Hopp til innhold

De åtte beste seriene om familieliv

For mye eller for lite tid med familien om dagen? Her er TV-seriene du kan kjenne deg igjen i – uansett.

Bilde fra TV-serien "Better things"

FAMILIEFAVORITT: «Better Things» kom i år ut med sin fjerde sesong. Den er en av de beste seriene om familier og familieliv som er å finne på TV om dagen.

Foto: HBO Nordic

Mens vi venter på at vi igjen kan invitere storfamilien hjem, reise på besøk eller få en pause fra hjemmelivet, kan kanskje en god TV-serie om nettopp familier gi trøst eller lette på trykket.

Dette er listen for deg som elsker dramatiske, morsomme, gjenkjennelige og hjertevarmende serier om både dysfunksjonelle og funksjonelle familier.

kultur1

Bilde fra TV-serien "Better things"

BETTER THINGS: Det er morsomt å se både mor (Pamela Adlon) og døtre (Mikey Madison, Hannah Alligood, Olivia Edward) vokse og utvikle sin egen identitet i løpet av seriens fire sesonger.

Foto: HBO Nordic
 • Tittel: Better Things
 • Tilgjengelig på: HBO Nordic, Viaplay (4 sesonger)

«Better Things» er serien jeg ikke klarer å la være å anbefale til nesten alt og alle. Det er umulig å ikke elske denne vittige og drøye serien som ærlig portretterer det kompliserte forholdet mellom mødre og døtre.

Denne komedien, som er skapt og skrevet av hovedrolleinnehaveren Pamela Adlon, er en serie som er lett å like fordi den har så mye hjerte og varme. «Better Things» er ekstremt velskrevet og blir bare bedre og bedre for hver sesong.

For dere som digger: «Louie», «Insecure» (HBO), «Master of None» (Netflix), «Weeds» (Amazon Prime Video)

kultur2

Skuespillerne fra TV-serien "Parenthood".

PARENTHOOD: «Parenthood» har mange kjente skuespillere i rekkene, som Lauren Graham («Gilmore Girls»), Craig T. Nelson («Coach»), Peter Krause («Six Feet Under») og Dax Shepard («Hit and Run») i noen av hovedrollene. Her er hele ensemblet og tar imot publikumsprisen på TV Land Awards.

Foto: Chris Pizzello / Invision/AP
 • Tittel: Parenthood
 • Tilgjengelig på: Amazon Prime Video (6 sesonger)

Serien om den store og kompliserte familien Braverman, er en av mine favoritter, mest på grunn av dens enorme sjarmfaktor. «Parenthood» er rett og slett en skikkelig godhjertet og varmende serie om livets opp og nedturer.

Den kan noen ganger grense til «såpete», men på grunn av måten den er levert på, klarer «Parenthood» å beholde beina godt plantet på jorda. Rollefigurene og familierelasjonene oppleves som realistiske, og jeg tror at mange kan kjenne igjen flere av dem i sin egen familie.

For dere som digger: «This Is Us» (Amazon), «Modern Family» (Netflix), «Gilmore Girls» (Netflix)

kultur3
Bilde fra TV-serien "Arrested development"

ARRESTED DEVELOPMENT: Michael Cera i rollen som George Michael, går fra kleint barn til voksen mann, i løpet av seriens mange og spredte produksjonsår. Her er han i en scene sammen med Jason Bateman, som spiller faren hans, Michael.

Foto: Saeed Adyani / Netflix
 • Tittel: Arrested Development
 • Tilgjengelig på: Netflix (5 sesonger)

Denne blir kanskje litt opplagt for mange, men jeg opplever fortsatt å møte folk som ikke har sett den. Jeg mener at dette er en serie som bør ha samme status som «Friends» og «The Office».

«Arrested Development», serien om verdens mest dysfunksjonelle familie, er hysterisk morsom og latterlig absurd. Ikke bare er den ekstremt underholdende, men en god påminnelse om at uansett hvor gæren ens egen familie virker, kunne det vært verre.

For dere som digger: «The Office» (HBO, Viaplay, Amazon), «30 Rock», «Community» (Netflix, Amazon, Viaplay)

kultur4
 • Tittel: Casual
 • Tilgjengelig på: HBO Nordic (4 sesonger)

Intimsoner og grenser er viktig å ha når det kommer til å opprettholde sunne familierelasjoner. I dramakomedien «Casual» møter vi en familie som kanskje kommer litt for nært på hverandre.

Serien er vittig og sarkastisk, med et pessimistisk, og kanskje realistisk, syn på kjærlighet og dating i det 21. århundre. Serien har en skikkelig behagelig og rar stemning som gjør at det er vanskelig å rive seg bort fra den.

For dere som digger: «Californication» (HBO), «Love» (Netflix), «Fleabag» (Amazon)

kultur5
Bilde fra TV-serien "Here and now"

HERE AND NOW: Tim Robbins («Shawshank Redemption») og Holly Hunter («Fargo») spiller foreldre som er ex-hippier med idealistiske ideer, som nå er bosatt i hipsternes by, Portland.

Foto: HBO Nordic
 • Tittel: Here and now
 • Tilgjengelig på: HBO Nordic (1 sesong)

Regissør Alan Ball er nok mest kjent for serieklassikeren «Six Feet Under» og vampyrfavoritten «True Blood». Denne mindre kjente serien fortjener å bli trukket frem.

«Here and Now» er en innviklet liten serie som dessverre bare fikk én sesong. Til tross for dette vil jeg anbefale den til alle som liker litt snodige, filosofiske og verdensvrengende serier. Her har vi med en litt annen type familie å gjøre, og serien balanserer realisme og det overnaturlige på en svært interessant måte. Serien biter over mye, og får ikke helt tid til å tygge ferdig, men er skikkelig spennende og fråtseverdig allikevel.

For dere som digger: «Six Feet Under» (HBO), «Years and Years» (HBO), «Russian Doll» (Netflix)

kultur6
Bilde fra TV-serien "The Fosters"

THE FOSTERS: Stef (Teri Polo) og Lena (Sherri Saum) balanserer fulltidsjobber, kjærlighet, og et fult hus. Det er ikke alltid lett, men der det er hjerterom, er det husrom.

Foto: Viaplay
 • Tittel: The Fosters
 • Tilgjengelig på: Viaplay (5 sesonger)

Ja, den er melodramatisk. Ja, den er cheesy. Og ja, jeg digger det! Dette er min store «guilty pleasure» i TV-ruta.

«The Fosters» handler om en moderne familie med to mødre, adoptert barn, fosterbarn, halvsøsken, helsøsken og bonusforeldre. Dette byr på store mengder herlig, overdrevet relasjonsdrama. Skru av hjernen i noen timer med denne teite, men underholdende serien.

For dere som digget: «The Secret Life of the American Teenager», «Switched at Birth», «Life Unexpected»

kultur7
Bilde fra TV-serien "Fresh off the boat"

FRESH OFF THE BOAT: Randall Park spiller Louis Huang, en taiwansk-amerikansk familiefar som flytter med seg hele familien fra storbylivet i D.C. til en forstad i Florida, for å drive restaurant.

Foto: Ali Goldstein / ABC/AP
 • Tittel: Fresh off the boat
 • Tilgjengelig på: Viaplay (5 sesonger)

Mange tenker nok først og fremst «sitcom» når de tenker familieserier. Denne listen blir derfor ikke komplett uten i hvert fall én. I stedet for å trekke frem publikumsfavoritten «Modern Family», har jeg lyst til å anbefale den litt mindre kjente «Fresh Off the Boat».

Dette er en vittig og poengtert serie om familie, oppvekst, kulturkrasj og identitet i USA. Den er lettbeint og humreverdig, men har fått mye positiv anerkjennelse av kritikere for sin ærlighet, subtile tyngde og velskrevne humor.

For dere som digget: «Brooklyn Nine-nine» (Netflix), «Malcome in the Middle», «Black-ish».

kultur8
Bilde fra TV-serien "Transparent"

TRANSPARENT: Jeffrey Tambor spiller transkvinnen Maura i serien «Transparent». Rollen gav ham både en Emmy og en Golden Globe i kategorien «beste mannlige hovedrolle i en TV serie – musikal eller komedie».

Foto: Jennifer Clasen / Amazon via AP
 • Tittel: Transparent
 • Tilgjengelig på: Viplay, Amazon (5 sesonger)

Denne kritikerroste serien har vært nominert til, samt vunnet, mang en Emmy og Golden Globe. «Transparent» er et vakkert og lavmælt familiedrama som utforsker temaer rundt kjønn og seksualitet.

Jeffrey Tambor («Arrested Development») gjør en fantastisk rolle som en middelaldrende far som kommer ut av skapet som transkvinne. Serien portretterer hennes reise i kvinnelighet, samt hvordan hennes relasjon til barna og de rundt henne endres og formes av denne prosessen.

For dere som digger: «Please like me» (Netflix), «You me her» (Netflix), «Parenthood» (Amazon)

Alle anbefalinger og anmeldelser fra NRKs kritikere finn du her.

Anbefalt videre lesing:

Endringer publisert 12. november: oppdatert med riktig tidsaspekt og fjernet tidsbestemte ord og vendinger og lagt til tips om anbefalt videre lesing.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen