Stjernekamp: Country

Det var endelig duket for country-kveld i Stjernekamp. NRKs musikkanmelder ga sin dom over kveldens bidrag.

Country i Stjernekamp 2019

Åtte deltakere ble til sju under kveldens Stjernekamp, da Åge Sten Nilsen måtte forlate konkurransen.

Foto: David Dundas / NRK

Så langt er det tre deltakere som har forlatt årets Stjernekamp. Kari Gjærum klarte ikke å vinne publikums stemmer under MGP-kvelden, og Anette Amelia Hoff Larsen måtte forlate konkurransen forrige uke, da det var EDM som skulle synges. Nå var det Åge Sten Nilsen sin tur til å forlate programmet.

Det ble ellers god Nashville-stemning denne lørdagskvelden, da det var country-sjangeren deltakerne skulle omfavne. NRKs musikkanmelder trillet terning på kveldens opptredner:

1. Kim Rysstad - «Coat of Many Colors»

(Dolly Parton, 1971)

Så klart starter denne country-kvelden med en låt fra dronninga sjæl, Dolly Parton. «Coat of Many Colors» står også frem som en av Partons egne favoritter. Selve formidlingen er ekstra viktig i denne sjangeren, og Rysstad står frem som ekstremt mer komfortabel i denne sukkersøte settingen, fremfor å fistbumpe til EDM.

 • Terningkast 5

2. Andrea Santiago - «That Don't Impress Me Much»

(Shania Twain, 1998)

I utgangspunktet er denne låta litt i grenseland hva gjelder country vs. pop. Her har besetningen countryfisert Shania Twain-låten for anledningen, med den nye verdensmesteren i vokalknekk, Andrea Santiago. Det knekkes ofte, men kontrollert, så dette resulterer i noe innmari lekent og fengende. Gøy!

 • Terningkast 5

3. Beate Lech - «The Moon Is A Harsh Mistress»

(Jimmy Webb, 1974)

Oppkalt etter science fiction-boka «The Moon is a Harsh Mistress», blir låta med samme navn kveldens første country-ballade. Jepp, country kan være med enn hard twang og ablegøyer, og det ble bevitnet akkurat her. Litt småsurt i starten, men Lech som står som ei klippe når hun fremfører jazzsangeren Radka Toneff-versjonen av låten. Veldig god formidlingsevne, med egenskaper som faktisk kan bringe frem ei litta tåre.

 • Terningkast 5

4. Bilal Saab - «The Dance»

(Garth Brooks, 1990)

Bilal har tidligere vist oss at han kan være allsidig, men her roter han litt på de dypeste partiene, og mangler en generell kontroll gjennom denne dansen. «The Dance» skal visst være Garth Brooks' signaturlåt, men jeg tror ikke dette blir det vi husker best fra Bilals tid i Stjernekamp.

 • Terningkast 3

5. Åge Sten Nilsen - «Truck Yeah»

(Tim McGraw, 2012)

Bare ut i fra låttittelen kan en tenke seg til hvor erkecountry dette bidraget kan bli. I utgangspunktet høres det ut som en litt for lett låt å ta med seg inn i Stjernekamp. Den største utfordringa ligger uansett i de kjappe partiene, og her blir det bare snøvling og brautete guttastemning hele veien til salongen.

 • Terningkast 2

6. Hanne Sørvaag - «I Will Always Love You»

(Dolly Parton, 1973)

Etter forrige ukes EDM-katastrofe serverer Hanne Sørvaag en mer kontrollert vokalprestasjon med sårbare og myke toner. Formidlingen står også sterkt hos Sørvaag i kveld, men høydepunktet mot slutten blir ikke like stort som hun legger opp til, og ender i et lite antiklimaks.

 • Terningkast 4

7. Sondre Mulongo Nystrøm - «Wanted»

(Hunter Hayes, 2012)

Her har vi kveldens nyeste låt, som også viser det store spekteret av country. «Wanted» rettferdiggjorde sjangeren nok til å bli Grammy-nominert. Nystrøm leverer godt og mykt, men gjør ingen superstore eller superdårlige trekk, så dette forsvinner litt blant de andre bidragene i kveld.

 • Terningkast 4

8. Adrian Jørgensen - «The Outsiders»

(Needtobreathe, 2009)

Dette banjotrøkket får endelig Jørgensen til å strekke seg ut av skyggen og inn i spotlighten. En passende tematikk om å stå på utsida styrker formidlingsevnen for låta, og det er fint å se at han leverer bedre på de mest utfordrende tonene denne uka, men ingen wow-faktor helt enda.

 • Terningkast 4

Kulturstrøm

 • Magne Furuholmen om A-ha

  A-ha skal på nytt ut på turné, ni år etter at de la ut på sin avskjedsturné og annonserte at de la bandet på hylla. I «Ukeslutt» på P2 forteller Magne Furuholmen at selv om de var enige om å legge opp da, har de blitt hentet inn av sin egen historie.

 • 300.000 besøkte bokmessen

  Bokmessen i Frankfurt, hvor Norge har vært æresgjest, er over. Opp mot 300.000 besøkende var innom i løpet av de fem dagene den varte. Norge har brukt 51 millioner kroner på å promotere norsk litteratur på messen. Litteraturfesten ble avsluttet med en fotballkamp mellom norske og tyske forfattere, en kamp Norge dessverre tapte 5–3 (NTB).

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK