Stjernekamp: EDM

EDM var sjangeren artistene skulle utforske i lørdagens «Stjernekamp». NRKs musikkanmelder Marit Johansen har anmeldt låt for låt.

Stjernekamp EDM-kveld

Ni Stjernekamp-deltakere er klare for elektronisk dansemusikk i kveld.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Jakten på høstens største entertainer fortsetter idet EDM (elektronisk dansemusikk) nok en gang skulle utfordre de gjenværende artistene. Ni ble til åtte, da Anette Amelia Hoff Larsen røk ut.

NRKs musikkanmelder Marit Johansen har gitt sin dom over kveldens opptredner her:

1. Sondre Mulongo Nystrøm - «Turn Up the Music»

(Chris Brown, 2012)

En glødende festlåt var det som skulle sette kjepper i hjulene til Sondre i kveld. Her går det så fort i svingene at stemmen drukner i alle de kjappe partiene. Det blir litt for forsiktig, og muligens blir stemmen også begrenset på grunn av en litt for komplisert koreografi.

 • Terningkast 2

2. Anette Amelia Hoff Larsen - «Titanium»

(David Guetta ft. Sia, 2011)

Da er vi kommet til kveldens første David Guetta-låt. Denne massive bangeren skulle i utgangspunktet frontes av R&B-stjernen Mary J. Blige, men ble en hit sammen med (den da ukjente) Sia i stedet. I kveld er det Anette som står i spotlighten, med en litt trøblete start. Oppbyggingen i låta er ekstremt viktig her, og Anette klarer å levere greit når høydepunktet kommer, men hun har levert mer selvsikkert tidligere. Her kan man se at hun beveger seg i ukjent terreng.

 • Terningkast 3

3. Bilal Saab - «The Middle»

(Zedd, Maren Morris and Grey, 2018)

Etter forrige ukes tekstglemmeri serverer Bilal en frisk Grammy-nominert låt fra Zedd. Denne uka er lyrikken på plass, og vi så en større tilstedeværelse og vokalprestasjon i kveld. Det er mulig konsentrasjonen tar litt overhånd for bevegelsene på scenen, for dette blir et innmari stillestående show i en konkurranse for å finne Norges nye favorittentertainer.

 • Terningkast 4

4. Andrea Santiago - «In the Name of Love»

(Martin Garrix & Bebe Rexha, 2016)

Her har Andrea virkelig funnet sin sjanger. Hun setter vokalen i fokus, og tilfører låta en såpass stor kraft at hun klarer å gjøre låta til sin egen. I en sjanger hvor mye av produksjonen kan drukne vokalisten, balanserer Andrea dette mer enn godt nok.

 • Terningkast 5

5. Hanne Sørvaag - «Call Your Girlfriend»

(Robyn, 2011)

Det er ikke mer enn ett år siden sist vi hørte en Robyn-låt i Stjernekamp, da en duett med fjorårets vinner Ella Marie Hætta Isaksen og 2013-vinneren Silya Nymoen. «Call Your Girlfriend» er en lengtende og inderlig klubblåt, og Hanne klarer virkelig ikke å gi denne låta justice. Det bommes på tonene helt fra start, og hun er konsekvent på en helt annen frekvens enn der hun burde være. Dette var dessverre en skikkelig nedtur.

 • Terningkast 1

6. Kim Rysstad - «Giant»

(Calvin Harris & Rag'n'Bone Man, 2019)

Denne gospel-inspirerte saken er i utgangspunktet en veldig krevende låt med Rag'n'Bone Man som røff kaptein. Kim klarer likevel å vise spekteret i stemmen sin her, og viser en god vokalbeherskelse i en sjanger han så vidt har dyppet storetåa i, men det mangler noe råhet, da det rett og slett blir litt glætt.

 • Terningkast 4

7. Adrian Jørgensen - «Stargazing»

(Kygo ft. Justin Jesso, 2017)

Adrian tripper høyt på tærne for å nå de lyse tonene i «Stargazing». Vanskelighetsgraden på låta gjør at det blir ekstremt hesblesende mellom partiene, som er veldig synd, da låta i utgangspunktet kler han veldig godt.

 • Terningkast 3

8. Åge Sten Nilsen - «Don’t You Worry Child»

(Swedish House Mafia ft. John Martin, 2012)

EDM er ingen ny sjanger i Stjernekamp, og «Don’t You Worry Child» ble faktisk sunget i konkurransen i 2015, da også fremført av en rocker, nemlig Knut Erik Østgård. Åge gjør en ny tvist på den svenske husmafia-låten, med raspheten i stemmen som faktisk passer greit nok inn i EDM-verdenen. Uansett om selve fremførelsen nesten blir litt parodisk overdrevet utført — kjøper jeg det.

 • Terningkast 4

9. Beate Lech - «Without You»

(David Guetta ft. Usher, 2011)

Det at Beate mistet stemmen tidligere i uka og fikk den tilbake i dag(!), er umulig å tro. Hun tar EDM til et annet nivå enn de andre i kveld, og leverer sterkt vokalmessig og viser frem den undervurderte egenskapen som god historieforteller i denne konkurransen. En liten brist i stemmen mot slutten der, men det går helt fint om man ser helheten i denne fremførelsen, spør du meg.

 • Terningkast 5

Kulturstrøm

 • Opprop mot tilbaketrukket pris

  Mer enn 250 forfattere har protestert etter at Nelly Sachs-prisutdelingen til Kamila Shamsie ble trukket tilbake sist uke. Det melder The Guardian. Den britisk-pakistanske forfatteren har støttet en aksjon for å boikotte Israel (BDS), noe prisutdelerne mener er uforenelig med å få prisen som er oppkalt etter den tyskfødte svenske jødiske lyrikeren Nelly Sachs.

  Portrettbilde, kvinne
  Foto: Zain Mustafa / Gyldendal Norsk Forlag
 • Slik lager Kongsvik humorfigurene

  Karakterene mine må være litt spisset og drøye for å være humor, og familie er noe de fleste har et forhold til, på godt og vondt. Det forteller komiker og skuespiller Lene Kongsvik Johansen til Kulturstripa. Karakterene Kine, Wenche i tv-serien «Kongsvikfamiiliene» har vært med helt fra før første sesong, men er ikke basert på enkeltpersoner. Der går grensen for komikeren.

  Lene Kongsvik Johansen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix