Hopp til innhold

Disse fem bøkene bør du lese om Berlinmurens fall

Berlinmurens fall har vært et gjentakende tema i litteraturen. Dette er NRKs litteraturkritiker Knut Hoems topp fem-liste over anbefalte bøker om murens fall.

Günter Grass foran bokhyller i 2012.

TOPPER LISTA: Günter Grass er øverst på listen over Knut Hoems anbefalte bøker om Berlinmurens fall.

Foto: Marcus Brandt / AFP

1. «En lang historie» av Günter Grass (1996)

En lett forvirret forfatter og en gammel Stasi-spion på gemyttlig spasertur i Berlin i november og desember 1989. Rundt dem hakker «murhakkespetter» i stykker muren. Herlig scene når forfatteren vil spise på «skotsk» restaurant, og tar med spionen på McDonald's. (Finnes kun på bibliotek)

2. «Herr Lehmann» av Sven Regener (2003)

Bartenderen Herr Lehmann våkner opp med massiv skallebank på sin trettiårsdag i Vest-Berlin. Når kvelden kommer, ringer en kompis og sier at muren har falt.Mørkt og humoristisk fra vokalisten i bandet Element of Crime. (Finnes kun på bibliotek)

3. «Tårnet» av Uwe Tellkamp (2009)

Uforglemmelig skildring av DDRs undergang sett fra et villastrøk i Dresden. Aldri har vel landet fremstått som så gåtefullt og underlig som her.

4. «I den korte enden av Sonnenallee» av Thomas Brussig (2000)

Michael Kuppisch er så uheldig å vokse opp i den delen av Sonnenallee i Berlin som havnet øst for muren. I Thomas Brussigs versjon fikk Stalin tildelt en gatestump av Churchill som takk for at han fyrte opp den britiske statsministerens sigar. (Finnes kun på bibliotek)

5. «Sommerstykke» av Christa Wolf (1989)

Flere familier trekker seg tilbake til en liten landsby Mecklenburg i Øst-Tyskland. Muren står fortsatt, og følelsen av å leve på en øy skinner tydelig igjennom i Christa Wolfs intense dagbokfortelling. Tett på livet slik det var, men publisert i Tyskland først i 1989. Altfor seint, mente noen, som beskyldte henne for først å komme med boken da det ikke lenge innebar noen risiko for henne å være mot regimet. (Finnes kun på bibliotek)

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK