Sju standup-show du bør sette av tid til

Er du klar for å le – og kanskje bli litt sjokkert? Strømmetjenestene bugner av standup-komedie. Her er noen favoritter.

Hannah Gadsby, Tig Notaro, Norm MacDonald, Dave Chapelle, Else Kåss Furuseth

HUMOR: Hannah Gadsby, Tig Notaro, Norm MacDonald, Dave Chapelle, Else Kåss Furuseth er blant dem du bør få med deg.

Foto: Scanpix/Nationaltheatret

Noen av verdens beste komikere er tilgjengelige via strømmetjenester. Disse bør du få med deg hvis du liker standup:

kultur1

«Nanette»

Hvem: Hannah Gadsby
Når: 2018
Se den på: Netflix

Denne snakket «alle» om i omtrent hele fjor. Har du enda ikke sett den, er det ingen grunn til å vente: Dette settet er verdt Netflix-abonnementet alene, kanskje til og med også skjermen du ser det på. Gadsby har funnet en unik måte å bruke virkelig god humor for å formidle viktige perspektiver om LGBTQ+ og mental helse. Forestillingen er en oppvisning i historiefortelling og dramaturgi. Ordene viktig og humor er vanskelig å forene uten at det blir for snilt og korrekt.
Hvis du ikke sitter igjen med vidåpen munn etter dette, må du reparere munnen din.

kultur2

«Tries Stand-Up For The First Time»

Hvem: Rory Scovel
Når: 2017
Se den på: Netflix

Rory Scovel lanserte denne specialen med den misvisende tittelen i 2017, etter å ha laget «The Charleston Special» i 2015. Hans kompromissløse og merkelige stil får publikum på laget umiddelbart – tydelig lettet over å slippe klassiske standup-floskler a la «Er det noen fra Tønsberg her eller, haha». Settet er en imponerende oppvisning i absurd humor, en sjanger som fort bukker under for stopp-knappen dersom den behandles feil.
Rory Scovel behersker sjangeren så godt at han like gjerne kunne skrevet pensum i den.

kultur3

«Boyish Girl Interrupted»

Hvem: Tig Notaro
Når: 2015
Se den på: HBO Nordic

Tig Notaros evige deadpan-blikk og nyskapende, genierklærte tekster er en dødelig kombinasjon som stadig vekk gir standup-showene hennes både Emmy og Grammy-nominasjoner. Med «Boyish Girl Interrupted» tar hun fatt i sitt eget følelsesliv som i årene før hadde blitt satt på prøve med både dobbel brystkreft og død i nær familie.
Dette lager hun altså ærlig, intelligent og original humor av.

kultur4

«Hitler’s Dog, Gossip & Trickery»

Hvem: Norm MacDonald
Når: 2017
Se den på: Netflix

Ah, vidunderlige Norm. Etter min mening kanskje verdens beste standup-komiker, verdens beste talkshow-vert, og verdens beste menneske. Norm MacDonalds humor baserer seg i hovedsak på film noir-troper, gammelmodigheter og utgåtte ord. Helt magisk. Ha litt tålmodighet, så vil denne sjarmerende canadieren komme under huden på deg.
Denne specialen er en fin innføring i Norm MacDonalds uforutsigbare humor.

kultur5

«I’m Gonna Die Alone (And I Feel Fine)»

Hvem: Jen Kirkman
Når: 2016
Se den på: Netflix

California-komikeren Jen Kirkman har gjort standup på de største scenene i Los Angeles siden 1997, og har de siste årene fått mye oppmerksomhet for podcasten «I Seem Fun» og boka «I Can Barely Take Care of Myself: Tales From a Happy Life Without Kids» om livet som frivillig barnløs. Kirkmans første Netflix-special handler om singellivet etter fylte 40 – der det meste sirkler rundt barn og de nyfrelste foreldrene deres. Kirkman har et vidunderlig dystopisk syn på livet.
Hun maler fanden på veggen med et språk som kan hugge ned selv den mest innbitte livsnyter.

kultur6

«Killin’ Them Softly»

Dave Chappelle

HAR TÅLT TIDENS TANN.

Foto: STUART RAMSON / Scanpix

Hvem: Dave Chappelle
Når: 2000
Se den på: HBO Nordic

Dave Chappelle hadde ved årtusenskiftet allerede vært i komikermiljøet i en årrekke, og hadde blant annet opptrådt på Def Comedy Jam på HBO i 1992. I 2000 fikk han sin første HBO-special, og resultatet er et hysterisk morsomt oppgjør med amerikanske raserelasjoner. Rolling Stone Magazine kåret i 2015 dette settet til den sjette beste standup-specialen noensinne.
Chappelles unike fortellerevne gjør at «Killin’ Them Softly» har tålt tidens lunefulle tann med glans.

kultur7

«Kondolerer»

Forestillingen Kondolerer med Else Kåss Furuseth. Dette er forestillingen som får publikum til å le så tårene triller, samtidig som den har en alvorlig historie å fortelle.

BENYTT SJANSEN: Forestillingen Kondolerer med Else Kåss Furuseth kan du se til 19.april.

Hvem: Else Kåss Furuseth
Når: 2016
Se den på: NRK TV

Det er kanskje ikke standup, men «Kondolerer» er et så velskrevet og imponerende stykke scenearbeid at alle bør få det med seg. Tidvis veldig morsomt, tidvis veldig rørende. Kåss Furuseths forestilling om selvmord i familien tiltrakk seg priser og skryt fra nær sagt alle som åpnet munnen i månedene etter premieren på Torshovteateret i 2011. «Kondolerer» ble etterhvert flyttet til Hovedscenen på Nationaltheatret.
Tidvis veldig morsomt, tidvis veldig rørende.
(NB! Denne er tilgjengelig til søndag 19.april klokka 23.00)

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Fikk inspirasjon på nachspiel

    Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

    Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

    Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
  • Forhandlingsfristen går ut midnatt

    Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.