Anmeldelse

Frydefull magi i Harry Potters ånd

Oppfinnsomt, gøyalt og oppslukende. Denne barnebokserien vil fenge mange norske lesere.

Jessica Townsend, forfatter

Australske Jessica Townsend treffer blink. Den første boken i Ingenlund-serien skaper en stor appetitt på mer.

Foto: Lani Carter

Hun er blitt kalt den nye J.K. Rowling, den 33 år gamle debutanten Jessica Townsend. Det er en skummel sammenligning. For hvordan kan noen leve opp til Harry Potters standard?
Jeg gikk til boken med begrunnet skepsis. Magiske verdener er skildret svimlende fra før og middelmådige kopier fins det nok av. Men fordommene mine ble raskt feid til side. Jessica Townsend tråkker på tradisjonsrik sti, men hun har magisk oppfinnsomhet nok til at nye vekster vokser frem.

For 8- til 12-åringer

Morrigan Kråkh er et såkalt forbannet barn. Hun fører med seg ulykker og skade, og er etter hjembyens tradisjon dømt til å dø på sin egen elleveårsdag. Verken hennes far kansleren eller stemoren ser ut til å ta det så tungt.

Like før midnatt på bursdagen blir Morrigan imidlertid reddet av en virvelvind av en mann. Jupiter Nord, en rødtopp med et fritt forhold til lover og regler, tar henne med til den skjulte byen Ingenlund.

Morrigan blir hans kandidat til den årlige konkurransen, der 500 barn kappes om å få bli medlem av Det vunderlige selskap, som er Ingenlunds eksklusive æresorden. Bare ni får plass.

Som i Rowlings bøker, og i suksessfortellingen Hunger Games, blir deltakerne satt på utfordrende prøver. Som i litteratur vi kjenner fra før, finnes her både slemme, slu og falske konkurrenter. Ikke minst dukker det opp en rabagast som blir Morrigans bestevenn.

Velprøvd oppskrift med fornyet kraft

Jada, det er her alt sammen. Et forsømt barns ønske om å være en del av en kjærlig familie. En ond kraft som har vært svekket, men som nå er på vei opp igjen, kanskje nettopp via det utvalgte barnet, som viser seg å ha akkurat de rette egenskapene i seg. Hun kan bli god, eller hun kan velge det onde.

Mot, vennskap og selvtillit blir satt på prøve. Det er både gjenkjennelig og nytt, for Jessica Townsend har frisk fantasi og inkluderende persontegninger. Sjarm er det nok av i denne boken.

«Ingenlund» har figurert på New York Times' bestselgerliste og 20th Century Fox har kjøpt filmrettighetene. Det er et sjakktrekk; Jessica Townsend har skapt et morsomt og passelig skummelt univers som tåler et stort lerret.

Oversetter Kirsti Vogts navn må fremheves. Hun kombinerer humor og kløkt i alle de magiske begrepene hun har oversatt til norsk, enten det gjelder magnifikatter, paraply-fremkomstmiddelet plyksbanen eller den forførende, men farlige egenskapen det er å være en vundersmed. Den norske tittelen «Ingenlund» bærer i seg den smarte flertydigheten i den engelske originaltittelen «Nevermoor».

All litteratur trenger ikke være revolusjonerende.

Noen ganger holder det å piffe opp en velkjent oppskrift.

Passer for deg som

 • liker eventyr
 • er i slukealderen
 • skulle hatt litt magi i hverdagen

Flere anmeldelser fra NRK

Bokomslag, Apollo, Månerakett
Foto: Gyldendal forlag

Det kunne vært mulig. At Georgs bestefar som guttunge ble dratt inn i USAs kamp for å få første menneske på månen. Men det er nok helst en skikkelig røverhistorie. Les anmeldelsen

Gaute Heivolls Estragons historier
Foto: Vigmostad & Bjørke

Dei sju dødssyndene er ikkje eit opplagt utgangspunkt for ein barnebokserie. Men forfattaren Gaute Heivoll, og ikkje minst illustratøren John Kenn Mortensen, har skapt eit passe nifst univers som fenger stor og truleg også liten. Les anmeldelsen

Bildebøker - serie

At jenter kan, vil og får det til understrekes i Gyldendals nye serie om oppsiktsvekkende kvinner. Den er myntet på 3- til 6-åringer. Det er aldri for tidlig å få gode forbilder! Les anmeldelsen

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag