Andebryst

Imponer gjestene med mørt andebryst tilberedt med sitron- og honningkokt endiv og kryddersjy.

Andebryst
Foto: NRK

Til fire personer trenger du: 

2-3 store andebryst

3 store endiver

saften fra 1 sitron

2 store ss flytende honning

2 ss vann

2-3 dl innkokt andekraft el. sjysaus (pose)

2 stjerneanis

1 bit kanelstang

2 ss smør, i terninger

salt og kvernet sort pepper

eventuelt litt malt nellik eller allehånde

Fremgangsmåte:

Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystet. Bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper og eventuelt litt nellik eller allehånde. Kutt stilken av endivene og del dem i naturlige lag. Bland endiv, sitronsaft, honning, vann og litt salt i en kasserolle. Kok opp og la det småkoke i 5 minutter. Blir det mye kraft i kasserollen kan du løft ut endivene og koke kraften inn til "sirup". Legg endivene tilbake i sirupen. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middels varm stekepanne. Stek til fette blir sprøtt , ca. 10 minutter. Snu brystene og stek noen minutter til, øs over stekesjy av og til under steking. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile ca. 10 minutter. Slå vekk fettet fra pannen og kok ut pannen med kraften eller sjysausen. Tilsett kanel og stjerneanis og la sausen putre i 5 minutter. Visp inn kaldt smør og smak sausen til med sirupen fra endivene, salt og pepper. Skjær andebrystene i skiver og server med varme kokte endiver og kryddersjyen.

Tips:

Alle typer råstekte eller ovnsbakte poteter smaker godt til.

Det samme gjør ovnsbakte rotfrukter eller fersk spinat frest med litt hvitløk.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK