Andrea ute av Stjernekamp: – Det er utrolig trist

Den yngste deltakeren i Stjernekamp, Andrea Santiago, trakk det korteste strået i kveld og må forlate konkurransen.

Andrea Santiago

UTE: Andrea Santiago har imponert dommerne, men er ute av Stjernekamp.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

18 år gamle Andrea Santiago fra Måløy fikk færrest stemmer og må forlate Stjernekamp etter kveldens sending. Hun har gjennom hele konkurransen fått rause tilbakemeldinger fra dommerne, og blitt hyllet for å ha stor stemmeprakt.

I kveldens sending gikk hun for den velkjente sangen «Selmas sang» i norsk på norsk-sjangeren, men til tross for mye skryt fra dommerne nok en gang, var det ikke nok.

– Det er utrolig trist, og jeg er selvfølgelig litt lei meg. Men her er ingen trygge, det er skyhøyt nivå. Noen må ut, og det ble meg, sier Santiago til NRK like etter sendingen.

Stjernekamp 2019

YNGST: Andrea Santiago er bare 18 år gammel, og er stolt over at hun fått vært med så lenge i Stjernekamp-reisen. Hun lengter dessuten hjem til Måløy.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Og hun er takknemlig for at hun har fått være med så lenge.

– Det har vært en fantastisk opplevelse og reise. Jeg er bare 18 år gammel, og har fått være med på alt dette. Samtidig har jeg hatt hjemlengsel, og det skal bli godt å komme hjem.

Og hun har allerede begynt å vende blikket fremover.

– Jeg ser fram til veien videre, jeg skal jobbe med et album fremover, og det gleder jeg meg sykt mye til.

Norsk på norsk og party

Norsk på norsk gjorde i kveld comeback som sjanger i Stjernekamp. Og enda mer norsk ble det i gruppeoppgaven, der artistene ble delt i to lag som fremførte hver sin partyhitlåt.

Mentor i norsk på norsk-sjangeren var Daniel Kvammen, som har begeistret både anmeldere og publikum med sine moderne viser. Hans største hit er «Du fortenar ein som meg», og han mente alle fortjente rause komplimenter etter imponerende opptredener.

Mens i partylåtsjangeren var det Staysman som var mentor, den selverklærte kongen av rølp. Og han ble både rørt til tårer og ga stående applaus.

Se hvordan kvelden forløp, med alle opptredenene og dommernes tilbakemeldinger nedenfor!

– Tror du kanskje vinner hele greia

1. Bilal Saab: Kan du lære mæ Kristian Kristensen

Kristian Kristensen er kjent for sin lyse falsett og stemmeprakt, dermed har Bilal lagt listen høyt for seg selv. Fortsetter Bilan å imponere dommerne med denne moderne hiten?

Ja, dommerne er i ekstase etter opptredenen.

– Jeg elsker stemmen. Du klarte å holde igjen, og jeg falt sammen bakover på de høye tonene! Jeg følte at du var utadvendt, jeg fikk alt som ligger i den sangen. Du er en annen Bilal, i tillegg til den vidunderlige stemmen din, mener Mona B. Riise.

Mentor Daniel Kvammen er overveldet, og kommer med følgende spådom.

– Jeg tror kanskje du vinner hele greia!

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

2. Kim Rysstad: Håvard Hedde Trad. folketone fra Setesdal

Kim Rysstad har folkemusikken som sin hjemmebane, så låtvalget skulle passe ham som hånd i hanske. Håvard Hedde har en århundrer lang historie, og står i mang en skolesangbok, men hvordan vil den låte i Rysstads 2019-versjon?

Dommerne er overveldet.

– Dette var helt, helt rått. Det ligger en karriere for deg her med folkemusikk møter Josh Groban. Og det varmer hjertet å se deg i bunaden, sier Daniel Kvammen.

– Det er helt vidunderlig. Helt fantastisk var det, mener Mona B. Riise.

– Gåsehud på elektrisk jord! En innlevelse som er helt fantastisk å høre på, sier Thomas Felberg.

Stjernekamp 2019, Ep. 6, Norsk på norsk

Stjernekamp 2019, Ep. 6, Norsk på norsk

– En maktdemonstrasjon

3. Beate Lech: Ta meg med – Jan Eggum

Lech har valgt seg en av låtene fra viseskattekisten til Bergenskunstneren Jan Eggum. Hun har ofte høstet skryt fra dommerne, men var blant de tre nederste forrige lørdag. Tar hun revansje i kveld?

Ja, ifølge dommernes tilbakemeldinger.

– Nå hørte jeg denne sangen på en helt ny måte. Det var helt vidunderlig hvordan du klarte å løfte frem den låten. Du synger med en enorm kraft og teknikk, en maktdemonstrasjon i sangteknikk. Jeg syns dette var strålende, sier Mona B. Riise.

– Du har en enorm kraft i stemmen. Det som er så rått er at når du tar det helt ned. Det var intenst og steinbra, sier Daniel Kvammen.

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

4. Sondre Mulongo Nystrøm: Sommerfuggel i vinterland – Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsens klassiker «Sommerfuggel i vinterland» handler om hudfarge og mangfold, så budskapet og teksten burde kle Sondre Mulongo Nystrøm. «Og må drømmen du bær bli sann» heter det i teksten, lever Sondres drøm om finaleplass videre etter i kveld?

– Her har du en ny karrierevei, du synger helt fantastisk på dialekta di, sier Daniel Kvammen.

