Hopp til innhold
Anmeldelse

Bestemoren fra helvete

Mammabloggerne får så øra flagrer i en frisk feelbad-roman.

Bokhylle med bøker, "Evil Grandma" av Line Baugstø trukket ut
Terningkast 5 Bok

«Evil grandma»

Line Baugstø

Skjønnlitteratur

26. juli 2024

Oktober

Som fersk farmor var det med en kriblende forventning jeg gikk til Line Baugstøs nye roman «Evil grandma».

Allerede forsiden pirrer lese­lysten:

En sur nedover­munn i et voksent kvinne­fjes dekker hele siden, et nærbilde der bare munn og nese synes, så kvinnen er anonymisert. På rosa bakgrunn lyser knall rød leppe­stift, og tittelen dundrer mot leseren i store, røde bokstaver.

Ond glede

Det er noe djevelsk i uttrykket, og den oppfatningen skal vise seg å slå til.

Men hvem som er ond, og hvem som i tilfelle utfører sine djevelske handlinger med full selvrettferdighet, se det klarer Line Baugstø heldigvis å moderere, selv om hun legger grundig opp til hvem vi skal heie på.

Mona drar opp munnvikene. Prøver å legge ansiktet i blide folder, kvitte seg med det bistre draget rundt munnen. Hun vet at hun ikke ser snill ut. Det er livet som har preget henne. På et eller annet tidspunkt festet sorgene og skuffelsene seg til ansiktet hennes, og det hender hun lurer på om hun kunne forhindret det, den gangen for tjue-tretti år siden. Ikke med botox, selvfølgelig, men med en lysere innstilling til det hele.

«Evil grandma» av Line Baugstø

Det er Mona som er vår heltinne.

Men heltinne og heltinne, Line Baugstø skriver frem et menneske med mye motstand i seg, en som heller tyr til raseriet enn til smilet.

Ensomhet, vennskap og svik utforskes i denne lettbente fortellingen, det samme gjør klimautfordringene.

Lile Baugstø foran sommerlig landskap

MANGFOLDIG FORFATTERSKAP: At jordklodens helse tematiseres, er ikke overraskende; Line Baugstø har vært svært aktiv i Forfatternes klimaaksjon. Likestilling er en annen tråd i Baugstøs omfattende forfatterskap.

Foto: Fartein Rudjord / Oktober forlag

Skubbet på sidelinjen i sitt eget liv

Mona har to voksne sønner. Ektemannen forlot henne for en yngre kvinne for mange år siden. Nå nærmer hun seg pensjons­alderen, men trives fremdeles på jobb, selv om hun hisser seg opp over stadig nye digitale nyvinninger.

Hun har gode venner og en akkurat passe stor leilighet der hun kan disponere tiden sin og tingene sine akkurat som hun vil.

Men det blir det slutt på når sønnen og sviger­datteren, som nærmest samtidig med at de avslører at hun skal bli farmor, må flytte inn til henne en periode, siden de har vannlekkasje i sin egen leilighet.

Så det blir mer intimt i den lille leiligheten enn godt er.

Panikkangst

Mona har allerede fått et stress­anfall av tanken på å bli beste­mor. Legen hun oppsøkte, hadde rett:

Hennes tid er snart over, det er ingen grunn til å pynte på sannheten. Det som venter nå, er bestemorrollen og så døden. (...) Tanken gir henne lyst til å skrike høyt. Skyve ungen vekk og skrike høyt.

«Evil grandma» av Line Baugstø

Line Baugstø trekker roman­figurene sine til det ekstreme. Nettopp derfor blir det underholdende, om enn noe forutsigbart.

Det er som i en TV-serie der intrige på intrige gjør at man følger med i episode etter episode. For man kjenner jo så godt karakterene og vet akkurat hva slags trøbbel de kommer til å havne i.

Les også Vi skulle vært løver

Line Baugstø forfatter portrett

Utlevert på Instagram

Romanen fungerer også litt sånn; når vevre lille Alma, som ikke gjør annet i livet enn å legge ut bilder av seg selv i stadig nye antrekk på Instagram, begynner å poste klager over hvor vanskelig det er å måtte bo trangt hos sin usympatiske sviger­mor, er hun definert som type.

At hun ikke kan spise noe av den maten de unge nærmest forventer at Mona skal varte opp med, er en selvsagt bit av karakteren.

Dramatikken tar fart når Mona oppretter sin egen instagram-konto under psevdonymet evilgrandma65 (siden evilgrandma allerede var tatt!).

