som fascinerte meg sterkt var Ingrid Torvunds film-installasjon «When I go out I bleed magic».

Her går vi inn i et bekmørkt rom, der underlige forseggjorte figurer og kostymer med vakre broderier er vist i opplyste montre. På veggen vises en underlig film, der fabelvesner og fantasidyr vandrer rundt i en vakker og gåtefull natur.

Et sted i filmen ser vi en skikkelse kledd i et hvitt, vakkert brodert kostyme, med hette over hodet med blå broderte øyne. Skikkelsen bærer et tilsynelatende hudløst dyr, kanskje er det en hund, der du kan se blodårer og muskler.

Det er noe underlig gripende i hvordan den kappekledde tar hånd om dette vergeløse dyret. Filmen har noe rituelt og arkaisk over seg, samtidig noe hypermoderne og science fiction-aktig.

Uten at jeg får grep om verken fortellingen eller hva de ulike vesnene representerer går jeg sterkt berørt ut av det mørke rommet.

Årets høstutstilling er solid, men helt uten overraskelser.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh