Hopp til innhold

Grensesprengende musikkopplevelser

Nordens største samtidsfestival byr på musikere som bryter grenser og en musikkbegivenhet av de sjeldne. Her er fem høydepunkter på årets Ultimafestival.

Musikere som er aktuelle på Ultima-festivalen 2020 - cellist Amalie Stalheim, komponist Synne Skouen, komponist Sandeep Bhagwati og improkvartetten Spunk.

HØYDEPUNKT: Musikere som er aktuelle på Ultimafestivalen 2020: cellist Amalie Stalheim, komponist Synne Skouen, komponist Sandeep Bhagwati og improkvartetten Spunk.

Foto: Nikolaj Lund, EUISHIN KIM / DNK, DISCOGS.COM, Kim Hiorthøy.

Over de neste ti dagene gir årets Ultima-festival mange muligheter til å oppdage at samtidsmusikk i 2020 kanskje ikke er helt det du tror.

Som alle andre festivaler er også Ultima i år preget av koronaepidemien. Mange planlagte begivenheter er flyttet til 2021. Fokuset ligger derfor naturlig nok på norske ensembler og utøvere innenfor samtidsmusikken.

kultur1

Spunk? Hva er det?

Improvisasjonskvartetten Spunk feirer 25-årsjubileum under Ultima

FEIRER 25 ÅR: Improvisasjonskvartetten Spunk er et av høydepunktene under årets Ultimafestival. Fra venstre: Kristin Andersen Høvin, Hild Sofie Tafjord, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Lene Grenager.

Foto: Luca Vitali
  • Hva: Improvisasjonskvartetten Spunk feirer sitt 25-årsjubileum
  • Hvor: Deichman Bjørvika
  • Når: Lørdag 12. september kl. 19.00

I dag er samtidsmusikk strengt tatt ikke en egen sjanger i det hele tatt, men snarere en slags holdning til det å drive med musikk, uavhengig av hvilken musikkstil man i utgangspunktet tilhører.

Få illustrerer dette bedre enn improvisasjonskvartetten Spunk.

Alle som har vokst opp med Pippi Langstrømpe vet at «Spunk» kan være hva som helst. Som hun sier: «Det enda jag vet är att det inte betyder dammsugare».

Spunk består av fire av Norges fremste musikkskapere og musikere innenfor samtidsmusikk, elektronika og friimprovisasjon. Nå feirer de sitt 25-årsjubileum med en helaften i det nye Deichman-biblioteket i Bjørvika sammen med venner og kolleger fra det utvidede musikkbegrep.

Alle disse årene har kvartetten brutt grenser og dogmer på jakt etter dette unike og enestående som aldri helt lar seg definere – nøyaktig slik samtidsmusikk bør være.

kultur2

Grenseløs musikk

  • Hva: Oslo Musics Ensemble i samarbeid med Sandeep Bhagwati
  • Hvor: Sentralen/Marmorsalen
  • Når: Fredag 11. september kl. 1900

Sandeep Bhagwati er født i Mumbai, men oppvokst i Tyskland. Hans merittliste som komponist og multimediekunstner er mildt sagt imponerende, og inkluderer blant annet seks operaer. Hans musikk har blitt fremført av ledende ensembler over hele verden. Priser og utmerkelser har kommet jevnt og trutt siden midten av 90-tallet.

Nå for tiden er han professor ved Concordia-universitetet i Montreal, hvor han holder på med noe han kaller «komprovisasjon» og «intertradisjonell estetikk». Det høres kryptisk og avansert ut, men innebærer i praksis at musikere fra ulike globale musikktradisjoner skaper musikk sammen på måter som utvisker skillet mellom «vestlig» komposisjon og «tradisjonell» improvisasjon.

Oslo Musics Ensemble består av ni Oslobaserte musikere med bakgrunn fra ulike musikalske tradisjoner. Disse har samarbeidet med Bhagwati over en lengre periode – det siste halvåret i form av workshops via internett.

Resultatet er et musikk- og videoprosjekt du trolig neppe har opplevd maken til.

kultur3

Musikalsk gavepakke

Preget norsk musikkliv i et halvt århudre: Synne Skouen

JUBILEUMSKONSERT: Preget norsk musikkliv i et halvt århundre: Synne Skouen.

Foto: Euishin Kim / DNK
  • Hva: Synne Skouens 70-års jubileumskonsert/Det Norske Kammerorkester
  • Hvor: Sentralen/Marmorsalen
  • Når: Tirsdag 15. september kl. 19.00

Synne Skouen har i snart et halvt århundre vært en av de mest tydelige stemmer i norsk offentlighet, både som komponist, leder for Norsk Komponistforening (2002-06), kritiker/kommentator, og musikksjef/kulturredaktør i NRK (1993-2001).

Skouen fylte nylig 70 år, og begivenheten markeres med en konsert hvor Det Norske Kammerorkester spiller et program satt sammen for anledningen av henne. Foruten Skouens eget verk «Autumn Arias» (2012) finner vi her musikk av blant andre Ragnhild Berstad, Sofia Gubaidulina og Arne Nordheim.

«Jeg er muligens et religiøst menneske når det kommer til kunst», sier Synne Skouen i samtaleboka «Den nysgjerrige lytter» som lanseres i disse dager, ført i pennen av tidligere NRK-journalist Bodil Maroni Jensen. «Jeg vil gjerne gi meg hen. Jeg vil gjerne oppslukes av noe utenfor fatteevne. Jeg elsker det jeg ikke forstår, men som taler til meg, på en sanselig måte.»

Jeg gleder meg i hvert fall skikkelig til denne konserten.

kultur4

Ung stjernecellist

Den norske cellisten Amalie Stalheim.

KLAR FOR VERDEN: Amalie Stalheim.

Foto: NIKOLAJ LUND
  • Hva: Oslo-Filharmonien spiller verk av Lasse Thoresen og Kaija Saariaho.
  • Hvor: Oslo Konserthus
  • Når: Torsdag 17. september kl. 19.00

Amalie Stalheim (f. 1993) har hatt en kometaktig karriere de siste åra. I 2018 vant hun det svenske Solistpriset, som innebærer at hun har vært «musician in residence» i svensk P2 2018–20. Fremover står de internasjonale oppdragene i kø, selv om mye naturlig nok har blitt utsatt på grunn av pandemien.

Under årets Ultimafestival skal Stalheim fremføre Lasse Thoresens svært krevende cellokonsert «Reise gjennom tre daler», som ble urfremført i 2008 av ingen ringere enn Truls Mørk.

Dette er et usedvanlig verk på mange måter. Lengden på 40 minutter gjør den til en av de største cellokonsertene i hele repertoaret. I tillegg har komponisten omorganisert hele orkesteret, for å «rydde plass» til celloen. Musikken ble av NRKs kritiker i 2008 beskrevet som «skjønnhet med motstand».

Når det gjaldt Truls Mørks innsats skrev NRK: «Det er sirkushesten som gjør de umuligste sprang. Trapeskunstneren som virvler under taket uten sikkerhetsnett.»

Neste uke er det en ung og foreløpig nokså ukjent norsk musiker som skal i manesjen uten sikkerhetsnett.

En musikkbegivenhet av de sjeldne.

kultur5

Utekonsert med brass, lur og computer

Lar seg inspirere av gammel norsk kulokk: George Lewis

Inspirert av gammel norsk kulokk: George Lewis.

Foto: Emily Peragine
  • Hva: Oslo brassband, musikk av Plagge, Anderson og Lewis
  • Hvor: Ekebergparken/Vannspeilet
  • Når: Lørdag 19. september kl. 14.00

Ultimas kanskje sprekeste konsert finner sted utendørs, så her gjelder det å kle seg etter forholdene.

Konserten åpner med en urfremføring: Wolfgang Plagges «PreLURium» for fem tradisjonelle lurer bygget i ekte norsk tre. Deretter følger to 70-tallsverk av computermusikkpionéren Ruth Anderson. Kontrasten kunne vel knapt blitt større.

Wolfgang Plagge

URFREMFØRING: Wolfgang Plagges verk «PreLURium» fremføres for første gang.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Til slutt nok en urfremføring: George Lewis' «Kulokker», fremført av Oslo brassband. Lewis tar her utgangspunkt i eldgamle Norske kulokketradisjoner, i tillegg til å hente inspirasjon fra sitt eget virke som improvisasjonstrombonist.

Der kunne det ifølge Lewis stadig oppstå lyder som minnet om rautende kyr.

Videre anbefalt lesing:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter