Hopp til innhold

Om igjen for første gang

Anne Grete Preus sin nye plate ble sluppet i går, og som alltid leverer Preus fra seg en samling gjennomarbeidet og seriøs popmusikk. Fansen får det de forventer, men det blir vel trygt.

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus haler det hele i land på godkjent og kompetent vis, mener vår anmelder.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Etter 30 år som Norges mest markante kvinnelige rocker, er ”norsk rocks førstedame” en hedersbetegnelse Anne Grete Preus fullt ut fortjener. Nivået på hennes soloutgivelser har holdt et jevnt bra nivå med stemningsfull pop og dyptloddende tekster. Er det dette du ønsker fra Preus, er hennes åttende soloalbum ”Om Igjen For Første Gang” helt riktig for deg.

Interessant duett

Også her er tekstene til Preus sjelegranskende, og denne gangen handler mye om å bli eldre, klokere og skjørere. ”Nattsang” er kammerpop av beste merke og en fin poetisk betraktning over kjærlighetens uransakelige veier. Denne duetten med Åge Aleksandersen, er både vellykket og interessant. Rock’n roll-ballasten i disse stemmene er enorm, og de kler hverandre! Åges ordentlig værbitte mannevokal får Anne Gretes rue heshet til å fremstå som sjeldent feminin.

Bidrag fra Nils Petter Molvær

Anne Grete Preus har alltid valgt medmusikanter fra øverste hylle, for det har vært status å spille med henne. ”Om Igjen For Første Gang” er intet unntak. Igjen har hun med seg et knippe av det beste norsk rock og jazz har å by på. Tittelsporet og ”Det Du Aller Helst Ville” har fine bidrag fra trompetist Nils Petter Molvær, som tilfører en mystisk klangbunn som det gjerne kunne vært mer av på dette albumet.

Forsiktig pompøst

”Om Igjen For Første Gang” er for det meste streit og litt anonymt produsert pop. ”God Nok Som du Er” og ”Sånn Som Oss” har begge sympatiske tekster fulle av medfølelse og potensiale for sjelelig oppmuntring. Men et forsiktig pompøst arangement med saksofonist Bendik Hofset sterkt til stede, sender låtene over kanten til et sted der det oser vel mye av stearinlys, rødvin og overtydelig egenterapi.

Borrer seg ikke inn i sjela

En sjelden gang skrur Preus opp rocketemperaturen noen små hakk. ”To Venner” gjør seg godt mellom alt det dempede og ettertenksomme, med et fint rullende rockegroove fra trommis Erland Dahlen.

På ”Om Igjen For Første Gang” er det for få av de store melodiene som en virkelig husker. Det er heller et par av tekstene som klinger i en lengst. 11 korte fortellinger på en snau time er i overkant, og Anne Grete Preus borrer seg ikke helt inn i sjela mi her. Men hun haler det hele i land på godkjent og kompetent vis.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.