Hopp til innhold
Anmeldelse

Maskulin tristesse

Torgrim Eggen har skrudd sammen nok en fortelling om norgeshistoriens mest oppblåste kriminalsak.

Torgrim Eggen

Forfatter Torgrim Eggen satt på tilhørerbenken i sal 250 i Oslo tingrett da politimannen Eirik Jensen fikk landets strengeste fengselsstraff for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj. Nå er Eggen aktuell med bok om Jensen-saken.

Foto: Sturlason

 • TITTEL: Forbindelsen. Jensen vs. Cappelen, 16 tonn hasj og vår tids største politiskandale
 • FORFATTER: Torgrim Eggen
 • FORLAG: Kagge

Fem måneders daglig dekning i alle medier var altså ikke nok. Kagge forlag har tidligere gitt ut Jensens selvbiografiske bok «På innsiden». Hvis mannen med skinnjakken og ringen i øret er en skurk, noe tingretten tror, så inneholder selvbiografien særdeles selektive bolker av virkeligheten. Eirik Jensen skriver også kriminalromaner sammen med Thomas Winje Øijord på samme forlag.

Spekket hval

Jobben med å lage bok med utgangspunkt i rettssaken tilfalt den erfarne forfatteren og journalisten Torgrim Eggen. Han har sikkert fått et solid forskudd, i tillegg til støtte av både Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Fritt Ord. Dette er altså en bok som opptil flere stipendinstanser mener er viktig. Og det er den vel? Når saken opptar så mange spaltemeter? Eller var det spaltene som skapte viraken? Hva er høna og egget her? Hvor mange gullegg til skal forlagshøna legge?

Forfatteren selv er mer enn klar over at det er grunn til å snakke om proporsjoner, og sammenligner hele spetakkelet med en hval. Eggen konstaterer at hvalen har generert 4000 medieoppslag, at den har kostet 36 millioner kroner i etterforskningsmidler før rettssaken begynte, og at saken er dobbelt så stor og omfattende som Breivik-saken.

Uklare kilder

Torgrim Eggen Forbindelsen

«Forbindelsen» viser fram et stykke maskulint samvær som slår over i tristesse, skriver litteraturanmelder Knut Hoem.

Boken åpner med å rekonstruere Gjermund Cappelens bevegelser frem til arrestasjonen. Vi får også loggen fra det første avhøret, hvor Cappelen røper Jensens rolle.

De mange som har fulgt saken vet sikkert at dette avhøret ble lest opp ordrett i retten, og ble sitert i dommen. Vi andre må sjekke andre steder for å finne ut hvor Eggen har dette fra, for han oppgir ikke kilder.

Jeg får også inntrykk av at Eggen og Jensen, som altså er forfattere på samme forlag, nærmest er på «klemmeren». De har hatt samtaler på tomannshånd, uten at jeg klarer å skjønne når og hvor disse har funnet sted.

Lite om Jensen

Det kan godt hende at forlag og forfatter har resonnert slik at det bare er forstyrrende for leseropplevelsen med fotnoter og sånn, men jeg synes tvert om at i dokumentarbøker av denne typen har mye å tjene på masse åpenhet rundt premissene de er skrevet på. Dessverre redegjøres det ofte for lite.

I lys av all denne nærheten som Eggen gir inntrykk av å ha hatt til Eirik Jensen, synes jeg også det er besynderlig at han ikke skriver mer om hva Jensen foretok seg i perioden før han ble arrestert – spesielt med tanke på at min tillit til det Jensen selv har skrevet og sagt om hva han gjorde og ikke gjorde er temmelig frynsete.

Livlig på Smuget

Samtidig skal det også sies at Torgrim Eggens nærhet til mennesker og miljøer har sine, litterært sett, lyse sider.

Eggen er oslogutt med fødselsår 1958. Eirik Jensen er oslogutt, og født året før. Gjermund Cappelen er fra Asker og seks år yngre enn Jensen. De deler alle den gjenkjennelige erfaringen med å henge på utestedet Smuget på nittitallet. Disse reisene mellom indre og ytre Oslo i fortid og nåtid er til tider både skarpt og vittig fortalt. Eggen er en like garvet forfatter som Cappelen var hasjlanger og Jensen var – tja.

Vi forstår at i livet til Gjermund Cappelen og Eirik Jensen har det iblant gått litt hardt for seg. Iblant har det vært ganske trist. Miljøet er maskulint, og det smitter over på boken for øvrig. Torgrim Eggen kan fortelle at Eirik Jensen har draget, og viser til at den tallrike støttegruppe hans på Facebook består av flest damer. Vi får også høre at Gjermund Cappelen var en sjarmør i yngre år. «Forbindelsen» viser fram et stykke maskulint samvær som slår over i tristesse. Med sine bilder av maskuline verdier på ville veier følger denne boken i fotefarene til Kjetil Østlis brageprisvinnende bok «Politi og røver».

Speilsal

Men det som var tøft og kult om natten kan dagen derpå bli ganske trist. Etter den innledende hauk og due-sekvensen rundt pågripelsen av Cappelen, slår boken over i rettssalsdrama.

Derfra og ut er boken som en sal full av speil. Aktørene i rettssalen forsøker å tolke kryptisk SMS-kommunikasjon om vær, vind og solfaktor. Torgrim Eggen forsøker å tolke aktørene i «dramaet». Og jeg, som tolker Eggen igjen, lengter ut i frisk luft.

 • Flere anmeldelser fra NRK:
Skamløs

«Skamløs» av Nancy Herz, Amina Bile og Sofia Srour: «Skamløs» drar feminismen inn i nye nabolag, og lar alle oss andre være med på lasset.

Blå av Maja Lunde
Foto: Aschehoug

«Blå» av Maja Lunde: Maja Lundes «Blå» skal få oss til å kjempe mot klimakrisa. Romanen demonstrerer både styrken i og problemet med å gje litteraturen eit så tydelig mål.

Byens spor

«Byens spor» av Lars Saabye Christensen: Lars Saabye Christensen går opp gamle spor i romanen «Byens spor». Når han har valt å skrive etter formelen same, but different, er han i godt selskap.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP