– Plateselskap på plyndringstokt

– Dette er ren plyndring, sier advokat Paul Karlsen om selskapenes platekontrakter. De vil ha ti prosent av inntektene fra artistenes konserter og eventer.

Paul Karlsen

Paul Karlsen, som har vært utøvende musiker siden 60-tallet, har byttet ut gitaren med advokatkappe.

Paul Karlsen, tidligere general for Kalvøyafestivalen, er opprørt over «de fire store», som han kaller EMI Music, Universal, Sony BMG og Warner.

– De har ikke gjort jobben sin og tjener ikke nok penger. Så ser de seg om etter noen å plyndre. Øynene faller på unge, ferske artister som lever fra hånd til munn, sier han.

– Skummer fløten

For gruppa «Real Ones» var det helt uaktuelt å inngå en slik kontrakt. – Det er det bare plateselskapene som tjener på, sier vokalist Ivar Vogt.

Plateselskapene kommer med de tykke små fingrene sine og tar de pengene vi tjener på konserter ut av lommene våre.

Ivar Vogt

Se video:

Video Ivar Vogt i Real Ones

Ivar Vogt er vokalist i gruppa Real Ones.

Utdrag av standardkontrakten:

Selskapet har i innspillingperioden rett til å motta 10 % av artistens nettoinntekt fra konserter og eventer. Selskapet skal promotere konserter etter nærmere avtale med artisten. Med netto inntekt menes artistens honorar fratrukket alle nødvendige og direkte henførbare kostnader i forbindelse med konsert- og eventvirksomheten.

Fra EMIs standardkontrakt

– Et spleiselag

Dette er bare en måte å dele utgiftene på, et spleiselag om du vil. Dersom vi går inn på slike avtaler, er det fordi vi sammen har blitt enige om at det er rettferdig med tanke på de ressursene vi bruker på å markedsføre artisten på best mulig måte, sier A&R-manager i EMI Music Norway, Jarle Savio.

Paul Karlsen fnyser av dette.

Spleiselag? Tenk deg at du er en fersk 20 år gammel artist, som sitter og forhandler om platekontrakt. Du sitter der med lua i handa og godtar det meste.

Paul Karlsen

Veteranen i musikkbransjen mener at plateselskapene har gjort en elendig jobb de siste to tiårene.

– Det har ikke skjedd en dritt på tjue år, sier Paul Karlsen.

Se video:

Video Paul Karlsen om plateselskapene

Paul Karlsen angriper plateselskapene.

90 prosent av artistene er avhengig av plateselskapene. Det et bare etablerte navn som Gitarkameratene og Bjørn Eidsvåg som kan heve seg over kontraktsforhandlinger, tror Paul Karlsen.

Universal

Direktør Petter Singsaas i Universal

Savio innrømmer at det ikke er ikke en avtale som så mange etablerte artister vil gå inn på, selv om det skjer, men det kan være et forslag til et punkt i kontrakten, ikke et krav.

– Hvis vi bygger et navn og investerer penger i en artist så er det også til artistens fordel. Vi er det viktigste leddet i en artists verdikjede, sier platedirektør Petter Singsaas i Universal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Driver plateselskapene plyndring? Delta i debatten!

Kulturstrøm

 • Berlins filmfestival tillater publikum

  Filmfestivalen i Berlin, også kalt Berlinalen, skal gå av stabelen som vanlig i februar – selv om smittespredningen øker i byen.

  «Vi vil med festivalen sende et signal til hele filmindustrien, til kinoer og besøkende om at vi trenger film. Vi trenger kultur», sier Tysklands kulturminister Claudia Roth.

  Besøkende må vise fram koronapass og bare fullvaksinerte, eller personer som har hatt covid-19 og kan vise til negativ test i ettertid, får komme inn på festivalområdet.

  Det kommer også til å kreves at man tar en hurtigtest på stedet – samt at man bruker munnbind, og publikum krympes ned til 50 prosent sammenlignet med normalen. Alle fester i forbindelse med festivalen er også avlyst (NTB).

 • Betty Blue-regissøren er død

  Den franske fillmregissøren Jean-Jacques Beineix er død, 75 år gammel. Det melder Le Monde.

  Beineix er mest kjent fra filmene «Diva» (1981) og «Betty Blue – 37°C om morgenen» (1986). Sistnevnte ble Oscar-nominert.