Hopp til innhold
Anmeldelse

Uhyggelig om nasjonalisme

Tor Arve Røsslands nye ungdomsbok er ubehagelig god. Likevel er historien om hvordan en vanlig norsk 14-åring blir voldelig nasjonalist for mager til at jeg kjøper den.

Tor Arve Røssland

Tor Arve Røssland skriver gjerne bøker som ikke moraliserer. Nå har han skrevet en bok om fremmedhat for ungdom.

Foto: Gaute Singstad

Forlaget Mangschous Skumring-serie består av spenningsbøker for ungdom fra 13 år. Bøkene er lettleste. Her er få underordnede bisetninger eller utbroderende skildringer. En dramatisk handling og sterke følelser kommer i første rekke. Det kan bli riktig fint. I Tor Arve Røsslands «Dronen» er det fint lenge. Teksten er effektiv. Informasjon plantes uten at det uttværes. For eksempel at jeg-fortelleren Thomas savner venner. For eksempel at mor og far er mer opptatt av et glass rødvin til, enn å høre hvordan Thomas har hatt det første dag på ny skole.

Familien har flyttet fra Bergen til et lite tettsted ikke så langt unna byen. Thomas er glad til. Han er nylig blitt slått ned på gaten av en tilfeldig gjeng rusede unggutter. Moren syter over at utlendinger slipper for billig unna når politiet henlegger saken.

Er dette grunn god nok til at Thomas blir terrorist?

Søker spenning

Tor Arve Røssland er en forfatter som behersker lettlest-formatet. Likevel synes jeg skjellettet hadde trengt mer kjøtt på beina når temaet er såvidt komplisert.

Thomas blir fanget inn i en rasistisk gruppe. Utgangspunktet er at han filmer en råkjøring med den nye dronen sin. Ungdommene som råkjører fremprovoserer ulykker, filmer dem og deler det på nettet. Dette er unge menn som søker dramatikk, spenning og som har null respekt for loven. At gjengen også har et fiendtlig syn på innvandrere, skal vise seg etterhvert.

Som en mefisto i skyggene står hovedmannen, en eldre nasjonalist. Han har et langsiktig mål med ungguttene og formidler dokumentarer og konspirasjonsteorier fra nettet. Før vi vet ordet av det, tror 14 år gamle Thomas at alle utlendinger er voldtektsmenn og kriminelle. Han er villig til bli med på et dødelig terroranslag mot innvandrere i Bergen.

Ubehagelig lesning

Risikoelementer er antydet, javisst. Ensom ung datspillende gutt, ydmyket av utlendinger og med foreldre som ikke bryr seg.

Det finnes en virkelighet i dette. Sinte unge menn marsjerer i norske gater under den nordiske motstandbevegelsens faner. Hvordan er de blitt slik?

Langt det vanligste i ungdomsromaner er at leserne skal kjenne seg igjen i jeg-fortelleren eller få sympati med en som strever med utfordringer. Tor Arve Røssland har skrevet en uhyggelig ungdomsroman med en jeg-forteller leseren må ta avstand fra. Det er et modig og utfordrende grep. Boken provoserer både i innhold og form. Det kan jeg like.

Helt i mål kommer forfatteren likevel ikke. Den ekstreme forvandlingen Thomas gjennomgår blir for umotivert. Jeg må tro på fortelleren for at hans ubehagelige tanker skal bli virkelig uhyggelige.

Passer for deg som

 • går på ungdomsskolen
 • liker lettleste bøker med spenning

Flere anmeldelser fra NRK

Arne Svingens Midt i svevet

Arne Svingen har skrevet en spenningsroman der du bare må lese videre. Her er store følelser og stor spenning. Les anmeldelsen

Bokomslag

Ingrid Ovedie Volden får tårene til å trille med ungdomsromanen «Hjertet er en knyttneve». Dette er litteratur som slår. Les anmeldelsen

«Mine brødre»
Foto: Aschehoug

Tilnærmingen til islam begynner som en vakker fortelling i «Mine brødre». Men så blir utenforskap og hevn styrende begreper. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP
 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.