Hopp til innhold
Anmeldelse

Vikingene blir virkelige

Som dramatisert og opplevd sagalitteratur, overbeviser den tredje romanen om Torstein Tormodsson, med nært blikk for detaljer og innlevelse i berserkens raseri.

Bjørn Andreas Bull-Hansen

VIKING-INTERESSE: Forfatteren har sin egen You-tube-kanal om vikinger og er med i et historielag som dramatiserer hverdagslivet i vikingtiden.

Foto: Espen Winther / Gyldendal

I «Danehæren», den tredje boken om Torstein Tormodsson, trer vikingene ut av sagaene og spelene, og blir nærværende, virkelige.

Hovedpersonen Torstein er basert på Torstein Knarresmed, en skikkelse som har en liten og viktig rolle i Sagaen om Olav den hellige. Ellers vet vi lite om ham. Denne manglende kunnskapen har forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen vendt til sin fordel, og brukt som påskudd til å dikte opp et voldsomt livsløp.

Torstein er den sentrale figuren i Jomsviking, en serie med romaner som dekker store deler av den turbulente delen av skandinavisk historie vi kaller vikingtiden. Og det viser seg at Torstein slett ikke var noen obskur bifigur, han har vært med på det meste. Fra oppveksten i det legendariske krigsbrorskapet jomsvikingene, til slaget ved Svolder, Torstein var der. I bind to får han til og med være med på ekspedisjon til det fjerne Vinland.

Tvinges ut av trygg tilværelse

Torstein har innledningsvis i «Danehæren» tatt makten som herse og øverste leder i området Vingulmork innerst i Oslofjorden. Her styrer han med bestemt hånd, med sin nærmeste familie, og trofaste våpenbrødre ved sin side.

Men et plyndrertokt fra en fremmed flåte tvinger Torstein ut av den trygge tilværelsen. Han må heise seil og reise sørover for å få hevn. Denne reisen fører ham tilbake til Jomsborg, basen for de vidgjetne Jomsvikingene, og inn i et sjøslag med episke, bloddryppende sverdkamper.

Han kommer også i kontakt med den mektige danske kongen, Svein Tjugeskjegg, som vil ha ham med på sitt livs siste store prosjekt, forsøket på å utruste en gigantisk flåte for å erobre England.

Viking-allergi

Norske historiefortellere har vært forbløffende trege med å hente næring fra bølgen av vikingfortellinger som de siste tiår har skyllet over verden.

Det norske svaret på denne vikingbølgen har vært parodien, som NRK-serien Vikingane. Serien er morsom, men understreker berøringsangsten som moderne skandinaver har overfor alt som smaker av berserker og erobringstokt, som passer dårlig med vårt image som freds- og bistands-humanister.

Under det hele stikker frykten for at alt snakk om runer og konger egentlig er tynt kamuflert høyreekstremisme og ultranasjonalisme, eller i det minste kan lede til det, omtrent som hasj fører til heroin.

Men, som det går fram av Bull-Hansens fortellinger, vikingene var ikke nasjonalt orienterte. Moderne nasjonalstater eksisterte ikke, her var det åpent for internasjonal handel og interessante møter med andre skikker og folkeslag, selv om man til tider så det hensiktsmessig å trellbinde eller massakrere de interessante folkene man møtte. Den moderne vikingbølgen er også en påminnelse om at dette ikke er et snevert nasjonalt anliggende. Vikingene er ikke våre, de tilhører verdenskulturen.

Bjørn Andreas Bull-Hansen har holdt på lenge i dette litterære landskapet, ofte i en stil som tenderer mot myter og fantasy. Bøkene om Torstein ligger imidlertid tettere opp mot bokserien til Bernard Cornwell om den saksiske konge Uthred, som også er blitt tv-serie. Det innebærer nitid research og en imponerende detaljrikdom, kombinert med høyt tempo og svimlende slagscener.

Mer enn krig

Torstein selv en er kompleks figur og forteller. Han ser seg selv som en stolt hedning, og legger ikke skjul på forakten for munkene og den fremmede guden Kvite-Krist. Til gjengjeld har han et nesten liberalt kvinnesyn, og frigjør treller så ofte som han kan.

Kontrastene i livet til en viking kommer godt frem. Her opplever vi det hjemlige livet med landbruk og håndverk, og pliktene til en herse, med å inndrive skatter og opprettholde lov og orden. Storpolitiske allianser kommer og går, og den religiøse dimensjonen er alltid til stede, med ofringer til Odin, Frøya, Tyr og Njord.

Gjennom det hele går motsetningen mellom det å bevare det man har, kontra ærgjerrigheten, ønsket om å få hevn, å vinne makt og bytte, og å skaffe seg et navn, å bli husket for ettertiden. Innimellom kan vi fornemme en vemodig klang, en western-tone om de siste ville, frie menn før fremskrittet kommer og visker ut alt.

Og selvfølgelig, det er heftige sverdkamper, blodtåke og mengder av øl og stekt flesk. Det skal bli en fornøyelse å følge Torstein Knarresmed Tormodsson videre på sin vei fram mot Stiklestad.

Kulturstrøm

 • Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

  Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017.

  I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten.

  – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

  Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet. Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

  Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

  Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

  I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.

  (NTB)

  En kvinne med to barn flykter over elven Nef fra Myanmar til Bangladesh.
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Rapperen Coolio er død

  Den amerikanske rapperen Coolio døde i Los Angeles, muligens av hjerteinfarkt, opplyser manageren hans til nettstedet TMZ. Han forteller at 59 år gamle Coolio var på besøk hos en venn og ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Ingen offisiell dødsårsak er kjent.

  Coolio, med døpenavnet Artis Leon Ivey jr., gjorde stor suksess med låten «Gangsta's Paradise» på 90-tallet, skriver NTB.

  Coolio fotografert 7. august 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP