NRK Meny
Normal

André Brink døde under flyreise

Den sørafrikanske forfatteren og norgesvennen André Brink er død. – En av verdens store historiefortellere har lagt ned pennen, sier NRKs Tomm Kristiansen.

Andre Brink under en pressekonferanse 2. februar, 2015

Brink døde mens han var på vei tilbake fran en reise fra Belgia, der han hadde mottatt et æresdoktorat fra det belgiske universitetet UCL – Université catholique de Louvain, 2. februar, 2015.

Foto: ERIC LALMAND / Afp

Den anerkjente forfatteren André Brink (79) døde mens han var på vei tilbake til Cape Town fra en reise til Belgia. Det skriver flere sørafrikanske aviser, deriblant Mail & Guardian.

NRK-journalist Tomm Kristiansen kjente Brink personlig. Han tok dødsbudskapet tungt.

– Det er veldig triste nyheter. André Brink kom til Cape Town med bena først. Han skal ha fått et illebefinnende da flyet var over Kongo, og selv med en lege om bord var det ingenting de kunne gjøre, sier Kristiansen.

Regimekritiker

Brink hadde et nært forhold til Norge og han har en stor norsk leserskare. Så å si alt han har skrevet er oversatt til norsk.

– Noen av bøkene hans er antagelig lest av flere nordmenn enn Sør-Afrikanere, sier Kristiansen.

Brink var i gang med en ny bok med selvbiografiske trekk. Han var gift fem ganger, og var ifølge Kristiansen fascinert av kvinner, men hadde også et trøblete forhold til dem.

– Han hadde også i sin research funnet ut at Brink-slekten hadde holdt slaver, noe som ikke var lett å fordøye, sier Kristiansen.

I romanen «Philida» skriver Brink om dette. Les anmeldelse: Ein tyngande arv

Brink skrev om menneskeverd og den enkeltes muligheter i kampen mot apartheid og autoritære regimer. Han utmerket seg som en sterk stemme mot apartheidregimet.

Han var svært skuffet over korrupsjonsskandalene i ANC de senere år.

– Brick langet ut mot president Zuma, forteller Kristiansen.

I et intervju Kristiansen gjorde med Brink før et ledervalg i ANC i 2012 sa Brink:

– Mannen er en narr, en tulling, en karikatur. Men enda mer tragisk, han er blitt en ny tyrann som har ødelagt håpet for millioner. Han minner meg rett og slett om Idi Amin.

Skrev essay om 22. juli

Brinks nære forhold til Norge gjorde at han i 2012 skrev et essay publisert på nrk.no da rettssaken etter 22. juli skulle opp.

– I løpet av de tretti årene mine bøker har kommet ut i Norge, har landet fått en spesiell plass i min bevissthet, sa han.

I essayet skriver han om smerten han følte da terroren rammet 22. juli og han skildrer også stoltheten over en samlet nasjon som reiste seg i sorgen.

Les Brinks kommentar om terroren 22. juli og Norges reaksjon etter denne, her: Mørke midt på dagen

Flere kulturnyheter