Hopp til innhold

Et forfengelig fyrverkeri

«Fire and Fury. Inside the Trump White House» av Michael Wolff er et fyrverkeri av en bok. Den gir oss alle grunn til å være lettet over at verden ikke slo over i ragnarok i løpet av Donald Trumps første år i Det hvite hus.

Fire and Fury

Michael Wolffs omstridte bok om USAs president Donald Trump kommer på norsk i februar.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Michael Wolffs mye omtalte fortelling består i hovedsak av to ingredienser: scener og portrett. I scenene plasserer han oss som fluer på veggen i noen av øyeblikkene vi kommer til å huske fra hans første år som president.

Følelsen av å være der det skjedde da det skjedde blir så krydret med syrlige portretter av presidenten, hans nærmeste medarbeidere og familie.

Rik og berømt i New York

Presidentskapet begynner offensivt i januar 2017 med en Trump som får fart og retning fra en ideologisk sikker Steve Bannon, mannen som mer enn noen skjønte at eiendomskongen fra New York ville kunne vinne valget hvis han fikk med seg med den misfornøyde arbeiderklassen i Florida, Michigan, Ohio og Pennsylvania. Derfra og ut skal de fleste hodene falle, inntil også Bannon går fra borde i august i fjor.

Ut av dette er det kommet en bok som koker og syder i en slik grad at man kunne tro at vi var havnet i roman av en annen Wolfe, nemlig Tom Wolfe, som i sin roman «Forfengelighetens fyrverkeri» beskrev 80-tallets rike og berømte i New York.

I «Fire and Fury. Inside the Trump White House» møter vi nettopp en av disse rike og berømte fra New York, som ønsket seg at hans tårn midt i byen skulle vokse helt inn i himmelen. Istedenfor havnet han i Washington, i et hus som vi nå får se fra innsiden. Der inne råder de forfengelige og de inkompetente. Iblant dem dukker det opp en og annen som forsøker å utøve helt anstendig politisk håndverk, men i møte med de anstendige blir denne historien enda mer tragisk og komisk.

Innsauset journalist

En snau uke etter lanseringen er det lite som tyder på at Trump har dekning for at boken består av løgner. Det er nok av kilder som bekrefter at Wolff har fått gå inn og ut av Det hvite hus mer eller mindre som han ville. Mye tyder på at den tidligere stabsansatte Sam Nunberg har sine ord i behold da han kunne fortelle til CNN at han «samarbeidet med Michael, ja at vi alle samarbeidet med Michael».

Journalisten selv fremstår som en tvetydig skikkelse. Han er åpenbart tilstrekkelig innsauset i New York-fiffen til at han blir invitert inn i de rette salongene av de rike og vellykkede. På den annen side viser han evne til å ta suveren litterær kontroll over begivenhetene når han først er i besittelse av den informasjonen han trenger.

Passer for dem som

  • vil skrive den neste dyneløftende boken om det indre liv i Arbeiderpartiet.

Flere anmeldelser fra NRK

The Hate U Give
Foto: Gyldendal forlag

«The Hate U Give» av Angie Thomas: «The Hate U Give» er en rasende ungdomsroman om et brennbart tema, nemlig rasisme i USA. Forfatteren Angie Thomas er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter.

Skamløs

«Skamløs» av Nancy Herz, Amina Bile og Sofia Nesrine Srour: «Skamløs» drar feminismen inn i nye nabolag, og lar alle oss andre være med på lasset.

bokomslag med tekst

«Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag» av Chimamanda Ngozi Adichie: Hvordan oppdra en datter til å bli feminist? Chimamanda Ngozi Adichie har femten forslag.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh