Hopp til innhold

Planla begravelsen sammen i romjula

VESTRE AKER KIRKE (NRK) – Hun likte fest og moro, lo mye og elsket livet, sa presten under Anbjørg Sætre Håtuns bisettelse. Vestre Aker Kirke i Oslo var fylt til randen, og flere av gjestene ankom kirken med blomster i håret og på kjolene.

Anbjørg Sætre Håtun

Anbjørg Sætre Håtun bisettes torsdag.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke / NRK
Anbjørg Sætre Håtuns bisettelse

Flere av gjestene ankom bisettelsen med blomster på kjoler, i håret eller på jakken.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke / NRK

Journalist og forfatter Anbjørg Sætre Håtun døde 21. januar etter flere års alvorlig kreftsykdom. I dag ble hun bisatt i Vestre Aker Kirke.

Håtun har vært en sterk stemme for de kreftsyke, blant annet brukte hun sin kjendisstatus til å snakke om sykdommen, og det ble sagt at hun ga andre håp. I dag var Vestre Aker kirke fylt til randen av venner som ville ta det siste farvel med den selverklærte «kjærlighetsgudinnen».

Blomster på kjoler og i hår

– Følgerne på Instagram sier mye om hva hun betydde for folk. Bilder hvor hun stråler, men også hvor hun gråter. Hun var åpen om smerte og sorg og det gjorde henne ekte og troverdig sa forrettende prest, Kristian Engelstad Kvalem til en fullsatt kirke.

– Jon har vært der i 15 år. Anbjørg hadde ikke fått til det hun hadde uten ham. Jon var hennes bakkemannskap, sa Kvalem.

Hun var en helt fantastisk og vakker kvinne

Fam Irvoll
Lene Marlin

Lene Marlin ankomkom Vestre Aker Kirke hånd i hånd med Kåre Conradi.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke / NRK

Planla begravelsen i romjula

Flere av gjestene som ankom Vestre Aker Kirke hadde blomstrete kjoler og blomster i håret. Anbjørg og ektemannen planla begravelsen sammen i romjula. På gravstøtten hennes ville de at det skal stå:

«Hvis du elsker noen, hvis du har noen kjær. Si det. Vis det. Vær det.»

Vestre Aker Kirke

Anbjørg Sætre Håtun ble bisatt i Vestre Aker kirke torsdag.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke / NRK

«Han er en bunnløs brønn av kjærlighet i livet mitt», sa Håtun om sin mann Jon Andreas Håtun i en artikkel i KK en gang. Han holdt minnetale i kirken, og hadde også komponert et eget stykke for fremvisning under bisettelsen.

– Kjære Anbjørg. Jeg hadde ikke klart å være den støtten for deg hvis du ikke var en støtte for meg. Det beste jeg har gjort var å stoppe Anbjørg på Head On i 1999. Vi har vært uadskillelige siden, sa Jon Andreas Håtun i minnetalen til sin kone.


Hun var en pionerkvinne.

Ellen Arnstad
Trond Giske

Trond Giske var en god venn av Håtun gjennom mange år.

Foto: Lisa Dyremyhr Bakke / NRK

Det ble mye latter i kirken da Håtun fortalte fra den første daten de hadde.

– Hvis det var den minste gnisning så omfavnet vi hverandre med en gang og sa: Jeg elsker deg, sa han.

Han sa også at den siste kulturelle opplevelsen de hadde hatt sammen var filmen «Titanic», og at det var Anbjørg som ville se den.

– Derfor valgte vi at låten «My Heart Will Go On» skulle spilles i kirken.

Mange kjente venner

Håtun hadde mange kjente venner. I et minneord til sin gode venninne skrev Lene Marlin på Facebook: «Takk for at jeg har fått være en del av livet ditt. At vi har fått ledd og grått så mye sammen. Delt. Levd. Lyttet til hverandre, gitt hverandre råd. Danset og drukket.»

– Det Anbjørg gjorde var at hun ga en helt annen livskraft til de som var syke. Hun var en pionerkvinne. Jeg har alltid heiet på Anbjørg. Åpenhet og livsglede rundt en alvorlig sykdom er sjeldent, sa Ellen Arnstad til NRK før bisettelsen.

Fadder for Emma Tallulah

Både kronprinsparet, prinsesse Märtha og hennes Ari ankom Vestre Aker kirke for å delta i bisettelsen av Anbjørg Sætre Håtun. Hun var fadder for Martha og Aris yngste datter, Emma Tallulah.

Jon Andreas Håtun, også kjent som multikunstner Jono El Grande, er fadder for storesøster Leah Isadora.

Emil Solli Tangen sang

Emil Solli Tangen sto for musikalske innslag og sang «My Heart Will Go On» av James Horner og arien «Nessun Dorma» (norsk: «Ingen må sove») av Puccini.

Stefan Ibsen Zlatanov spilte piano, Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv fiolin og på orgel var Karstein Ærø.

Etter seremonien begraves Anbjørg Sætre Håtun på Nordre Gravlund.

Kulturstrøm

 • Sophie Elise og Fetisha lager NRK-podkast

  Onsdag 28. september kl. 14.00 har influenserne Sophie Elise og Fetisha premiere på sin nye podkast i appen NRK Radio.

  Podkasten har fått navnet «Sophie og Fetisha».

  – Vi har brukt lang tid på å forme konseptet, slik at det ikke skal være enda en «to bestevenninner som prater»-podkast, sier Sophie Elise.

  Det er NRK Underholdning som eier og står bak podkasten. Redaksjonen har stor tro på at prosjektet blir godt mottatt av målgruppa.

  – Dette er en podkast vi trenger i NRK. Vi har en tydelig strategi om å treffe både unge målgrupper og treffe bredt i samfunnet. sier Rune Lind, redaksjonssjef i NRK Underholdningsavdelingen.

  Sophie Elise og Fetisha kommer med ny podkast på NRK Radio.
  Foto: Henriette Dæhli / NRK