Hopp til innhold

Seks anbefalte standup-show

Er du klar for å le – og kanskje bli litt sjokkert? Strømmetjenestene bugner av standup-komedie. Her er noen favoritter.

Hannah Gadsby, Dave Chapelle, Tig Notaro og Norm MacDonald.

HUMOR: Hannah Gadsby, Dave Chapelle, Tig Notaro og Norm MacDonald er blant dem du bør få med deg.

Foto: ROBYN BECK / SCANPIX/ STUART RAMSON / SCANPIX/ PRESLEY ANN / AFP/ PETER POWER / SCANPIX

Noen av verdens beste komikere er tilgjengelige via strømmetjenester. Disse bør du få med deg hvis du liker standup:

kultur1

«Nanette»

Hvem: Hannah Gadsby
Når: 2018
Se den på: Netflix

Denne snakket «alle» om i omtrent hele fjor. Har du enda ikke sett den, er det ingen grunn til å vente: Dette settet er verdt Netflix-abonnementet alene, kanskje til og med også skjermen du ser det på. Gadsby har funnet en unik måte å bruke virkelig god humor for å formidle viktige perspektiver om LGBTQ+ og mental helse. Forestillingen er en oppvisning i historiefortelling og dramaturgi. Ordene viktig og humor er vanskelig å forene uten at det blir for snilt og korrekt.
Hvis du ikke sitter igjen med vidåpen munn etter dette, må du reparere munnen din.

kultur2

«Tries Stand-Up For The First Time»

Hvem: Rory Scovel
Når: 2017
Se den på: Netflix

Rory Scovel lanserte denne specialen med den misvisende tittelen i 2017, etter å ha laget «The Charleston Special» i 2015. Hans kompromissløse og merkelige stil får publikum på laget umiddelbart – tydelig lettet over å slippe klassiske standup-floskler a la «Er det noen fra Tønsberg her eller, haha». Settet er en imponerende oppvisning i absurd humor, en sjanger som fort bukker under for stopp-knappen dersom den behandles feil.
Rory Scovel behersker sjangeren så godt at han like gjerne kunne skrevet pensum i den.

kultur3

«Boyish Girl Interrupted»

Hvem: Tig Notaro
Når: 2015
Se den på: HBO Nordic

Tig Notaros evige deadpan-blikk og nyskapende, genierklærte tekster er en dødelig kombinasjon som stadig vekk gir standup-showene hennes både Emmy og Grammy-nominasjoner. Med «Boyish Girl Interrupted» tar hun fatt i sitt eget følelsesliv som i årene før hadde blitt satt på prøve med både dobbel brystkreft og død i nær familie.
Dette lager hun altså ærlig, intelligent og original humor av.

kultur4

«Hitler’s Dog, Gossip & Trickery»

Hvem: Norm MacDonald
Når: 2017
Se den på: Netflix

Ah, vidunderlige Norm. Etter min mening kanskje verdens beste standup-komiker, verdens beste talkshow-vert, og verdens beste menneske. Norm MacDonalds humor baserer seg i hovedsak på film noir-troper, gammelmodigheter og utgåtte ord. Helt magisk. Ha litt tålmodighet, så vil denne sjarmerende canadieren komme under huden på deg.
Denne specialen er en fin innføring i Norm MacDonalds uforutsigbare humor.

kultur5

«I’m Gonna Die Alone (And I Feel Fine)»

Hvem: Jen Kirkman
Når: 2016
Se den på: Netflix

California-komikeren Jen Kirkman har gjort standup på de største scenene i Los Angeles siden 1997, og har de siste årene fått mye oppmerksomhet for podcasten «I Seem Fun» og boka «I Can Barely Take Care of Myself: Tales From a Happy Life Without Kids» om livet som frivillig barnløs. Kirkmans første Netflix-special handler om singellivet etter fylte 40 – der det meste sirkler rundt barn og de nyfrelste foreldrene deres. Kirkman har et vidunderlig dystopisk syn på livet.
Hun maler fanden på veggen med et språk som kan hugge ned selv den mest innbitte livsnyter.

kultur6

«Killin’ Them Softly»

Dave Chappelle

HAR TÅLT TIDENS TANN.

Foto: STUART RAMSON / Scanpix

Hvem: Dave Chappelle
Når: 2000
Se den på: HBO Nordic

Dave Chappelle hadde ved årtusenskiftet allerede vært i komikermiljøet i en årrekke, og hadde blant annet opptrådt på Def Comedy Jam på HBO i 1992. I 2000 fikk han sin første HBO-special, og resultatet er et hysterisk morsomt oppgjør med amerikanske raserelasjoner. Rolling Stone Magazine kåret i 2015 dette settet til den sjette beste standup-specialen noensinne.
Chappelles unike fortellerevne gjør at «Killin’ Them Softly» har tålt tidens lunefulle tann med glans.

Endringer publisert 12. november 2020: Forestillingen «Kondolerer» av Else Kåss Furuseth ble fjernet fra denne listen fordi det ikke var tilgjengelig lenger.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.