Raylee går til finalen i MGP: – Skal toppe dette i februar

En klissvåt Raylee gikk videre til den store MGP-finalen i februar. MGP-veteranen Ketil Stokkan (64) tapte for yngre krefter i kampen om finalebillett.

VINNERLÅTEN: Raylee går videre til den store MGP-finalen 20. februar, etter å ha slått konkurrentene med et forrykende sceneshow og låten «Hero».

Raylee Charlotte Kristiansen, eller bare Raylee, slo langt mer meriterte Ketil Stokkan – i tillegg til Maria Solheim og Daniel Owen – med låten «Hero». Nøkkelen til suksess var et forrykende sceneshow.

Raylee opptrer under MGP-delfinalen (bilde fra generalprøven)

Raylee vant kveldens delfinale etter en klissvåt fremførelse.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Dette er helt sykt. Jeg er så lettet for at vi klarte å fremføre dette showet, som vi har holdt hemmelig i så lang tid, sier Raylee til NRK.

Sceneshowet besto blant annet av dansing på en stol, store mengder vann fra taket og mye 80-tallsestetikk. Raylee var overlykkelig etter å ha innkassert gullbilletten.

– Vi har hentet inspirasjon fra Flashdance, og jeg elsker musikk fra 80-tallet. Jeg gleder meg så til februar nå at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Nå skal jeg snakke med alle i crewet, så vi skal toppe dette.

– Deilig 80-talls

NRKs anmelder Espen Borge kastet terning på alle låtene. Han ga Raylee en 4-er, og mener det er nokså fortjent at Raylee gikk til finalen.

– Med unntak av Maria Solheim var det ikke mange som utpreget seg i verken den ene eller den andre retningen i kveld. En meget jevn delfinale er over. Gratulerer til Raylee!

Programleder Kåre Magnus Bergh lurte på hvordan Raylee kom på ideen med å dusje på scenen.

– Dette har jeg drømt om lenge. Vi måtte bare kjøre på med det, det var som en drøm. Jeg lærte etter de første åtte gangene at man måtte puste ut, ikke inn. Det har vært mye hosting på generalprøvene, sier Raylee.

Journalist og forfatter Ingeborg Heldal mener Raylee kler MGP-formatet.

– Estetikken er deilig 80-talls og legger seg så tett opptil Flashdance at jeg fikk nostalgisjokk og vurderer å ta fram igjen leggvarmere og gymdrakt.

Raylee tok gullbilletten etter å ha slått ut Ketil Stokkan i den første av to dueller. Morten Thomassen, president i den norske MGP-klubben, mener Raylee giret seg ytterligere opp i den andre gullduellen mot Daniel Owen.

– Denne jenta skal åpenbart til finale, kommenterte Thomassen.

Se Ketil Stokkan synge My Life Is Ok.

Stokkan tapte

Ketil Stokkan gjorde comeback i MGP etter 31 år. Han fremførte låten «My Life Is Ok» med lilla dress og rosa skjorte. Etterpå var han storfornøyd.

– Det var helt fantastisk, akkurat så deilig som jeg trodde. Jeg var kjempenervøs på forhånd, men dette satt jo som det skulle, sa Stokkan.

Ketil Stokkan i MGP

Ketil Stokkan gjør lørdag kveld comeback i MGP etter 31 år.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Stokkan vant den norske finalen i 1986 og 1990, med sangene «Romeo» og «Brandenburger Tor».

Selv om kveldens opptreden har blitt omtalt som et comeback, er det ikke slik at Stokkan har gitt seg med musikken. Han anslår selv at han spiller mellom 50 og 60 konserter i året.

I kveld sang han «My Life Is Ok». Låten fikk hard medfart av VGs anmelder da den ble lansert.

Dagens Næringsliv-journalist Audun Vinger sa tidligere i uka at det kanskje hadde vært lurere om Stokkan ikke prøvde å konkurrere med ungdommen på deres arena, men heller stadfestet statusen på en annen måte.

Stokkan fnyser av kritikken.

– Nei. Jeg vil mye heller være med på dette, enn å være pauseinnslag. Det er ganske sikkert, sa Stokkan til NRK tidligere denne uken.

– Blir litt stiv

Stokkan tapte sin duell mot Daniel Owen lørdag. MGP-president Thomassen mener Stokkan hadde litt å gå på når det gjaldt dansingen.

Ketil Stokkan i MGP

Ketil Stokkan gjorde MGP-comeback, uten å vinne.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Han blir litt for stiv i en låt som svinger som bare det, mangler sjarmen han hadde i sine glansdager.

Ingeborg Heldal frydet seg imidlertid over Stokkan-comebacket, og sier antrekket er en hommage til det glade 80-tall.

– Det er deilig å se en mann bære rosa og lilla med slik pondus!

Stokkan, Owen og Maria Solheim har imidlertid en ekstra mulighet til å ta seg videre til finalen gjennom en «siste sjanse»-sending.

Daniel Owen synger «Psycho».

– Et heftig år for mange

Maria Solheim sto for en av kveldens roligste innslag, med låten «Nordlyset». Selv om det ikke holdt til å slå Raylee, fikk Solheim kveldens høyeste terningkast av NRKs anmelder.

Solheim fikk også ros av MGP-president Thomassen.

– Tre minutter med en musikalsk spa-opplevelse. Sånne sanger burde man få på blå resept.

Solheim sier det har betydd mye for henne å få være med på MGP.

– Det har vært et heftig år for mange. Mange har sittet alene, selv om man ikke ønsker det. Da er det godt å løfte blikket og tenke på at vi alle er under de samme stjernene og Nordlyset, sier Solheim.

Maria Solheims Nordlyset.

Sjarmerende «Manband»

Etter Solheim sang Stavangerkameratene «Barndomsgater». Gruppa, som er forhåndskvalifisert, består av Kjartan Salvesen, Tommy Fredvang, Glenn Lyse og Ole Alexander Mæland.

Ingeborg Heldal sier Stavangerkameratene er for voksne til kalle seg et «boyband».

– Men det er jaggu meg mye sjarm i et «manband» også. Det er faktisk helt klin umulig å ikke like Stavangerkameratene! Denne låten er kveldens største publikumsfrieri med stort allsangpotensial. Og selvsagt masse ekstrapoeng for gullregn og pyro!

Stavangerkameratene – «Barndomsgater».

Ketil Stokkan

Ketil Stokkan fremfører Romeo i den internasjonale finalen i Grieghallen i Bergen i 1986.

Foto: Henrik Laurvik / NTB Scanpix

Uten publikum

Kveldens MGP-delfinale ble avholdt i H3-arena, et studio – og eventlokale på Fornebu i Bærum kommune i Viken fylke. Lørdag formiddag ble det innført en rekke inngripende smittetiltak for Oslo og kommunene i østre Viken.

NRKs programredaktør Charlo Halvorsen sier det likevel var naturlig at sendingen gikk som normalt. Han viser til at sendingen er en del av NRKs ordinære produksjon.

– Innspillingen er uten publikum, slik den var sist lørdag. Det er en rekke smittevernregler knyttet til produksjonen. Det er sterkt kompliserende, men alle smitteverntiltak er ivaretatt på best mulig vis, sier Halvorsen.

Kulturstrøm

  • Rapperen DMX død

    Den amerikanke rapperen DMX er død. Han ble 50 år gammel. Rapperen som var født Earl Simmons har de siste dagene vært innlangt på sykehus i New York etter en overdose. DMX var en av de mest populære og suksessrike rapperne på 90-tallet.

    Obit DMX
    Foto: Peter Kramer / AP