Angrer Cohen-kontrakt

Aftenposten angrer nå på at de trykket bilder av tirsdagens Leonard Cohen-konsert. VG, Dagbladet og Scanpix boikottet den omstridte fotokontrakten.

Leonard Cohen

Dette bildet er fra Cohens konsert på Glanstonbury i England. Det finnes svært få bilder fra konserten på Bislett.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

Pressefotografene ville ikke la seg diktere av Cohen-managementets kontroversielle fotokontrakt. Men Aftenposten valgte likevel å signere kontrakten som VG, Dagbladet og Scanpix boikottet.

Se videoklipp fra konserten

- I ettertid tror jeg vi er enig i at vi ikke burde gjort det, fordi det er såpass mange restriksjoner knyttet til bildene at det blir feil, sier nyhetsredaktør i Aftenposten Ole Erik Almlid.

Strenge restriksjoner

For da Leonard Cohen hadde konsert på Bislett, kom managementet rett før konserten med en svært restriktiv fotokontrakt som de ville at fotografene skulle skrive under på.

Dagbladet har offentliggjort kontrakten

- Denne gangen mener vi at kontrakten gikk altfor langt. Det ble lagt strenge restriksjoner på fotografenes arbeidsforhold på stedet, når det gjaldt tidspunkt og plassering av fotografene, og også for bruk og videresalg av bilder i etterkant, sier Arve Arefjord, redaksjonssjef i VG.

Det var særlig det at fotografene måtte si fra seg alle rettighetene til bildene som vakte reaksjoner. Almlid sier at han i fremtiden vil være skeptisk til slike kontrakter.

- Vi har hatt veldig strenge retningslinjer for hvordan vi håndterer denne typen kontrakter, og det kommer vi til å fortsette å ha.

Konsertanmeldelse: Vår åndelige far

Plateselskapet beklager

Sony BMG er Leonard Cohens plateselskap i Norge, og de beklager at managementet kom med en slik kontrakt rett før konserten, sier markedssjef Christian Wallis.

- Dersom vi var klar over at managementet kom med en slik kontrakt mindre enn en time før konsertstart ville vi tatt en diskusjon med managementet og fått ryddet opp.

Plateselskapet vil altså ikke ta skylden for at kontrakten inneholdt så strenge krav til fotografene.

Men Christian Wallis mener det er forståelig at managementet vil beskytte artisten mot utnytting.

- Når man turnerer verden rundt dukker det ofte opp situasjoner hvor det er viktig at managementene beskytter artistene. Det finnes mennesker som ikke er like ærlige som norske medier og det er managementets jobb å beskytte Cohens image.

- Absurd

Blant klausulene i kontrakten var det altså forbud mot å bruke bilder fra konserten mer enn én gang, og i ett punkt står det at kontrakten er underlagt lovene i California, USA.

- Jeg ser at det er absurd å skulle pålegge norske fotografer å følge amerikanske lover. Dersom vi hadde fått kontrakten presentert tidligere og fått mulighet til å diskutere dette ville problemet ikke oppstått, sier Wallis.

Kulturstrøm

 • DN går til søksmål mot Retriever

  Avisen Dagens Næringsliv (DN) saksøker medieovervåkingstjenesten Retriever fordi de mener selskapet driver med ulovlig medieovervåking. DN hevder at Retriever, som er eid av nyhetsbyråene TT og NTB, driver med ulovlig distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold, ifølge Medier24. Retriever mener på sin side at DN nekter å inngå en ny avtale med like vilkår som konkurrentene. DNs søsterselskap Mynewsdesk er også en medieovervåkingstjeneste og konkurrent med Retriever. Et forberedende rettsmøte finner sted i Oslo tingrett i starten av desember, skriver NTB.

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema