Hopp til innhold

Cuba i singelformat

ANMELDELSE: Selv fra den mest hakkete og møkkete plate kan det komme uventet musikk. Che Guevaras barnebarn har skrevet en illusjonsløs fortelling om hva som ble igjen av den cubanske revolusjonsdrømmen.

Hakk i plata av Canek Guevara, italiensk utgave

Utsnitt fra omslaget til den italienske utgaven av «Hakk i plata: 33 revolusjoner». Originalens tittel, «33 revoluciones», kan også oversettes til 33 omdreininger, en henvisning til LP-ens omdreinings­hastighet, skriver forlaget.

  • TITTEL: Hakk i plata: 33 revolusjoner
  • FORFATTER: Canek Sánchez Guevara
  • OVERSETTER: Øyunn Rishøi Hedemann
  • FORLAG: Solum

Da Canek Sánchez Guevara skulle finne en egnet metafor for å beskrive det Cuba han opplevde som ung mann i Havanna, valgte han seg en gammel LP-plate med hakk og sår.

Ordet revolucion er tvetydig på spansk. Det betyr voldelig samfunnsomveltning, men kan også ganske enkelt bety omdreining. En LP-plate snurrer vanligvis 33 ganger i minuttet. Det går fremover på et vis, men i kjente spor, og sangen som kommer ut av rillene er alltid den samme. Etter hvert som tiden går, blir platen så møkkete og hakkene så mange at det knapt blir mulig å høre musikken for bare knitring. Eller som det heter i boken:

Canek Sanchez Guevara

Canek Sánchez Guevara var det eldste barnebarnet til revolusjons­helten Che Guevara og en sterk kritiker av Castro-regimet. Han døde i 2015, 40 år gammel, av komplikasjoner under en hjerteoperasjon.

Foto: Pressebilde

«Hver dag er en gjentagelse av den for­rige, hver uke, hver måned, hvert år; og for hver gjentagelse blir lyden dårligere, helt til alt som er igjen, er et nedslitt og ugjenkjennelig minne om originalopptaket – musikken forsvinner, erstattes av en kornete, uforståelig susing».

Svette, rom og skuffelse

Originalopptaket – er det revolusjonen i 1956? Var det da musikken var frisk og ny? Nå er det bare svette, rom og skuffelse igjen. Den unge byråkraten ser ingen fremtid. Alt som gjenstår er å tylle i seg cubansk rom, for så å ta trappen opp til blokkleiligheten i sjuende etasje, siden heisen står.

Canek Sánchez Guevara har skrevet en liten roman som fanger inn de manglende fremtidsutsiktene til en generasjon cubanere som for lengst har mistet troen på drømmene til besteforeldrene.

Mens de samme besteforeldrene drar den samme platen med løgn og propaganda om og om igjen, lever vanlige cubanere livet sitt innenfor husets fire vegger. Den unge byråkraten holder seg selv gående ved hjelp av noen kassetter med europeisk kunstmusikk og litteratur.

Privilegert oppvekst

Hakk i plata av Canek Sanchez Guevara

Hovedpersonen i «Hakk i plata: 33 revolusjoner» er en desillusjonert ung cubaner.

Med sine 104 sider, minner boken mest om melankolsk klagesang. Skildringen av Havanna er illusjonsløs, men ikke kald.

Canek Sánchez Guevara er barnebarn av revolusjonshelten Che Guevara. Ifølge avisen The Independent, levde han og hans mor, som var Guevaras datter fra første ekteskap, et privilegert liv i Havannas peneste strøk.

Men barnebarnet har sett at ingenting av virkeligheten stemmer overens med drømmene til bestefaren.

Akkurat når historien utspiller seg, er ikke godt å si, men det er grunn til å tro at den tar sitt utgangspunkt i erfaringer den unge Guevara gjorde seg før han forlot Cuba for godt i 1996.

Nevner ikke bestefar

Det er ingen selvbiografisk historie Guevara har skrevet. Stoff om forfatterens spektakulære familieforhold må leseren finne andre steder. Forfatterens familiehistorie – som sikkert var et fristende salgsargument, siden boken ble solgt til mange land under bokmessen i Frankfurt – blir ikke nevnt med et eneste ord.

Det som finnes mellom disse permene, er en liten og poetisk fortelling, som nytes best på balkongen en sommerkveld med isbitene klirrende i glasset og Chano Pozo knitrende på platespilleren.

Oversetter Øyunn Rishøi Hedemann bidrar med sine diskrete slanguttrykk, som også høres på gatene i den norske hovedstaden, til at dette glimtet inn i det sosialistiske øyriket også tar seg godt ut på bokmål.

  • Flere anmeldelser fra NRK:
Identitet av Thure Erik Lund

«Identitet» av Thure Erik Lund: Thure Erik Lund tjuvstarter bokhøsten 2017 med et skikkelig saftig eple av en tankestrømsroman.

Trans-Sovjet ekspress av Kjartan Fløgstad

«Trans-Sovjet ekspress» av Kjartan Fløgstad: Kjartan Fløgstads bok «Trans-Sovjet ekspress» tar leseren med på jakt etter spor av revolusjonær skapertrang i ruinene av Sovjetunionen.

Knausgårds bok om Munch

«Så mye lengsel på så liten flate» av Karl Ove Knausgård: Karl Ove Knausgård lykkes langt på vei i å antyde for leseren at det finnes en annen og viktig Edvard Munch bortenfor de store, berømte bildene som gjorde maleren til et ikon.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.