Spill deg i form

Det er mange som kjenner på behovet for å bevege på seg etter ferie og mange timer med OL på TV. Her er fem dataspill som gjør det morsomt å bruke kroppen.

Kvinne spiller "Ring Fit Adventure".

RINGSPILL: I spillet «Ring Fit Adventure» må du bruke hele kroppen for å styre det om skjer på skjermen.

Foto: NINTENDO

Terskelen for å trene seg i form igjen er høy for mange etter et drøyt år innenfor fire stadig trangere vegger, en lat sommer og timevis som tilskuer til topptrente idrettsutøvere i Tokyo. Dataspill kan hjelpe deg over den terskelen.

Her er fem glimrende spill som kamuflerer trim som lek. Vi starter med de mest familievennlige:

Just Dance 2021

 • Plattform: Switch, Playstation, Xbox og Stadia
 • Passer for: Alle

Du trenger ikke et VR-headset for å kose deg med dansespill. «Just Dance»-serien lærer deg dansene fra populære musikkvideoer, og er engasjerende for både store og små.

Den aller beste versjonen her er trolig Switch-versjonen, som bruker bevegelsesstyringen i den lille Joy Con-kontrolleren til å måle hvor bra du gjør det.

Men dansene og musikken er såpass fengende at prestasjonene dine kan måles i hvor gøy du har det.

Geocaching

 • Plattform: iOS, Android,
 • Passer for: Alle

Mosjon trenger ikke å være mer avansert enn å bare gå på tur. Og da må vi innom en vital veteran.

Geocaching kombinerer GPS-data med skjulte skatter i virkeligheten. Man følger kart i appen på mobiltelefonen som viser deg hvor skattene befinner seg, og legger opp ruter for turen du vil ta. Det finnes over 27.000 slike Geocaching-bokser bare i Norge, over 3 millioner rundt omkring i verden.

Det å lete etter og loggføre geocacher går fort fra å være noe som får deg ut av sofaen med et vennlig dytt i ryggen, til å bli en engasjerende hobby.

Ring Fit Adventure

 • Plattform: Nintendo Switch
 • Passer for: Alle over 7 år

«Ring Fit Adventure» er et faktisk, digert spill med plattformhopping, bosser, våpen, oppgaveløsing, belønninger og slåssing. Men styringen gjøres med hele kroppen din.

Du bruker den bøyelige, ratt-lignende kontrolleren og en sensor på benet til å styre figuren din i spillet, og bevegelsene er basert på trimøvelser. Her må du altså klemme, bøye, strekke, presse og repetere for å komme deg videre. Progresjonen din blir i tillegg loggført, og belønninger oppnås etter både prestasjoner i spillet og treningseffekt.

Trim har nok aldri vært mer engasjerende enn dette.

Beat Saber

 • Plattform: VR-spillet er tilgjengelig på flere systemer for virtuell virkelighet
 • Passer for: Alle over 13 år

VR-teknologien begynner nå for alvor å levere engasjerende opplevelser. En av de mest engasjerende opplevelsene av dem alle, er det herlige rytmespillet «Beat Saber».

Her blir de bevegelsesstyrte kontrollerne til Star Wars-inspirerte lyssverd, som brukes til å knuse røde og blå bokser i takt med musikk.

Det blir en heftig dans hele kroppen er med på. Og jo bedre form du kommer i, jo bedre gjør du det i spillet.

Zombies, Run!

 • Plattform: iOS, Android, Apple Watch,
 • Passer for: Voksne

«Pokémon GO» er fortsatt et godt alternativ som kombinerer bevegelse med spill. Men hvis det å fange rare, barnevennlige monstre ikke appellerer til deg, har du her et voksent, skummelt alternativ.

«Zombies, Run!» er en slags interaktiv lydbok, hvor du må løpe for å samle ressurser til de vettskremte rollefigurene i det spennende hørespillet du har på øret. Hvis zombiene kommer etter deg, må du sette opp farten.

Du blir med andre ord en slags rollefigur i denne historien selv, noe som fort kan føre til at du lever deg såpass inn i handlingen at du glemmer du trener.

Alle anmeldelser og anbefalinger finner du på nrk.no/anmeldelser.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Malkovitch spiller dirigentlegende

  Skuespiller John Malkovich skal bekle rollen som den feirede og omdiskuterte rumenske dirigenten Sergiu Celibidache i sine eldre år, skriver nettstedet Variety. Manuset til filmen The Yellow Tie er skrevet av dirigentens sønn, Serge Ioan Celebidachi og James Olivier (kjent for filmen Octav fra 2017), og portretterer den eksentriske dirigenten, som var vekselsvis geniforklart og avskrevet som galning. Filmingen begynner i Romania, våren 2022.

 • – Folk vil ha meir kroppskunst

  Ifølgje kunsthistorikar Mona Pahle Bjerke har kunsten vore viktig bidragsytar i å bryte tabu og skape frigjering både ut ifrå eit feministisk perspektiv, men også i forbindelse med homokampen.