Hopp til innhold

Anker millionkrav for fildeling

En amerikansk alenemor ble dømt til å betale rundt 1,23 millioner kroner i erstatning på grunn av fildeling. Nå anker hun den symboltunge dommen.

Jammie Thomas og Brian Toder

KOSTBART: Alenemoren Jammie Thomas anker dommen hvor 24 enkeltlåter ble priset til mer enn 50.000 kroner hver.

Foto: Bob King / AP

Alt om: Nedlasting og fildeling

Den 34 år gamle alenemoren Jammie Thomas ble 4. oktober dømt til å betale 222.000 dollar – rundt 1,23 millioner norske kroner – for å ha delt 24 enkeltlåter gjennom fildelingsprogrammet Kazaa.

Saksøkeren var RIAA, interesseorganisasjonen for amerikanske plateselskaper.

– Denne rettsaken har bragt [temaet fildeling] tilbake i nyhetene. Selv om vi vinner eller taper, vil folk forstå at vi er der ute for å beskytte våre rettigheter, uttalte RIAA-president Cary Sherman, ifølge The Guardian.

26.000 søksmål

Siden 2003 har amerikanske plateselskaper rettet rundt 26.000 søksmål mot det de mener er ulovlige fildelere. Det er likevel først nå at en av disse faktisk har havnet i retten, siden de anklagede har valgt å betale et betydeligere lavere beløp som erstatning.

Nå har Thomas’ advokat bestemt seg for å anke. Han ønsker å utfordre RIAAs fortolking av loven, om at bare det å tilgjengeliggjøre filer i seg selv er et brudd på copyright-bestemmelsene.

– Han forklarte at hvis vi vant, ville dette stoppe RIAA helt. Hvert søksmål de har ført har vært basert på [denne fortolkelsen], skriver Jammie Thomas i bloggen sin.

Stor symboleffekt

Rettsaken har fått stor oppmerksomhet og utfallet vil få en sterk symboleffekt.

Den har forsterket et allerede krast ordskifte mellom plateselskapene og tilhengere av fildeling og/eller ”digital frihet”.

Plateselskapene peker på fallende salgstall på grunn av ulovlig nedlasting av musikk og mener at rettsakene har bremset denne utviklingen.

Motstanderne forsvarer retten til bruk av åpen teknologi og mener at RIAA baserer seg på et tynt juridisk grunnlag. De er også bekymret for kartleggingen av internettrafikken som gjør RIAAs kampanje mulig.

Begge peker på det første grunnlovstillegget.

Studenter et mål

Til sammen representerer RIAAs klienter rundt 90 prosent av all lovlig produksjon og distribusjon og alt salg av musikk i USA, ifølge deres egne nettsider.

De er for tiden i full gang med en kampanje mot studenter og universiteter.

Også i Norge har plateselskapene hyret inn advokater i kampen mot fildelere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober