Hopp til innhold

Teateranmeldelse: – Burde vært en uslåelig kombinasjon

Vidar Magnussen og Calle Hellevang-Larsen leverer et forbausende ujevnt show med «Sammen igjen, for første gang sammen». Denne gangen lever de to profilerte komikerne ikke opp til forventningene.

Vidar Magnussen og Calle Hellevang-Larsens

«Sammen igjen, for første gang sammen» er Vidar Magnussen og Calle Hellevang-Larsens første show som duo.

Foto: Stageway

Det burde vært en uslåelig kombinasjon. Vidar Magnussen er blitt et kjent TV-fjes gjennom suksesser som «Side om side» og «Magnus».

Det er også han som har regien på den norske versjonen av «The Book of Mormon», musikalen som har sørget for tidenes publikumstall ved Det norske teatret. En morsom, uredd og smart skuespiller.

I kombinasjon med Calle Hellevang-Larsen, kjent fra «Raske menn» og «I kveld med Ylvis» borger det for latterkulenes festaften. Det blir det ikke. Stykket er rett og slett for lite morsomt.

Død og oppstandelse

Showet med den noe uklare tittelen «Sammen igjen, for første gang sammen» starter som en begravelsesseremoni. Forestillingsprogrammet er formet som et begravelsesprogram. Og showet starter som nettopp det, en gravferd. Det er Calle Hellevang-Larsen som er død, det holdes minneord og leses fra båndene på kranser.

Publikum blir med og synger «Å leva, det er å elska». Seremonimester Vidar Magnussen kondolerer publikum på første rad. Og vi bare venter på at den avdøde skal sprette opp fra den store kisten på scenen – noe han også gjør. Og showet er i gang.

Der og da forlater de begravelsestematikken, og den kommer ikke tilbake.

Calle & Vidar Sammen igjen, for første gang sammen

Showet starter som en gravferd, uten at tematikken kommer tilbake.

Foto: Stageway

Liten risikovilje

For å holde det kort: Noen sketsjer er veldig morsomme. Men dem er det for få av. Blant høydepunktene er en sang om hvor vanskelig det er å tegne en hest, en munk som spiller på fristelsestrommer og et helt hysterisk nummer om selvforsvar.

Det er når de drar ideene langt at Magnussen og Hellevang-Larsen virkelig får til å skape noe som viser hva de er gode for. Resten av showet består av litt for opplagte sketsjer, enkle poenger og liten risikovilje.

For det er i dette muligheten til det geniale ligger: Viljen til å dra noe litt for langt. Som i Magnussens serie «Magnus», et halsbrekkende modig skrevet manus med tanke på fredagsunderholdning. Som Calle i Ylvis-showene, alltid med noe uventet på lager. Vi ler av brudd på forventninger. Vi ler av det som er smart. Og vi ler ofte av fryktløse sketsjer. Og det kan vi vel forvente å få på Latter?

Kokker og søl

En kan ta seg i å lure på hva regissørene Bård Ylvisåker og Erik Ulfsby egentlig har tenkt med dette showet. For dette mangler oppfinnsomheten og nytenkningen som preger produksjonene Ylvisåker har laget og spilt i selv, og det mangler også vågemotet mange av produksjonene til Ulfsby preges av. Kanskje ble det for mange kokker og for mye søl.

Det er lov å forvente mer enn et middels show av størrelser som Vidar Magnussen og Calle Hellevang-Larsen. Veien dit går gjennom mindre forutsigbarhet og mer galskap.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw