Hopp til innhold

Fem byer - fem kunstreiser

Selv om museer og gallerier går i hvilemodus, finnes det flust av kunstopplevelser det er vel verdt å få med seg i Sommer-Norge.

Fra Lofoten

FRA LOFOTEN: I Tromsø kan du se bilder av Betzy Akersloot-Berg, en av de mange glemte kvinner i norsk kunsthistorie.

Foto: Nasjonalmuseet

Her er noe av det du kan få med deg i de største byene:

Trondheim:

  • Gotisk katedral, Bleken og Weidemann

Oktogonen i Nidarosdomen, inspirert av Romas eldste kirker.

NIDAROSDOMEN: Norges eneste fullt utviklede gotiske katedral.

Foto: Nidarosdomens Restaureringsarbeider

Trønderhovedstaden er en vakker by spekket med spennende byhistorie. Det fremste av alle fortidsminner byen har å by på er selvfølgelig Nidarosdomen. Den gamle kristkirken har gjennom århundrene trukket Pilegrimmer til Nidaros fra hele Europa.

Kirken, som visstnok er plassert på Olav den helliges grav, er Norges eneste fullt utviklede gotiske katedral med strebebuer, og er bygget gjennom et snaut årtusen fra ca. 1070-tallet og helt frem til år 2000.

På utstillingssiden er det en god sommer i Trondheim, hvor kunstmuseet byr på tre svært severdige utstillinger:

En stor retrospektiv presentasjon av maleren og modernisten Jakob Weidemann, en av de viktigste pionerer for det abstrakte formspråk i Norge.

Jakob Weidemann, "Den blå blomsten"

JAKOB WEIDEMANN: Den blå blomst.

Foto: Trondheim Kunstmuseum

Side om side med Weidemann vises en annen gigant; nemlig 90-årsjubilanten Håkon Bleken og utstillingen «Do not go gentle» Her kan du vandre gjennom Blekens mektige og mangfoldige kunstnerskap.

Og som om ikke det var nok. På Gråmølna finner du en utstilling med AK Dolven, en av våre suverent viktigste samtidskunstnere.

Bergen:

  • Romansk totårnsfasade, Krefter og festspillutstilling

Mariakirken i Bergen

MARIAKIRKEN: Rest fra middelalderen.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

I Bergen finnes kulturarv av betydning på hvert gatehjørne. Hvis du bare skal velge en ting å se av alle de fantastiske restene av middelalderens Bjørgvin, så ville jeg tatt turen til Mariakirken på Dreggsallmenningen, som er et av de flotteste eksemplene på en tidlig middelalders kirke med rundbuet hvelv, og romansk to-tårnsfasade.

Utstillingen "Krefter" på KODE i Bergen

KREFTER: Keramisk skulptur, digital vev og dekorerte fat i samspill på KODE i Bergen.

Foto: Dag Fosse / KODE

Her kan du lade opp til en av årets mest spektakulære utstillingsopplevelser; nemlig utstillingen «Krefter» på KODE. Der vises Torbjørn Kvasbøs heftige, kroppslige keramiske skulpturer i samspill med Kari Dyrdals spektakulære, digitale vevnader og Marit Tingleffs majestetiske dekorerte fat.

Mari Slaattelid og Dronning Sonja under festspillåpningen i Bergen

FESTSPILLUTSTILLING: I Bergen kan du fortsatt oppleve årets festspillkunstner Mari Slaattelid. Her fra åpningen sammen med Dronning Sonja.

Foto: thor brodreskift / thor brodreskift

Årets festspillutstilling presenterer nye verk av en av våre fremste billedkunstnere, Mari Slaattelid. Selv jeg personlig ble litt skuffet, skal jeg ikke hindre deg i gå dit og gjøre deg opp din egen mening.

Tromsø:

  • Ishavskatedralen og en glemt landskapsmaler

Ishavskatedralen i Tromsø

ISHAVSKATEDRALEN: Få med deg fantastisk arkitektur i Tromsø.

Foto: NRK

I Tromsø må den senmodernistiske Ishavskatedralen selvfølgelig oppleves. Kirken er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig og sto ferdig i 1965. Den krystallinske bygningen tegner seg som et mektig, lysende, stilisert isfjell mot bebyggelsen og fjellene.

Kystlandskap

KYSTLANDSKAP, 1879: Malt av Betzy Akersloot-Berg.

Foto: Nasjonalmuseet

I Tromsø kunstmuseum kan man gjøre seg kjent med en av de mange glemte kvinner i norsk kunsthistorie, nemlig Betzy Akersloot-Berg (1850-1922). I sitt naturalistisk landskapsmaleri hentet hun inspirasjon fra både nasjonalromantikk og impresjonisme. Dette er en viktig kunstner som fortjener å løftes frem i lyset, vel verdt å bli kjent med.

Stavanger:

  • Domkirke, blomster og Bjarne Melgaard.

Domkirken i Stavanger

STAVANGER DOMKIRKE: Den best bevarte middelalderkirken i Norge.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I Stavanger er også det første og det viktigste man må få med seg en kirke: Den praktfulle Stavanger-domen er en romansk basilika med et gotisk krysshvelvet kor, med rosevindu mot øst. Stavanger-domen er den aller best bevarte middelalderkirken i Norge.

På utstillingsfronten er det aller mest interessante utstillingen «Flora» på Stavanger Kunstmuseum. Dette er en utstilling som tematiserer vårt forhold til planter: Vår kjærlighet til dem, vår avhengighet av dem, og vår makt over dem.

På Kunsthall Stavanger vil jeg spesielt anbefale Bjarne Melgaards «Let your mind be your bed». Et filmatisk verk som handler om å falle på utsiden, om menneskets dype ensomhet, om skam og om lengselen etter å komme nær noen.

Oslo og Bærum:

  • Klosterruiner, ekspresjonistiske mestermøter og Richard Avedon

Klosteret på Hovedøya

RUINER: Verdt et besøk.

Foto: Christoph Pouchoulien

Oslo er som mange vet også en gammel middelalderby. Fremdeles finnes ruiner av klostre, borger og katedraler som en gang utgjorde den lille byen i Viken, som på På 1300-tallet hadde seks kirker og fire klostre. Et av disse klostrene befant seg på Hovedøya, og der er er det fremdeles store ruiner igjen, vel verdt et besøk.

Jeg vil også anbefale en annen liten perle i Oslo: Gamle Aker Kirke – en praktfull liten romansk basilika.

Gamle Aker kirke

GAMLE AKER KIRKE: En praktfull liten romansk basilika.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Det er vanskelig å komme utenom Snøhettas spektakulære operahus i Bjørvika. Og er du først der, så anbefaler jeg varmt at du samtidig besøker Kunsthall Oslo og ser det mektige ekspresjonistiske mestermøtet mellom Edvard Munch og Käthe Kollwitz.

Et lite stykke utenfor Oslo ligger Henie Onstad Kunstsenter. Her kan du både oppleve grafikkens grand old lady: Zdenka Rusova, og en av fotohistoriens helt store amerikanske legender, nemlig Richard Avedon.

Om ikke dette skulle være nok til å komme seg på høykant og kippe på seg sandalene, så vet ikke jeg!

God kunstsommer!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober