Angrer Cohen-kontrakt

Aftenposten angrer nå på at de trykket bilder av tirsdagens Leonard Cohen-konsert. VG, Dagbladet og Scanpix boikottet den omstridte fotokontrakten.

Leonard Cohen

Dette bildet er fra Cohens konsert på Glanstonbury i England. Det finnes svært få bilder fra konserten på Bislett.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

Pressefotografene ville ikke la seg diktere av Cohen-managementets kontroversielle fotokontrakt. Men Aftenposten valgte likevel å signere kontrakten som VG, Dagbladet og Scanpix boikottet.

Se videoklipp fra konserten

- I ettertid tror jeg vi er enig i at vi ikke burde gjort det, fordi det er såpass mange restriksjoner knyttet til bildene at det blir feil, sier nyhetsredaktør i Aftenposten Ole Erik Almlid.

Strenge restriksjoner

For da Leonard Cohen hadde konsert på Bislett, kom managementet rett før konserten med en svært restriktiv fotokontrakt som de ville at fotografene skulle skrive under på.

Dagbladet har offentliggjort kontrakten

- Denne gangen mener vi at kontrakten gikk altfor langt. Det ble lagt strenge restriksjoner på fotografenes arbeidsforhold på stedet, når det gjaldt tidspunkt og plassering av fotografene, og også for bruk og videresalg av bilder i etterkant, sier Arve Arefjord, redaksjonssjef i VG.

Det var særlig det at fotografene måtte si fra seg alle rettighetene til bildene som vakte reaksjoner. Almlid sier at han i fremtiden vil være skeptisk til slike kontrakter.

- Vi har hatt veldig strenge retningslinjer for hvordan vi håndterer denne typen kontrakter, og det kommer vi til å fortsette å ha.

Konsertanmeldelse: Vår åndelige far

Plateselskapet beklager

Sony BMG er Leonard Cohens plateselskap i Norge, og de beklager at managementet kom med en slik kontrakt rett før konserten, sier markedssjef Christian Wallis.

- Dersom vi var klar over at managementet kom med en slik kontrakt mindre enn en time før konsertstart ville vi tatt en diskusjon med managementet og fått ryddet opp.

Plateselskapet vil altså ikke ta skylden for at kontrakten inneholdt så strenge krav til fotografene.

Men Christian Wallis mener det er forståelig at managementet vil beskytte artisten mot utnytting.

- Når man turnerer verden rundt dukker det ofte opp situasjoner hvor det er viktig at managementene beskytter artistene. Det finnes mennesker som ikke er like ærlige som norske medier og det er managementets jobb å beskytte Cohens image.

- Absurd

Blant klausulene i kontrakten var det altså forbud mot å bruke bilder fra konserten mer enn én gang, og i ett punkt står det at kontrakten er underlagt lovene i California, USA.

- Jeg ser at det er absurd å skulle pålegge norske fotografer å følge amerikanske lover. Dersom vi hadde fått kontrakten presentert tidligere og fått mulighet til å diskutere dette ville problemet ikke oppstått, sier Wallis.

Kulturstrøm

 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Sweden Melodifestivalen
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv sin egen mor til Covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.

 • 300 millioner dollar til vaksiner

  Veldedighetskonserten «Vax Live» ble sendt på amerikansk tv lørdag kveld. Målet var å samle inn penger til koronavaksiner i fattige land, samt å spre kunnskap om vaksinene. Målet for innsamlingen ble passert, og i alt 302 millioner dollar kom inn.

Flere kulturnyheter

Else Kåss Furuseth vinner pris for tredje gang

– Jobben har reddet livet mitt, sier Else Kåss Furuseth som er rørt til tårer under kveldens utdeling av Gullruten.