Anita Skorgan om å få to barn med handikap: Har ikke hatt krefter til å snakke om det før

Hun har vært popstjerne i flere tiår. Nå åpner Anita Skorgan for første gang opp om en annen del av livet sitt: En hverdag med to barn med handikap. – Det har vært en sterk reise, sier hun i Lindmo i kveld.

Artisten forteller for første gang om livet med to handikappede barn.

Artisten forteller for første gang om livet med to handikappede barn.

Anita Skorgan ble mamma til to jenter som begge har cerebral parese og med et stort omsorgsbehov. Hun har holdt denne delen av livet sitt veldig privat, men i NRK-programmet Lindmo forteller hun for første gang om det livet hun har hatt de siste 22 årene.

– Du kan jo tenke deg. To rullestoler. Alle foreldre håper jo at alt skal gå bra. Og når det ikke gjør det, så er det et sjokk og en veldig sterk følelsesmessig påkjenning. Det er jo en sorg. Og så er det veldig, veldig mye hardt arbeid, sier hun.

Anita Skorgan har vært musiker i mange år, og debuterte i Melodi Grand Prix som 16-åring. Nå har hun fylt 60 år.

Anita Skorgan og Anne Lindmo

Anita Skorgan gjester Anne Lindmo i kveld og forteller om en side av livet sitt hun har holdt helt privat.

Foto: Julia Maria Nagelstad / NRK

Har ikke hatt krefter

Hun forteller at to jenter med cerebral parese har tatt mange av kreftene hennes. Nå har tvillingene flyttet i egen bolig og det er ikke lenger hun som har det daglige ansvaret.

– Jeg har ikke hatt krefter til å snakke om det før, forteller hun. Men legger til at hun føler at hun nå har fått hodet over vannet.

Skorgan understreker at livet med de to jentene hennes også har vært preget av mye kjærlighet og store følelser.

– Det har vært en sterk reise, sier hun.

En reise hun beskriver som en tøff kamp der man både kan bli sint og lei seg over å måtte kjempe på barnas vegne.

– Det handler om å se hvor stor kjærlighetsevne man har, og hvor mye man er i stand til å tåle, forklarer hun.

Anita Skorgan

Anita Skorgan opptrer hos Lindmo i kveld og forteller også om livet med sine to handikappede barn.

Foto: Julia Maria Nagelstad / NRK

Viktig å fortelle

– Det er kjempeviktig at folk forteller om dette, både om gleden og om kampen mot systemet, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Hun sier til NRK at den historien Anita Skorgan forteller, er en historie de hører ofte: om hvor slitsomt et slikt liv kan være, fordi ingenting av hjelpen kommer rekende på en fjøl.

– Det er viktig at disse problemstillingene får fokus i beste sendetid, fordi det fødes mange barn med funksjonshemninger, sier Ørstavik.

Anita Skorgan mener det er riktig å fortelle om denne delen av livet sitt nå.

– Det er en så stor del av mitt liv, og i og med at jeg lever i rampelyset likevel, er dette en naturlig del av meg også. De handikappede og de psykisk utviklingshemmede er også en del av oss. Alle sammen.

Kulturstrøm

 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK
 • Joaquin Phoenix støtter norsk film

  Oscar-vinneren ble så rørt av den norske dokumentarfilmen «Gunda» at han gikk rett inn som medprodusent. Filmen følger en norsk grisemor og hennes grisunger på nært hold, og er regissert av Viktor Kossakovsky. «Gunda» vises søndag under Berlinalens nye konkurranseseksjonen Encounters, og er også med i dokumentarfilm-konkurransen.

  Dokumentarfilmen Gunda regissert av Viktor Kossakovsky
  Foto: Egil Håskjold Larsen/Sant&Usant / NTB