Hopp til innhold
Anmeldelse

Lugubert familie­drama på beste vest

Kjønnskrig og sårede menn i Torkil Damhaugs nye krim, og først og fremst en fordømt god historie.

Torkil Damhaug og omslaget til «Hund uten grav»
Foto: Lina Hindrum / Cappelen Damm
Bok

«Hund uten grav»

Torkil Damhaug

Thriller

2022

Cappelen Damm

Tittelen på Torkil Damhaugs nye roman er en tydelig referanse til det faste uttrykket om hvor det er hunden egentlig ligger begravet.

Altså den egentlige grunnen og årsaken til at noe til sist kommer for en dag, noe som ganske godt oppsummerer strukturen i en krimroman.

I tillegg har hunden uten grav i dette tilfelle en høyst konkret betydning.

Den fine vestkant-familien Marcussen i denne romanen har nemlig en hund.

Og når den forsvinner er det, som man kan forvente, bare starten.

Som alle vet, som har sett på skrekkfilm, punkt nummer én i alle psykopaters håndbok er: Kverk familiens kjæledyr.

NRK-feminist i knipe

Familien Marcussen er en moderne, skal vi si, desentralisert storfamilie, her er det dine og mine barn, ekser og elskerinner, hushjelp og omgangsvenner.

Den som likevel stjeler oppmerksomheten i denne kretsen, er en som er plassert på utsiden av den.

Gina Witt er søsteren til mor i huset, en profilert programleder og NRK-feminist, med sine meningers mot og litt til.

Hun bruker sin mediemakt til å angripe menn som skal ha forgrepet seg mot kvinner, uten at hun bryr seg for mye om nyanser, eller å la den anklagede motpart få komme til orde.

Denne metoo-aktige aktivismen har gjort Gina Witt til hatobjekt nummer én på diverse chatteforum, hvor dødstruslene og de grafiske truslene om hva noen burde gjøre med henne, florerer.

Far på ferde

Datter i huset, Silje, har sine egne problemer. Noen av dem kan trolig føres tilbake til den manglende kontakten med hennes egentlige far.

Han heter Fred Rivers, en engang profilert advokat, som måtte sone i fengsel for drapet på en kvinne.

Fred Rivers er en kompleks figur. Han begynner å fungere som en slags detektiv og beskytter av datteren Silje når volden rammer den borgerlige familien og likene begynner å dukke opp.

Det er ikke utelukkende en fordel at han allerede har innledet et forhold til den andre etterforskeren i historien, politikvinnen Nina Jebsen.

En dobbel Riverton

Torkil Damhaug har plukket med seg den gjeve Riverton-prisen to ganger.

GYLNE TIDER: Damhaug med to gylne revolvere, som bevis på hans kvaliteter som krimforfatter.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Torkil Damhaug har blitt en stabil leverandør av velskrevet psykologisk spenning, en av relativt få som har plukket med seg den gjeve Riverton-prisen to ganger.

Hovedpersonene til Damhaug er gjerne litt mer skjøre og sårbare enn den gjengse seriedetektiv, noe som gjør at de også er mer kortlivete.

Her er det faktisk en risiko for at helten ikke skal klare seg til neste bok.

Likevel er det personer her som går igjen fra tidligere bøker, som etterforsker Nina Jebsen og hennes eviglange stillingskrig med den perfide sjef, Viken.

Ting i tiden

Bakteppe denne gang er i høyeste grad aktuelle saker og strømninger i tiden, slik de blir presentert i sosiale media og klassiske nyhetsmedia. Sentralt ligger det man kan kalle nymistenksomheten mellom kjønnene.

Her er det metoo, incels, opprørte feminister og rasende manneaktivister, chattegrupper, sinte menn og troll til kjerringer.

Ja, til og med et «Handmaid's Tale»-kostyme som dukker opp i en ytterst uærbødig sammenheng. Dette kunne lett bli i overkant med politikk og problemer under debatt.

Men Damhaug glemmer ikke spenningen og kunsten å fortelle en historie.

Krim-godfølelse

Han unngår moraliseringen og gir oss fortellinger om enkeltskjebner det er lett å like og sympatisere med. Uavhengig av kjønn, klasse, alder og bakgrunn.

Til og med de indre monologene til den navnløse, forstyrrede gjerningspersonen blir fremført med noe som kan minne om sympati.

De siste kapitlene forter jeg meg å lese for å finne ut hvordan det går, samtidig som jeg gruer meg til boken er ugjenkallelig slutt.

Det er den følelsen hos leseren en god krim skal vekke, og jeg får den under lesningen av «Hund uten grav».

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Hei!

Jeg heter Ola Hegdal, og leser og anmelder bøker for NRK. Gjerne krim og spenningslitteratur, eller sakprosa. Les gjerne anmeldelsen min av «Anomalien» av Hervé Le Tellier, «Du er bonde» av Kristin Auestad Danielsen eller «Natteløperen» av Karin Fossum.

Kulturstrøm

 • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

  Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

  15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

  Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

  Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

  Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

  «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

  Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

  Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

  Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

  Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.