Hopp til innhold

Guide til den beste scenekunsten nå

Har du lyst til å se god scenekunst, men synes det er vanskelig å vite hvor du skal lete? Her kan du finne gode scenekunstopplevelser.

Ballettdanser Ashlee Montague danser på Times Square iført gassmaske under korona-utbruddet på Manhattan i New York

SYMBOLSK: Ballettdanser Ashlee Montague iført gassmaske på Times Square på Manhattan er et godt symbol på dagens situasjon.

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Er du av dem som savner å gå på teater, musikaler og danseforestillinger? På denne listen finner du noe av det beste som er tilgjengelig av dans, teater og musikaler fra noen av de mest renommerte kompaniene ute i verden.

Ballett av beste kvalitet

Abi Stafford, Tyler Angle New York City ballet

KLASSISK: New York City Ballet danser ofte Balanchines koreografi.

Foto: Javier Galeano / AP

Et av USAs mest renommerte klassiske ballettkompanier har startet sin digitale 2021-sesong med program frem til juni. Det legges ut strømmede forestillinger hver torsdag (kl 2 natt til fredag norsk tid), som blir liggende fritt tilgjengelig i en uke.

New York City Ballet er kjent for dansere som holder et svært høyt teknisk nivå. Kompaniet ble startet av koreografen George Balanchine, som også Nasjonalballetten her hjemme har danset mange verk av.

Musikaler fra West End

POPULÆR: Ramin Karimloo og Sierra Borgess i Operafantomet.

Hvem: Andrew Lloyd Webber
Hvor: Egen YouTube-kanal

Andrew Lloyd Webber har laget musikaler som er blant verdens mest spilte, og mange har tatt turen til London for å få med seg hans ikoniske verker oppigjennom.

Nå som det er vanskelig å reise, kommer Lloyd Webber til deg. Via komponistens egen YouTube-kanal The Shows Must Go On! kan du se sangnumrene til flere av de store musikalene hans, som «Hairspray», «Cats» og «Phantom of the Opera».

I tillegg kan man se den filmede forestillingen «Letters live» som ble lagt ut i anledning 8. mars med blant andre Olivia Colman og Gillian Anderson.

Digitalt teater om blindhet

Rikke Westerlund Lie og Henrik Bjelland

FØRST UT: Haugesund teater har produsert den første forestilling laget for digitalt format.

Foto: Grethe Nygaard / Haugesund teater

Verdt å få med seg er Haugesund Teaters innspilte digitale versjon av José Saramagos «En beretning om blindhet» – en av de første norske forestillingene som ble laget for det digitale formatet og spilt inn etter at koronakrisen inntraff. Stykket er en svært god dramatisering av Saramagos roman.

TEMATISK AKTUELL: Den første av fire episoder av «En beretning om blindhet»

Tradisjonell Shakespeare

Playsiden til The Globe

SHAKESPEARE: Se Rome & Julie gratis til 4. mai.

Foto: Skjermdump / The Globe

Ikke sjelden tyr kulturen til Shakespeare i vanskelige tider, og på nettsidene til forfatterens eget teater i London, The Globe, kan man betale for å se flere filmete forestillinger. Blant de som ligger ute nå er «The Two Noble Kinsmen», «A Midsummer Night's Dream» og «Hamlet».

The Globe tilbyr forestillinger spilt så tett på som det går an å komme tradisjonen slik den var på Shakespeares tid. Her blir Shakespeares tekst en lek, og musikk og skuespill er tett forbundet i denne rike skuespilltradisjonen.

Fremtidsdystopi

Northern Ballet danser "1984"

OVERVÅKES: Storebror ser deg i forestillingen «1984».

Foto: Emma Kauldhar / Northern Ballet

Hvem: Northern Ballet
Hvor: Ballettens nettside

Det britiske dansekompaniet Northern Ballet gjorde stor suksess i 2016 med sin ballettversjon av George Orwells fremtidsdystopi «1984».

Forestillingen er filmatisert, og Northern Ballet har lagt ut den digitale versjonen på sine hjemmesider.

Victoria

https://youtu.be/MHhWURQRz08

//////

Europeisk toppensemble

SAMTIDSDANS: Smakebit fra Nederlands Dans Teater: Bella Figura av kompaniets mangeårige huskoreograf, Jiří Kylián

Hvem: Nederlands Dans Teater
Hvor: Ballettens nettsider
Når: Hver lørdag

Nederlands Dans Theater er ett av Europas store kompanier for samtidsdans. På 1980- og 1990- tallet ble det ledet av den renommerte tsjekkiske koreografen Jiří Kylián. Han har skapt mer enn femti verk for Nederlands Dans Theater.

Mens kompaniet må holde koronastengt, legger de hver uke ut et verk fra sitt mangfoldige repertoar gratis på sine nettsider – lørdag kveld kl. 20. Forestillingene ligger tilgjengelig i en uke.

kultur7

Kritikerrost teater

 Faten Mahdi Al-Hussaini i forestillingen "Utenfor"

UTENFOR: Forestillingen med Faten Mahdi Al-Hussaini er nå tilgjengelig.

Foto: Dag Jenssen / Det Norske Teatret

Hvem: Det Norske Teatret
Hvor: Teatrets nettside
Når: Inntil videre

Det Norske Teatret har lagt ut opptak av flere forestillinger. Du kan se kritikerroste forestillinger som «Abrahams barn» med Svein Tindberg, «Solaris korrigert» med Ane Dahl Torp, eller ungdomsforestillingen «Utafor» med blant andre Faten Mahdi Al-Hussaini.

50 ÅR: Høydepunkter fra Northern Ballets 50-års gallafeiring tidligere i år.

(

kultur8

Danser Ibsen

Fra Nasjonalballettens forestilling Hedda Gabler

HEDDA GABLER: Forestillingen besøkte også Bolshoi teatret i Russland.

Foto: Erik Berg / Den norske Opera & Ballett

Hvem: Nasjonalballetten
Hvor: DNO & Bs nettside
Når: Tilgjengelig inntil videre

Nasjonalballetten ved Den Norske Opera & Ballett har lagt ut opptak av forestillingen Hedda Gabler, som du kan se her, og Forestillingen Ghosts er tilgjengelig i NRK TV:

Kveldens forestilling er den internasjonale suksessen Ghosts-Gjengangere med Nasjonalballetten. En sterk, fortellende historie om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig, og hvor vanskelig det kan være å ta et oppgjør med livsløgnen. Fransk produksjon fra Den Norske Opera&Ballett. Presentert av Arild Erikstad.

SE HELE: Den internasjonale suksessen Ghosts-Gjengangere med Nasjonalballetten.

Marit Moum Aunes ballettversjoner av Henrik Ibsens kjente stykker Hedda Gabler og Gjengangere har vært blant Nasjonalballettens store internasjonale suksesser.

kultur9

(DROPPE DETTE:

Hvem: Norske teatre
Hvor: Heddadagenes nettside
Når: Oppdateres kontinuerlig

Heddadagene er teaterfestivalen som samler det beste av norsk teater til fest og visninger i hovedstaden hver juni. I år blir festen avlyst, men som plaster på såret har de laget en samleside med oversikt over alt norske institusjonsteatre publiserer av digitale forestillinger.

Siden er oversiktlig og nyttig: Noen forestillinger ligger tilgjengelig lenge, andre kun kort tid. Siden oppdateres kontinuerlig.)

Improvisasjon

Maja S. K. Ratkje i "Corona Sessions"

UTEN FORBEREDELSER: En danser og en musiker møtes for første gang til improvisasjon.

Foto: Tale Hendnes / Jo Strømgren Kompani

Hvem: Jo Strømgren Kompani
Hvor: Kompaniets Facebook-side
Når: Hver fredag fram til 12. juni

Jo Strømgren er en av Norges mest kjente ballettkoreografer. Hans kompani har satt i gang improkunst med «Corona Sessions» som strømmes fra Facebook. Nye forestillingenr blir tilgjengelige hver uke fra fredager kl. 19.30, i første omgang fram til 12.juni, men dette blir muligens forlenget.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)