Her deler hun ufiltrert sine frustrasjoner over selvsentrerte momfluensere, utakknemlige leie­boere og latterlige babyshower-selskaper.

Det skandaløse klimaks er uunngåelig.

Les også Jordmødre må «rydde opp» etter Sophie Elise

Influenser Sophie Elise og babyen hennes.

Og her blir jeg både fornøyd og skuffet. For dette er ikke en roman der man får nye innsikter. Men la gå, vi lader opp til en spektakulær scene, og selv om vi får det vi forventer, gir det et visst forløsende sug av skade­fryd når katastrofen er et faktum.

Og hvor saliggjørende er det ikke når et oppdemmet sinne ikke fører til hatefulle gjerninger, men til fullstendig og blamerende ordgyteri, som når Dag Solstads Elias Rukla eksploderer foran forferdede elever i skole­gården i «Genanse og verdighet»?

Slipper gørra løs

Det er lett å karikere selvopptatte og naive ung­jenter som lever av å fotografere sin egen navle.

Line Baugstø gjør det med snert og en sår indignasjon fra en kvinne som selv ikke er så rent lite selvrettferdig. Slik kan Mona minne om noen av skikkelsene til Nina Lykke.

Les også «Et epos for outsidere»

Omslaget til «Vi er ikke her for å ha det morsomt» og forfatter Nina Lykke

Det er gøy. Det er smart turnert. Men dyptloddende er det ikke.

Jeg synes dessuten Baugstø gjør det enkelt for seg selv når hun svinger svøpen over menn i sin alminnelighet; og legger dem ut som utro svikere, skjødesløse dumskaller eller rene egoister.

Som kjapp samfunns­kommentar tar «Evil grandma» vår tids enorme personfiksering på kornet. Opptil flere hysterisk pinlige scener setter i gang en hel film i hodet. Det er et kvalitets­tegn for en underholdnings­roman.

Ikke alle bøker skriver seg inn i litteratur­historien. Noen timers ektefølt raljering over tidens tåpeligheter er også bra.

Og se om det ikke under Instagram-styret har festet seg en flik av erkjennelse i leseren om den altfor gjengse forventningen som råder overfor aldrende kvinner:

På et tidspunkt mister de både identitet og egennavn, og blir heretter, av alle, bare omtalt som bestemor.

Kjærlig (særlig!) hilsen
Farmor

Hei!

Hei! Jeg er litteraturkritiker i NRK og anmelder bøker både for barn og voksne. Virkelig gode bøker jeg har lest i det siste, er Ikke mennesker jeg kan regne med av Kyrre Andreassen, Under brosteinen, stranden! av Johan Harstad og Lisa gikk til skogen av Kjersti Annesdatter Skomsvold. 

Her kan du lese saken min om hvordan Emil i Lønneberget ble rampegutten som ble elsket av alle. 

Kulturstrøm

  • Pris til norsk film i Venezia

    Dag Johan Haugeruds film «Kjærlighet», som er nominert til Gulløven i Venezia, ble tildelt filmkritikerprisen Bisato d'Oro i Venezia fredag kveld. Det fant sted foran Palazzo Del Cinema, får NRK bekreftet av NFI.

    Bisato d'Oro er en uavhengig filmpris som deles ut under filmfestivalen i Venezia av en gruppe filmkritikere. Det er en parallell pris til festivalens offisielle priser.

    Det er første gang en norsk film kjemper om hedersprisen siden 1986. Filmen «Kjærlighet» er nummer to i Haugeruds trilogi som handler om sex, drømmer og kjærlighet.

    På rollelisten står blant annet Lars Jacob Holm og Tayo Citadella Jacobsen, som ble fotografert på rød løper fredag. Andrea Bræin Hovig, Marthe Engebrigsten og Thomas Gullestad medvirker også i filmen og tilbringer helgen på filmfestivalen.

    Vinneren av Gulløven avgjøres lørdag.

    Den norske filmen Kjærlighet fikk kritiker-pris i Venezia. Her er gjengen på rød løper fredag 6. september 2024.
    Foto: NFI
  • Fortreffelig kombinasjon av arbeidsplasskomedie og agentspenning

    – I den fjerde sesongen fortsetter denne deilige blandingen av høyspent etterretning og sorthumoristiske gullkorn å skinne på skjermen. Denne gangen starter det med en eksplosjon i London, og vi settes raskt på sporet av gamle hemmeligheter og en mulig MI5-skandale, skriver seriekritiker Sigurd Vik om «Slow Horses» på Apple TV+.