– Det er nydelig og nedstrippet, men jeg syns det er litt monotont. Det er vanskelig å toppe det du gjorde sist, men fint var det, sier Mona B. Riise.

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

– Terningkast 7

5. Adrian Jørgensen: Det umulige e mulig – D. D. E

Adrian Jørgensen hyller med låtvalget de nylig 25-årsjubilerende D. D. E, som fikk hedersprisen under årets Spellemann-utdeling. Jørgensen har sjelden vært i bunnen i årets sesong, så det er langt fra umulig at han kan gå videre også etter kveldens sending.

Daniel Kvammen er euforisk i tilbakemeldingen.

– Det var helt fantastisk. Du fremfører en helt sjuk tolkning av denne låten. Terningkast 7!

Thomas Felberg slenger seg på.

– Det føles fint, lokalt og godt. Og du har din egen Bindal-twang. Låten får en annen følelse. En av dine beste opptredener i Stjernekamp!

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

6. Andrea Santiago: Selmas sang – Eva Weel Skram

«Selmas sang» er en av de største hitsangene på norsk de siste årene, fra adventskalenderen Snøfall, signert Eva Weel Skram. Både barn og voksne har en relasjon til denne sangen, vil det gi ekstra stemmer for Andrea Santiago i kveld?

Nydelig å høre på. Deilig stemning. Når du drar opp på slutten, så viser du stemmestyrken. Kjempebra, sier Thomas Felberg.

Jeg syns det var helt nydelig. På slutten tok det jo helt av. Stemma di er fantastisk, og du er 18 år, det er et sinnssvakt utgangspunkt! Jeg tror Eva Weel Skram er veldig stolt av dette, sier Daniel Kvammen,

Jeg syns det ble kjempefint. Det var herlig å høre deg synge ballade også, mener Mona B. Riise.

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

Stjernekamp 2019, Norsk på norsk

Thomas Felberg og Mona B. Riise har Kim Rysstad som favoritt etter alle opptredenene. Daniel Kvammen holder en knapp på Bilal.

Partylåter på norsk

Etter solosangene i kveld er det klart for gruppeoppgave, norske partyhitlåter. Og det er to av de største hitene innen denne sjangere som står på programmet.

Adrian, Beate, Sondre: En godt stekt pizza – Staysman & Lazz

Låten «En godt stekt pizza» deltok i Melodi Grand Prix, og gjorde det skarpt i konkurransen med en tredjepass, tross totalslakt fra anmelderne. Staysman sa at 6 ganger terningkast 1 var som å få maxi yatzy! Blir det toppscore eller slakt når mentor og opphavsmann Staysman selv skal vurdere gruppas tolkning?

Staysman gir stående applaus.

– Dette er kanskje noe av det vakreste jeg har opplevd. Jeg begynner nesten å grine. Det er en låt som har betydd så mye. Det blir for mye for en stakkar! Vanvittig bra, tusen takk.

– Det var en godt stekt pizza. Dere tok jo dette helt ut som dere skulle. Jeg føler at Adrian og Sondre har et litt mer naturlig forhold til rølp, sier Mona B. Riise leende.

– Viser du kropp på scenen er det bonuspoeng. Dette var kjempegøy, sier Thomas Felberg.

Stjernekamp 2019, Episode 6, Norsk partylåt

Stjernekamp 2019, Episode 6, Norsk partylåt

Andrea, Kim, Bilal: Raske briller – Nicolay Ramm

NRK-profil Nicolay Ramm herjet i toppen av VG-lista med denne humoristiske og moderne låten. Klarer trekløveret Andrea, Kim og Bilal klarer å formidle humoren og underholdningsverdien i sangen?

Dommerpanelet reiser seg.

– Jeg lo, det ble feststemning. Veldig gøy. Dere går inn i festen, og dere spiller sammen. Jeg tar den ekstra shot'en som ble til overs, sier Thomas Felberg.

– Jeg syns det var så troverdig. Dere eide denne sangen. Du var ute på koreografien, Kim, men bestilte den drinken så troverdig. Jeg bærer på skam, har aldri vært på afterski, men nå føler jeg at jeg har vært det, sier Mona B. Riise.

Også Staysman syns de klarer seg utmerket i rølpens univers.

– Det er så deilig. Det at dere klarer å stå der oppe og levere og ha det fett!

Stjernekamp 2019, Ep 6, Norsk partylåt

Stjernekamp 2019, Ep 6, Norsk partylåt

Kulturstrøm

  • Scenerøyk gjør musikere syke

    Én av fem musikere i orkestergraven hos Den Norske Opera og Ballett blir sykemeldt på grunn av røyk som brukes som effekt på scenen, skriver Klassekampen. Flere mener de har utviklet astma i voksen alder fordi de blir utsatt for store mengder scenerøyk.

  • Krigshelt i Brage-nominert bok døde

    Norges siste grenselos, Åge Aulie, døde onsdag. Han var hovedinformant for boka «Grenselosene» av Hege Kofstad. Aulie deltok aktivt i boklanseringen med godt besøkte foredrag. Han rakk å oppleve at boka ble nominert til Brageprisen. Aulie begynte som grenselos som åtteåring og ble 85 år gammel.

  • Markusplassen stengt grunnet flom

    Ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, har valgt å stenge Markusplassen som følge av den høye vannstanden i byen. Han mener storflommen er en helserisiko for innbyggerne og anbefaler folk å unngå å reise. Vannstanden er nå 153 cm over normalnivå.