Sukkerspinnvilt

Hva får du om du tar de siste tiårs You Tube-fenomener, rører det sammen med barnlig popkultur, og kverner det igjennom en voksen som spytter det ut? Kanskje ligner det på den norske tegneserien «Gelé»?

Lulu og enhjørning i Gele

Enhjørninger i mengder og på helt nye måter! Vellykket og vilt, mener NRKs anmelder.

Foto: Ida Eva Neverdahl / Minuskel/Kickasscomics

Ida Eva Neverdahl har hatt de fargerike stripene sine gående i aviser og i Nemi-bladet i noen år. Hun har imponert som en av de yngste i toppen i Dagbladets årlige tegneseriekåring og har også laget den fantasifulle reiseskildringa «Moskva» med Øystein Runde. Nå er stripene fra Nemi samlet i bok i storformat.

Gele

Søtt og snålt i denne samlingen av striper fra en av Norges morsomste tegneserieskapere.

Foto: Ida Eva Neverdahl / Minuskel/Kickasscomics

Mitt forhold til enhjørninger blir liksom aldri det samme igjen etter å ha sett Idas Tsjernobylenhjørning, om du skjønner.

Siri Narverud Moen / om «Gelé»

Rik fauna

I tillegg til hovedpersonen Lulu, ei lita mørkhåra jente med store øyne, møter vi ofte enhjørninger. Lulu treffer også på demoner, røde pandaer og andre dyr som gjerne opptrer på You Tube, skuespiller Aksel Hennie og popstjerner som Nicki Minaj.

Det hentes fra alt som kan oppfattes som søtt og snålt, og så skrur serieskaper Neverdahl det hele til 11. Eller 12, når jeg tenker meg om.

Mitt forhold til enhjørninger blir liksom aldri det samme igjen etter å ha sett Idas Tsjernobylenhjørning, om du skjønner.

Fra Gele av Ida Eva Neverdahl
Foto: Ida Eva Neverdahl / Minuskel/Kickasscomics

En av Norges morsomste

Denne boka viser en viktig periode hos en av Norges morsomste, unge serieskapere. Du ser dessuten hvordan en idé spiller seg ut og får avleggere over flere striper.

For eksempel: Å lese Neverdahls tegnesprell rundt dansefenomenet twerking setter hele hypen rundt musikkvideoer og kroppsdeler på plass (i noen hete uker gikk hypen om rompa, om du trenger å minnes på hva twerking er).

Ida Eva Neverdahl

Denne tegneserieskaperen er her for å dissekere popfenomener og gi dem ny mening, mener NRKs anmelder.

Foto: Ida Eva Neverdahl / Ida Eva Neverdahl

Og hos Neverdahl ligger en skarp, skarp observasjon som kjerne under lagene av farge og tegnet dessert. Dette trer tydeligere fram når stripene fra en viss periode serveres samlet.

Manga-inspirert

Stilmessig er «Gelé» naivistisk og manga-inspirert, med ekspresjonistiske og psykedeliske utskeielser som tillegg.

Parallellen til den regnbueorienterte delen av gatekunst er tydelig. Vi ser dessuten mer av stilmangfoldet hennes, som i enhjørning-portrettene som går igjen på helsider i boka.

Diss og dissikering

«Gelé»s skaper vil kanskje bedyre at det hele er mest for gøy, og at overdrivelser og involler er der fordi det er fascinerende å tegne. Men på et plan er dette også politisk.

Som når hun tøyser med hvordan popstjerners kropper gjengis, eller hvordan vi stadig publiserer visse symboler og skikkelser til de blir klisjeer.

Gutta-strippe fra Gele av Ida Eva Neverdahl
Foto: Ida Eva Neverdahl / Minuskel/Kickasscomics

Ida Eva Neverdal er her for å dissekere og fylle delfinene, regnbuene, enhjørningene – og rompene! – med ny mening. Dissende ny mening.

Kulturstrøm

 • Visjon Norge må betale erstatning

  TV-kanalen i Drammen må betale 150.000 i erstatning til en mann for å ha delt sensitive opplysninger uten samtykke. I dommen fra lagmannsretten er også ansvarlig redaktør og programlederen dømt til å betale oppreisning, skriver avisa Norge i dag.

 • – Medieplattformer har et ansvar

  USAs president Joe Biden mener selskapene som driver sosiale medier har et ansvar for å stanse spredning av «upålitelig» innhold, særlig om koronaviruset, vaksiner og valg. Uttalelsen kom etter at Facebook har forlenget utestengelsen av Donald Trump.

 • Vant også siste del av søksmål

  Hertuginne Meghan vant også andre del av søksmålet mot Mail on Sunday og MailOnline. Prins Harrys kone fikk medhold i at utgiveren brøt opphavsretten da de trykket et brev hun skrev til sin far. Fra før er de dømt for å ha brutt privatlivets fred.

  Foto: Tolga AKMEN / AFP
  Foto: TOLGA AKMEN