Anmeldelse

En middels krimhistorie

I «Dei sju dørene» forsøker Agnes Ravatn seg i krimsjangeren, men har ikke håndverket helt i fingrene ennå.

Forfatter Agnes Ravatn

HAR DET SOM TRENGS: Ravatn har helt klart det som skal til for å bli landets neste krimdronning, hvis det er det hun vil.

Foto: Marius Viken / Samlaget

Det mest slående ved Agnes Ravatns nye roman er fraværet av det den romerske dikteren Longinos kalte «det sublime». Det sublime er det opphøyde og det skjønne. Det som blir sittende igjen og dirre i deg etter endt lesning. Det er selve kunstopplevelsen, rett og slett.

Hva det er som løfter litteraturen opp fra underholdning til kunst er ikke alltid så lett å sette fingeren på. Det sublime var til stede i Ravatns forrige bok, «Fugletribunalet», som hun fullt fortjent fikk P2-lytternes romanpris for.

Les anmeldelsen av Fugletribunalet

Mye merverdi

Hva var det merverdien besto av i «Fugletribunalet»? Var det hovedpersonen Allis håndlag med råvarer på kjøkkenet? Var det konsekvente og overraskende nærværet av norrøn mytologi og rettsfølelse i teksten? Eller var det vår manglende tilgang til det indre livet til Sigurd Bakke, som førte til at vi hele tiden lurte på hva han var for en fyr?

Ingen skal beskylde Ravatn for ikke å være aktuell i sin nye roman. Hovedpersonen Nina Wisløff er (nok en) desillusjonert litteraturprofessor, som resignert ser dannelsesidealer forsvinne i nymotens fiksfakserier.

Må vike for bybanen

Villaen hun og ektemannen har bodd i i 35 år ligger i Fløenbakken i Bergen. Denne bakken har det vært en del skriverier om i det siste. For nettopp der ble hus etter hus ekspropriert for å få plass til bybanen i retning Fyllingsdalen.

Slik var det virkeligheten, og slik er det også i fiksjonens verden. Det er like før jul, og Nina og mannen Mads må se seg om etter et nytt sted å bo. De kunne flyttet inn i en arvet tomannsbolig i Birkeveien på Landås, men der vil datteren bo.

Det er bare en hindring i veien. Leieboeren, en ung alenemor, må kastes ut først. Når hun forsvinner sporløst er handlingen i gang i det som godt kunne blitt markedsført som en kriminalroman.

I rollen som Varg Veum

Her finns det både et mysterium som skal løses, og en litteraturprofessor som går inn i rollen som en høyt utdannet Varg Veum, eventuelt Miss Marple.

Ravatns velkjente vidd er til stede også her. Hun er syrlig som vanlig. Bergens velfødde kulturkjerringer av begge kjønn får sine pass påskrevet. Kommersialiseringen av utdanningssektoren likeså. Men det hele løfter seg ikke.

Dialogene personene imellom er stive og oppstyltede. Henvisningene til aristotelisk dramateori, fabler og eventyr føles mer påklistrede enn nødvendige.

Ikke underholdende nok

Ravatn har helt klart det som skal til for å bli vestlandets, ja landets neste krimdronning, hvis det er det hun vil.

Hun har både humoren og det skarpe blikket på samfunnet, som kjennetegner de beste i sjangeren. Hun har bare ikke håndverket helt i fingrene ennå.

Avsløringen av synderen til slutt kommer heller ikke som noen overraskelse.

Til å være underholdning er dette rett og slett ikke underholdende nok.

Kulturstrøm

 • USA sender kunstskatter til Irak

  USA vil tilbakeføre rundt 17.000 arkeologiske kunstgjenstander til Irak. Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi, som tirsdag møtte president Joe Biden i Det hvite hus, skal ta med seg mest mulig av skattene når han torsdag flyr hjem til Bagdad.

  Mye stammer fra det gamle Mesopotamia, og mange små dokumentbiter viser hvordan handelen foregikk i den sumeriske perioden 3000–4000 år før vår tidsregning, heter det i en uttalelse fra kulturdepartementet. Kulturminister Hassan Nazim sier at dette er den største tilbakeføringen av stjålne skatter til Irak noensinne.

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kone og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP