Hopp til innhold

Ånden og hånden

I en liten tekst av filosofen Peter Wessel Zapffe møter vi en vakker formulering: «Og han grep sin bue, frugten av aandens og haandens formæling og gik ut under stjernene»

Denne setningen inneholder en hel eksistensfilosofi,

Fiskehjell, Hamnøy i Lofoten, foto Øivind Haugen /NRK
Foto: Øivind Haugen / NRK

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Nordnorge del 1 04.09.2010 v 2

Se: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Nordnorge, del 1 04.09.2010

Ånden og hånden

Når menneskeånden og menneskehånden virker sammen kan store ting skje. Katedraler og pyramider, men også fiskekroker, øsekar og potetopptakere. I noen få fortettede linjer skildrer tromsøværing og filosof Peter Wessel Zapffe (1889-1990) storheten og det mirakuløse i dette at vi kan tenke og virke - vi mennesker, den stund vi oppholder oss på jordskorpen.

Men Zapffe ville mer enn å lovprise kreativiteten. Han var kritisk. Pessimistisk. Hvis denne kreativiteten bare er god - hvorfor klarer vi ikke å lage det gode og rettferdige samfunn? Det må være noe som ikke stemmer her.

Overutrustning

Det som ikke stemmer må være at mennesket har for mye "ånd" - vi vil mer, og higer mer enn vi evner. Ånden er farlig for oss - ved hjelp av den samme ånden setter vi oss selv og andre - uskyldige - i stor fare.

Så langt er det greit å være enig med Zapffe - men han går lenger - og det kommer jeg tilbake til i Studio Sokrates i neste uke.

Nordnorsk jazz

Går det an å høre forskjell på nordnorsk jazz - og annen jazz? I Amerika hører man forskjell på Vestkystjazz og Chicagojazz og New Yorkjazz - men fines det en egen nordnorsk tone i jazzen?

Det er et av spørsmålene vi bakser med i Studio Sokrates denne lørdagen. Knut Borge er slett ikke sikker - klkk på filmklippet ovenfor og hør Borge filosofere.

Hva mener du? Send oss en kommentar.

Musikken:

1: What is this thing called love? (Cole Porter) –
Odd Bjørklund (piano)(Bodø), Kjell Bartholdsen (sax)(BODØ/Hammerfest) , Ernst Wiggo Sandbakk, (trommer) (Kjellbotten (Kjeldebotn) , Torstein Edvardsen (gitar)(Mosjøen), Terje Jensen (kontrabass)

2: 2. juni (Terje Bjørklund)

Terje Bjørklund (p), Bjørn Alterhaug (b)

Har du Spotify? Her er Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP