Hopp til innhold

Hamlet

Hamlet er mindre kongelig men mer tilgjengelig som menneske i Riksteatrets versjon av Shakespeares berømte stykke om prinsen av Danmark.

 

Anders Baasmo Christiansen
Foto: Erik Berg

Yngve Sundvor har modernisert gjennom et modig grep.  Han lar Hamlet formidle følelsene sine gjennom heftige sanger fra 70-tallet. Anders Baasmo Christiansen har en glitrende replikkføring og synger like bra som hvilken som helst rockesanger. Det fungerer godt helt til slutten  av stykket. Fire mennesker dør altfor fort. Scenen blir for trang og dramaet kollapser. 

Turnéscenen til Leiko Fuseya er et ubehagelig sjokk. Tett og kald består den av tre vegger med regelmessige ståldører. Den minner om et likrom. Bak ståldørene, trekkes ut både kister og lik men også et bord med drinker, en seng og en radio fra 30-tallet, som spiller smektende musikk.

Handling lagt til 30-tallet

Handlingen er lagt til vår nære fortid og Hamlet dukker opp i grønne militærbukser.Han er hjemkalt til Danmark fra offiserskolen i Tyskland fordi hans far, kongen, har lidd en plutselig død. Sjokket til Hamlet blir desto større når han oppdager at moren, dronningen, allerede har giftet seg med den avdøde kongens bror, Claudius.

Spørsmålet er å være...eller ikke

Dette er et moralsk stykke om Hamlets lojalitet, om makt og nåde. Han tror ikke lenger kjærligheten når moren sørger så lite over hans far at hun straks gifter seg igjen. Derfor støter Hamlet sin kjæreste, Ofelia, fra seg. Med smell, lys og røk dukker gjenferdet til Kongen opp og pålegger Hamlet å drepe onkelen som har myrdet ham. Men Hamlet kvier seg for vold. Og Baasmo Christiansen klarer å skape en frisket i den mest terpede av alle monologer: Spørsmålet er å være, eller ikke.

Per Frisch

En liten, men viktig scene står frem  i denne Hamlet forestillingen, i tillegg til Baasmo Christiansens virkelighetsnære spill. Det er scenen der onkel Claudius fylles av angst fordi han skjønner at han er avslørt. Per Frisch, som også tidligere har vist hvilken nyanserik skuespiller han er, når oss med stor troverdighet. Jeg har syndet grovt, sier han som Claudius. Men han angrer ikke på at han drepte broren og giftet seg med dronningen. Han ville jo ha makten. Han frykter at det derfor heller ikke finnes noen nåde for ham.

Over 60 filmer

"Hamlet" er et populært drama. Gjennom de siste 100 år er det laget over 60 filmer om den danske prinsen. Den flotteste av dem alle står Kenneth Branagh for. Han laget en storslått, klassisk totalversjonen på tre og en halv time med hele William Shakespeares kompliserte historie i detalj i 1996.  

Mindre Shakespeare, mer Hamlet

Yngve Sundvor har valgt bort en slik totalhelhet. Mulighetene er begrenset i en turnéutgave av dramaet. Sundvor har valgt Hamlet – og strøket i  Shakespeare. Det fungerer nesten hele veien, fordi han har en glimrende skuespiller i Anders Baasmo Christensen.

70-talls hits

Det naturlige, ungdommelige samspillet mellom Hamlet og Mariann Hole som Ofelia, fungerer godt. Godt voksne folk som aldri helt har funnet tonen i den rike teksten til Hamlet, kan få en ny sjanse med alle assosiasjonene som de kjente låtene fra 70-tallet vekker. Hvem har ikke drømt eller lidd til tonene av:

”Everybody talks about a new world in the morning”, ”I know a change’s going to come”, ”Suzanne takes you down to a place by the river”, ”All the world is black”, ”I shall be released”, ”You’ve got a piece of my heart”, ” It’s not dark yet, but its getting there” og ”Like a Rolling Stone”. 

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.