NRK Meny
Normal

Om igjen for første gang

Anne Grete Preus sin nye plate ble sluppet i går, og som alltid leverer Preus fra seg en samling gjennomarbeidet og seriøs popmusikk. Fansen får det de forventer, men det blir vel trygt.

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus haler det hele i land på godkjent og kompetent vis, mener vår anmelder.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Etter 30 år som Norges mest markante kvinnelige rocker, er ”norsk rocks førstedame” en hedersbetegnelse Anne Grete Preus fullt ut fortjener. Nivået på hennes soloutgivelser har holdt et jevnt bra nivå med stemningsfull pop og dyptloddende tekster. Er det dette du ønsker fra Preus, er hennes åttende soloalbum ”Om Igjen For Første Gang” helt riktig for deg.

Interessant duett

Også her er tekstene til Preus sjelegranskende, og denne gangen handler mye om å bli eldre, klokere og skjørere. ”Nattsang” er kammerpop av beste merke og en fin poetisk betraktning over kjærlighetens uransakelige veier. Denne duetten med Åge Aleksandersen, er både vellykket og interessant. Rock’n roll-ballasten i disse stemmene er enorm, og de kler hverandre! Åges ordentlig værbitte mannevokal får Anne Gretes rue heshet til å fremstå som sjeldent feminin.

Bidrag fra Nils Petter Molvær

Anne Grete Preus har alltid valgt medmusikanter fra øverste hylle, for det har vært status å spille med henne. ”Om Igjen For Første Gang” er intet unntak. Igjen har hun med seg et knippe av det beste norsk rock og jazz har å by på. Tittelsporet og ”Det Du Aller Helst Ville” har fine bidrag fra trompetist Nils Petter Molvær, som tilfører en mystisk klangbunn som det gjerne kunne vært mer av på dette albumet.

Forsiktig pompøst

”Om Igjen For Første Gang” er for det meste streit og litt anonymt produsert pop. ”God Nok Som du Er” og ”Sånn Som Oss” har begge sympatiske tekster fulle av medfølelse og potensiale for sjelelig oppmuntring. Men et forsiktig pompøst arangement med saksofonist Bendik Hofset sterkt til stede, sender låtene over kanten til et sted der det oser vel mye av stearinlys, rødvin og overtydelig egenterapi.

Borrer seg ikke inn i sjela

En sjelden gang skrur Preus opp rocketemperaturen noen små hakk. ”To Venner” gjør seg godt mellom alt det dempede og ettertenksomme, med et fint rullende rockegroove fra trommis Erland Dahlen.

På ”Om Igjen For Første Gang” er det for få av de store melodiene som en virkelig husker. Det er heller et par av tekstene som klinger i en lengst. 11 korte fortellinger på en snau time er i overkant, og Anne Grete Preus borrer seg ikke helt inn i sjela mi her. Men hun haler det hele i land på godkjent og kompetent vis.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller