Hopp til innhold

Åndelig terror

De eldre beboerne på Lassa i Stavanger koser seg med boccia, felles trim og grøt hver lørdag. Men så kommer nyheten om at det skal arrangeres en stor rockefestival rett utenfor vinduene deres.

Gruer seg til festival

Gjennomsnittsalderen i Lassablokkene i Stavanger er 80 år, og de eldre vil ha seg frabedt å gå ufrivillig på rockefestival.

Foto: Kristina Høyer

Hør dokumentaren i nettradio: Åndelig terror

– Det må jo bli grusomt med all den voldsomme musikken.
– Ja, og det kommer tusenvis av galne ungdommer som knuser flasker, urinerer og gjør fra seg – de ødelegger alt.
– Og det er ikke gjort før klokka er elleve. Da begynner jo festen..

Diskusjonen går på Lassa, og blant beboerne er det ingen tvil – dette er åndelig terror. Alle frykter den dundrende musikken som festivalen Rått og Råde lover sitt publikum, men bare 80 år gamle Åsta gjør noe med det.

Hvordan skal det gå hvis ti tusen mennesker strømmer inn for å lytte til hardrock rett utenfor soverommene og balkongene til damene?


Tora- den eldste

Inne i sin leilighet i 11. etasje sitter Tora, blokkens eldste beboer på 95, og gruer for den voldsomme støyen. Tora vil nødig reise vekk de tre dagene festivalen skal vare, men hun har sett festivaler på fjernsyn og der roper og skriker unge mennesker. Det er ikke noe for Tora. Hun vil helst ha det stille og rolig- i godstolen med Bibelen eller salmeboka.
Saken fortsetter under bildet

Åsta- aktivisten

Skambankt-konsert foran eldreblokkene på Lassa

Rockebandet Skambankt vurderte å kalle det nye albumet sitt 'Åndelig terror'. Navnet fikk de fra Åsta i 11 etasje i blokka bak.

Foto: Kristina Høyer

Åsta bor sju dører bortenfor Tora. Hun er bekymret for alle de syke og gamle i blokkene som kommer til å få det vanskelig under festivalen. Åsta starter kampen for å stoppe festivalen gjennom radio, tv, brev og telefoner. Men så blir det for mye for aktivistbestemoren. Vil Åsta komme seg i tide?

Åse- borettslagslederen

Åse på 74 år er borettslagets leder. I likhet med sitt styre, er Åse imot festivalen fra dag én. Aller mest bekymret er hun for de eldste beboerne i blokka - de som verken kan flykte eller beskytte seg mot støyen fra festivalen. Men så kaller Åse inn den joviale pressesjefen for festivalen for at han skal forklare seg om hvordan festivalen skal beskytte blokkene for støy.

Holder de gamle beboerne på Lassa ut gjennom festivaldagene? Faller Skambankt til slutt i smak? Hør radiodokumentaren "Åndelig terror" av Kristina Høyer. Teknisk regi Wenche Ødegaard. Konsulent Lisbeth Jessen.

NRK P2 lørdag kl.10.03, reprise søndag kl.21.03.

Elisabeth Onsager (80)

Ikke alle gamle damer er imot Rått og Råde. Skambankts eldste fan, Elisabeth Onsager (80) introduserer bandet på scenen- rett under blokkene.

Foto: Kristina Høyer

Kulturstrøm

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.