Andebryst

Imponer gjestene med mørt andebryst tilberedt med sitron- og honningkokt endiv og kryddersjy.

Andebryst
Foto: NRK

Til fire personer trenger du: 

2-3 store andebryst

3 store endiver

saften fra 1 sitron

2 store ss flytende honning

2 ss vann

2-3 dl innkokt andekraft el. sjysaus (pose)

2 stjerneanis

1 bit kanelstang

2 ss smør, i terninger

salt og kvernet sort pepper

eventuelt litt malt nellik eller allehånde

Fremgangsmåte:

Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystet. Bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper og eventuelt litt nellik eller allehånde. Kutt stilken av endivene og del dem i naturlige lag. Bland endiv, sitronsaft, honning, vann og litt salt i en kasserolle. Kok opp og la det småkoke i 5 minutter. Blir det mye kraft i kasserollen kan du løft ut endivene og koke kraften inn til "sirup". Legg endivene tilbake i sirupen. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middels varm stekepanne. Stek til fette blir sprøtt , ca. 10 minutter. Snu brystene og stek noen minutter til, øs over stekesjy av og til under steking. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile ca. 10 minutter. Slå vekk fettet fra pannen og kok ut pannen med kraften eller sjysausen. Tilsett kanel og stjerneanis og la sausen putre i 5 minutter. Visp inn kaldt smør og smak sausen til med sirupen fra endivene, salt og pepper. Skjær andebrystene i skiver og server med varme kokte endiver og kryddersjyen.

Tips:

Alle typer råstekte eller ovnsbakte poteter smaker godt til.

Det samme gjør ovnsbakte rotfrukter eller fersk spinat frest med litt hvitløk.

Kulturstrøm

 • Klassisk musikkpodkast for barn

  David Williams har laget en ny podkastserie om klassisk musikk for barn på Classic FM. «Marvellous Musical Podcast» ligger nå ute med 10 episoder. Her er det snakk om musikk fra filmer som «Star Wars» og «Harry Potter», men også Brahms, Chopin og Beethoven med tema snodige instrumenter. Skuespilleren og TV-profilen er best kjent i Norge som barnebokforfatter, blant annet med «Den rikeste gutten i verden» og «Gangsterbestemor».

  Harry Potter
  Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge
 • Fikser på handlingen i ny Bond-film

  Manusforfatteren Scott Z. Burns er hyret inn for å skrive om manuset til det som skal bli den 25. filmen om James Bond. Grunnen er at regissør Cary Fukunaga ikke er fornøyd med manuset i sin nåværende form, skriver The Playlist. Burns har fikset på manusene til «Ocean's 12», «Widows» og «Rogue One» tidligere, selv om arbeidet har vært ukreditert.

 • Collins-søstre får TV-serie

  Livene til søstrene Joan Collins og Jackie Collins skal bli TV-serie. 85 år gamle Joan Collins er kjent fra «Dynastiet» på 1980-tallet, og fremdeles aktiv i jobb med roller i blant annet «American Horror Story». Forfatteren Jackie Collins, som blant annet skrev «Lady Boss», døde i 2015. Men døtrene hennes har gitt sin velsignelse til serien. Ifølge Variety har serien fått arbeidstittelen «Joan & Jackie», og skal følge søstrene fra etterkrigstidens London til å bli henholdsvis Hollywood-stjerne og litterær bestselger. (NTB)

  Jackie Collins og Joan Collins
  Foto: Evan Agostini / NTB Tema