Disse fem bøkene bør du lese om Berlinmurens fall

Berlinmurens fall har vært et gjentakende tema i litteraturen. Dette er NRKs litteraturkritiker Knut Hoems topp fem-liste over anbefalte bøker om murens fall.

Günter Grass foran bokhyller i 2012.

TOPPER LISTA: Günter Grass er øverst på listen over Knut Hoems anbefalte bøker om Berlinmurens fall.

Foto: Marcus Brandt / AFP

1. «En lang historie» av Günter Grass (1996)

En lett forvirret forfatter og en gammel Stasi-spion på gemyttlig spasertur i Berlin i november og desember 1989. Rundt dem hakker «murhakkespetter» i stykker muren. Herlig scene når forfatteren vil spise på «skotsk» restaurant, og tar med spionen på McDonald's. (Finnes kun på bibliotek)

2. «Herr Lehmann» av Sven Regener (2003)

Bartenderen Herr Lehmann våkner opp med massiv skallebank på sin trettiårsdag i Vest-Berlin. Når kvelden kommer, ringer en kompis og sier at muren har falt.Mørkt og humoristisk fra vokalisten i bandet Element of Crime. (Finnes kun på bibliotek)

3. «Tårnet» av Uwe Tellkamp (2009)

Uforglemmelig skildring av DDRs undergang sett fra et villastrøk i Dresden. Aldri har vel landet fremstått som så gåtefullt og underlig som her.

4. «I den korte enden av Sonnenallee» av Thomas Brussig (2000)

Michael Kuppisch er så uheldig å vokse opp i den delen av Sonnenallee i Berlin som havnet øst for muren. I Thomas Brussigs versjon fikk Stalin tildelt en gatestump av Churchill som takk for at han fyrte opp den britiske statsministerens sigar. (Finnes kun på bibliotek)

5. «Sommerstykke» av Christa Wolf (1989)

Flere familier trekker seg tilbake til en liten landsby Mecklenburg i Øst-Tyskland. Muren står fortsatt, og følelsen av å leve på en øy skinner tydelig igjennom i Christa Wolfs intense dagbokfortelling. Tett på livet slik det var, men publisert i Tyskland først i 1989. Altfor seint, mente noen, som beskyldte henne for først å komme med boken da det ikke lenge innebar noen risiko for henne å være mot regimet. (Finnes kun på bibliotek)

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix