Hopp til innhold
Anmeldelse

Rått om reality-boomen

TV-produsenter går over lik i suggererende samtids­satire.

Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/Cappelen Damm
Terningkast 4 Bok

«De andres liv»

Ida Fjeldbraaten

Skjønnlitteratur

13. mai 2024

Cappelen Damm

Ida Fjeldbraaten går rett på sak. Hvor langt er TV-produsenter villige til å gå for å få flest mulig seere?

Dette programmet er unikt fordi alle deltakerne har mentale lidelser, forklarte produsenten på telefonen. Det er flere år siden han ringte meg og lurte på om jeg kunne tenke meg å være logger på det han kalte «et grensesprengende og nytt tv-konsept».

«De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

Programmet det er snakk om, har fått tittelen «Asylet». Her skal ingen stemmes ut, men deltakerne skal hjelpe hverandre til å få det bedre. Mislykkes de, vil det i hvert fall bli spennende, sier produsenten.

Som altså er villig til å eksperimentere med andre menneskers liv og helse.

Assosiasjonene til «Big Brother» og andre tidlige reality-konsepter er klare. Her skal ingenting skjules for TV-seerne. Men forholdet mellom deltakerne må selvfølgelig sprites opp, bokstavelig talt.

Hør anmeldelsen i «Åpen bok: Kritikerne»:

Det hadde vært digg med litt vold

Verktøyene for å stimulere til konfrontasjoner, er klare.

Foruten alkoholen som flommer, kan taket i huset der deltakerne er innelåst, senkes litt etter litt. Varmen kan skrus opp eller ned, irriterende heis­musikk kan sendes ut over høyttalerne.

Alle ord og bevegelser fanges opp av kameraene.

I kontroll­rommet sitter vår jeg-forteller, en ung jente som strever med å leve sitt eget liv. Hun er opphengt i andres liv, slik de fremstår på TV-skjermen.

Kronprinsesse Mette-Marit besøker Rabita speidergruppe i moskeen Rabita i 2009. Kronprinsessen fikk bl.a. et lynkurs i knuter, barna fremførte skuespill om "Rødhette" og gaver. Til venstre, kronprinsparets daværende webkommunikator Ida Fjeldbraaten.

ALLSIDIG BAKGRUNN: I 2009 hadde Ida Fjeldbraaten (til venstre) jobben som kronprinsparets «webkommunikator».

Foto: Lise Åserud / NTB

Ida Fjeldbraaten debuterte som roman­forfatter i 2020 med den originale og uhyggelige lille boken «Jerv». Der skrev hun frem det dyriske i mennesket – og det menneskelige i et dyr.

Boken var en av kandidatene til Lytternes romanpris.

Også denne gangen er hun original, om tematikken langt fra er det.

Fjeldbraaten kombinerer to dramatiske linjer. Den ene handler om det fatale reality-konseptet som ligger noen år tilbake i tid. Den andre skildrer nåtids­livet til jeg-fortelleren, som plutselig ser seg selv som gjenstand for en annens invaderende blikk.

Tonen er lett, med stadige stikk til samtiden:

Deltaker 1 var en klinisk deprimert suicidal ung mann med schizofrene trekk. Han var fast overbevist om at verden sto midt i en miljøkatastrofe og var på vei til å gå under. I dag ville han sikkert bare vært en helt vanlig fyr i aldersgruppen sin, men på den tiden fremsto han som både paranoid og gal og dermed diagnostisert.

«De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

Godt portrett

Ida Fjeldbraaten har funnet en god stemme til sin tafatte, TV-avhengige forteller, som også har en psykiater-bror og en bekymret mor som nettopp fyller de rollene. Få skikkelser i denne boken er komplekse.

Det er god flyt i fortellingen, og den dramatiske oppbyggingen er det ingenting å si på.

Likevel griper ikke teksten like sterkt som debut­boken gjorde.

Også denne gangen skildrer Fjeldbraaten utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass.

Den utgaven vi møter her, har selvfølgelig ingen skrupler.

De andres blikk

Da er det mer stimulerende med mannen jeg-fortelleren kommer i kontakt med på nettet.

Han lager en podkast der han forteller om alle de menneskene han møter i jobben som mat­leverandør. Noen betrakter ham som luft og fortsetter familie­kranglene. Andre går rett i strupen på ham og skjeller ham ut.

«De andres liv» handler om blikket som ser.

Vår jeg-forteller slutter å gå ut, for som hun har erfart via TV-tittingen og en smule kjennskap til Jean-Paul Sartre: De andre er jo et helvete.

Ida Fjeldbraaten takker en lang rekke forfattere og filosofer bakerst i boken, for tanker hun har lånt og ord hun har gjenbrukt. Det er redelig gjort, og så sømløst inkorporert i teksten, at den ikke på noe tidspunkt virker som den skulle bygge på tung teori.

Kanskje er det paradoksalt nok noe av det jeg savner? Mer overblikk?

Jeg skulle dessuten ønske at allerede åpne dører ikke ble sparket så ettertrykkelig opp.

Det som sitter igjen etter endt lesing, er ikke uhyrlighetene i det såkalte «Asylet».

Det er bildet av en ensom, ung kvinne, alene i sofa­kroken foran TV-skjermen, en skikkelse det nok fins flere representanter av enn vi liker å tenke på.

Hei!

Hei! Jeg anmelder bøker både for barn og voksne i NRK. Blant de virkelig gode bøkene jeg har lest i det siste, er «Hafni forteller» av Helle Helle og «Verden og alt den rommer» av Aleksandar Hemon. Anmeldelser av barnebøker finner du her, og her kan du lese min sak om hvordan Emil i Lønneberget ble rampegutten som ble elsket av alle. 

Hør Ida Fjeldbraaten fortelle om den kritiker­roste debut­romanen «Jerv» i Åpen Bok:

Kulturstrøm

  • Bob Newhart (94) er død

    Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

    Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

    Bob Newhart i 2003
    Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB