Anker «Blurred Lines»-dommen

Megahiten «Blurred Lines» er et plagiat, slo amerikansk rettsvesen fast. – Vi skylder låtskrivere verden over å sørge for at denne dommen ikke blir stående, sier låtskrivernes advokat.

Robin Thicke, Marvin Gaye og Pharrell Williams

Stridens kjerne: Har folkene bak «Blurred Lines» fra 2013 lånt i overkant mye av Marvin Gayes låt fra 1977? Ja, mener retten. Fra venstre: Robin Thicke, Marvin Gaye og Pharrell Williams.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Familien til avdøde Marvin Gaye, en av historiens største og viktigste r & b- og soulmusikere, fikk tirsdag rettens medhold i at låten «Blurred Lines» av Robin Thicke, har lånt i overkant mye fra «Got To Give It Up» fra 1977.

Tirsdag bestemte retten i Los Angeles at Thicke og medlåtskriver Pharrell Williams må betale nesten 60 millioner kroner til Gayes arvinger.

Vil sørge for at dommen ikke står

Robin Thicke og T.I.

Robin Thicke og T.I. framfører den omstridte låten, som også har blitt anklaget for å oppfordre til voldtekt.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Howard King, som er Williams' og Thickes advokat, slår fast at dommen ankes.

– Vi skylder låtskrivere verden over å sørge for at denne dommen ikke blir stående, sier han til Fox Business News.

Han sier at hans klienter selv vet at «Blurred Lines» kom fra dem selv og ingen andre.

King mener at rettsvurderingen av musikkviteren ble lagt for mye vekt på, og at sammenligningen mellom låtene var basert på elementer som ikke finnes i de originale notetranskribsjonene av Gayes låt. Siden «Got To Give It Up» er såpass gammel, er det kun notetranskribsjonene av låtene som ble vurdert av retten – ikke selve låtene.

– Dårlig rettsavgjørelse

Dommen har blitt møtt med usikkerhet i platebransjen, i og med at det kan være vanskelig å sette grensen for hva som er plagiat og ikke.

Den profesjonelle låtskriveren Greg Wells, som har skrevet sammen med Adele og Katy Perry, sier at dommen er en stor spiker i kista for en musikkindustri som allerede har ett bein i grava.

– Nå er det ingen som vet hva som avgjør om man vinner fram i slike rettssaker eller ikke. Dette gjør at fryktknappen er skrudd til 11 for folk som meg og Pharrell Williams, som lever av dette, sier han.

E. Michael Harrington, som er ekspert på det amerikanske lovverket rundt musikk, sier til AFP at dette betyr at hvem som helst kan saksøke hvem som helst.

– Jeg har aldri tidligere sett en så dårlig rettsavgjørelse. Verken melodi, tekst eller akkordprogresjon var tatt, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Kulturstrøm

 • Visjon Norge må betale erstatning

  TV-kanalen i Drammen må betale 150.000 i erstatning til en mann for å ha delt sensitive opplysninger uten samtykke. I dommen fra lagmannsretten er også ansvarlig redaktør og programlederen dømt til å betale oppreisning, skriver avisa Norge i dag.

 • – Medieplattformer har et ansvar

  USAs president Joe Biden mener selskapene som driver sosiale medier har et ansvar for å stanse spredning av «upålitelig» innhold, særlig om koronaviruset, vaksiner og valg. Uttalelsen kom etter at Facebook har forlenget utestengelsen av Donald Trump.

 • Vant også siste del av søksmål

  Hertuginne Meghan vant også andre del av søksmålet mot Mail on Sunday og MailOnline. Prins Harrys kone fikk medhold i at utgiveren brøt opphavsretten da de trykket et brev hun skrev til sin far. Fra før er de dømt for å ha brutt privatlivets fred.

  Foto: Tolga AKMEN / AFP
  Foto: TOLGA AKMEN