NRK Meny
Normal

– Plateselskap på plyndringstokt

– Dette er ren plyndring, sier advokat Paul Karlsen om selskapenes platekontrakter. De vil ha ti prosent av inntektene fra artistenes konserter og eventer.

Paul Karlsen

Paul Karlsen, som har vært utøvende musiker siden 60-tallet, har byttet ut gitaren med advokatkappe.

Paul Karlsen, tidligere general for Kalvøyafestivalen, er opprørt over «de fire store», som han kaller EMI Music, Universal, Sony BMG og Warner.

– De har ikke gjort jobben sin og tjener ikke nok penger. Så ser de seg om etter noen å plyndre. Øynene faller på unge, ferske artister som lever fra hånd til munn, sier han.

– Skummer fløten

For gruppa «Real Ones» var det helt uaktuelt å inngå en slik kontrakt. – Det er det bare plateselskapene som tjener på, sier vokalist Ivar Vogt.

Plateselskapene kommer med de tykke små fingrene sine og tar de pengene vi tjener på konserter ut av lommene våre.

Ivar Vogt

Se video:

Video Ivar Vogt i Real Ones

Ivar Vogt er vokalist i gruppa Real Ones.

Utdrag av standardkontrakten:

Selskapet har i innspillingperioden rett til å motta 10 % av artistens nettoinntekt fra konserter og eventer. Selskapet skal promotere konserter etter nærmere avtale med artisten. Med netto inntekt menes artistens honorar fratrukket alle nødvendige og direkte henførbare kostnader i forbindelse med konsert- og eventvirksomheten.

Fra EMIs standardkontrakt

– Et spleiselag

Dette er bare en måte å dele utgiftene på, et spleiselag om du vil. Dersom vi går inn på slike avtaler, er det fordi vi sammen har blitt enige om at det er rettferdig med tanke på de ressursene vi bruker på å markedsføre artisten på best mulig måte, sier A&R-manager i EMI Music Norway, Jarle Savio.

Paul Karlsen fnyser av dette.

Spleiselag? Tenk deg at du er en fersk 20 år gammel artist, som sitter og forhandler om platekontrakt. Du sitter der med lua i handa og godtar det meste.

Paul Karlsen

Veteranen i musikkbransjen mener at plateselskapene har gjort en elendig jobb de siste to tiårene.

– Det har ikke skjedd en dritt på tjue år, sier Paul Karlsen.

Se video:

Video Paul Karlsen om plateselskapene

Paul Karlsen angriper plateselskapene.

90 prosent av artistene er avhengig av plateselskapene. Det et bare etablerte navn som Gitarkameratene og Bjørn Eidsvåg som kan heve seg over kontraktsforhandlinger, tror Paul Karlsen.

Universal

Direktør Petter Singsaas i Universal

Savio innrømmer at det ikke er ikke en avtale som så mange etablerte artister vil gå inn på, selv om det skjer, men det kan være et forslag til et punkt i kontrakten, ikke et krav.

– Hvis vi bygger et navn og investerer penger i en artist så er det også til artistens fordel. Vi er det viktigste leddet i en artists verdikjede, sier platedirektør Petter Singsaas i Universal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Driver plateselskapene plyndring? Delta i debatten!

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP