Hopp til innhold

Seks supre småbarnsbøker

Undring er et yndet tema i bildebøkene for de aller minste.

Barnebøker, illustrasjonsbilde

De aller minste barna inviteres til å undre seg om verden i årets nyeste småbarnsbøker.

Foto: Aleksander Nordahl / NTB scanpix

Ofte blir barna oppfordret til å ta inn over seg de største ting, som vennskap, vågemot eller verdien av mangfold. På den andre siden har vi de jordnære seriebøkene der barn kan kjenne igjen sin egen hverdag. Vi sier ja takk, begge deler, og anbefaler noen gode leseropplevelser her.

«Alle sammen teller» av Kristin Roskifte

Myldrebilde av mennesker, bokforside

Filosofisk myldrebok der man kan gå på leting etter ulike personer gjennom boken. En bruksbok der leserne, både barn og voksne, blir invitert med til å lete og å dikte videre på de mange livshistoriene som antydes. Les anmeldelsen

«Jakob og Neikob og alle andre» av Kari Stai

Den femte boken om vennene Jakob og Neikob som denne gangen blir utfordret av Masekob! Neikob er lei av å være seg Neikob, han vil mye heller være som alle andre. En gjennomført spennende fortelling om å være seg selv eller bli en grå samlebåndskopi. Les anmeldelsen

«Verden sa ja» av Kaia Dahle Nyhus

Verden sa ja, av Kaia Dahle Nyhus

Hvordan ble verden til? Dette er en kraftfull oppfordring til å ta vare på den verden som hele tiden er i utvikling, og hvis fremtid vi mennesker kan være med på å skape. En original og sterk skapelsesberetning der verden synliggjøres gjennom en overflod av skikkelser og former. Les anmeldelsen

«En, to og et tre» av Widar Aspeli og Nora Brech (ill.)

En leken fortelling om to gode venner og alt de kan gjøre i et tre. Teksten leker med rim og rytme, med virkelighet og et snev av surrealisme. God høytlesningsbok der språklig oppfinnsomhet trekker leseren videre. Også her er det rom både for undring og harde fakta.

«Gutt og Jente-serien» av Hilde Matre Larsen og Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Gutt og Jente er venner. De leker sammen. Noen ganger krangler de. Ofte gjør de ting de voksne ikke liker, men som de bare må finne seg i, for dette er Gutt og Jentes verden, og den er sett fra barnas perspektiv. Dette illustreres av at de voksne bare skildres som et par bukseben eller en rygg. Morsomme bøker som det foreløpig finnes tre av.

Illustrasjon fra boken Gutt og Jente reparerer

Illustrasjon fra «Gutt og Jente reparerer» av Hilde Matre Larsen og illustratør Mari Kanstad Johnsen.

Foto: Mari Kanstad Johnsen (Illustratør) / Cappelen Damm

«Lukas og spurven» av Johan B. Mjønes og Åshild Irgens (ill.)

Den tredje boken i serien om Lukas. Denne gangen finner Lukas en skadet spurv, som han tar med inn. Pass opp for katten! sier de voksne, men hvem er det katten lager trøbbel for? Enkel og underholdende historie der det er barnet (og spurven) som trekker det lengste strået.

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.