Hopp til innhold

Anita Skorgan om å få to barn med handikap: Har ikke hatt krefter til å snakke om det før

Hun har vært popstjerne i flere tiår. Nå åpner Anita Skorgan for første gang opp om en annen del av livet sitt: En hverdag med to barn med handikap. – Det har vært en sterk reise, sier hun i Lindmo i kveld.

Artisten forteller for første gang om livet med to handikappede barn.

Artisten forteller for første gang om livet med to handikappede barn.

Anita Skorgan ble mamma til to jenter som begge har cerebral parese og med et stort omsorgsbehov. Hun har holdt denne delen av livet sitt veldig privat, men i NRK-programmet Lindmo forteller hun for første gang om det livet hun har hatt de siste 22 årene.

– Du kan jo tenke deg. To rullestoler. Alle foreldre håper jo at alt skal gå bra. Og når det ikke gjør det, så er det et sjokk og en veldig sterk følelsesmessig påkjenning. Det er jo en sorg. Og så er det veldig, veldig mye hardt arbeid, sier hun.

Anita Skorgan har vært musiker i mange år, og debuterte i Melodi Grand Prix som 16-åring. Nå har hun fylt 60 år.

Anita Skorgan og Anne Lindmo

Anita Skorgan gjester Anne Lindmo i kveld og forteller om en side av livet sitt hun har holdt helt privat.

Foto: Julia Maria Nagelstad / NRK

Har ikke hatt krefter

Hun forteller at to jenter med cerebral parese har tatt mange av kreftene hennes. Nå har tvillingene flyttet i egen bolig og det er ikke lenger hun som har det daglige ansvaret.

– Jeg har ikke hatt krefter til å snakke om det før, forteller hun. Men legger til at hun føler at hun nå har fått hodet over vannet.

Skorgan understreker at livet med de to jentene hennes også har vært preget av mye kjærlighet og store følelser.

– Det har vært en sterk reise, sier hun.

En reise hun beskriver som en tøff kamp der man både kan bli sint og lei seg over å måtte kjempe på barnas vegne.

– Det handler om å se hvor stor kjærlighetsevne man har, og hvor mye man er i stand til å tåle, forklarer hun.

Anita Skorgan

Anita Skorgan opptrer hos Lindmo i kveld og forteller også om livet med sine to handikappede barn.

Foto: Julia Maria Nagelstad / NRK

Viktig å fortelle

– Det er kjempeviktig at folk forteller om dette, både om gleden og om kampen mot systemet, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Hun sier til NRK at den historien Anita Skorgan forteller, er en historie de hører ofte: om hvor slitsomt et slikt liv kan være, fordi ingenting av hjelpen kommer rekende på en fjøl.

– Det er viktig at disse problemstillingene får fokus i beste sendetid, fordi det fødes mange barn med funksjonshemninger, sier Ørstavik.

Anita Skorgan mener det er riktig å fortelle om denne delen av livet sitt nå.

– Det er en så stor del av mitt liv, og i og med at jeg lever i rampelyset likevel, er dette en naturlig del av meg også. De handikappede og de psykisk utviklingshemmede er også en del av oss. Alle sammen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober