Hopp til innhold

Fyldig liste for deg som vil lese romaner om krim og politikk i USA

Skjønnlitteratur kan si mye om et samfunn. Her er en anbefalt leseliste over bøker som tar deg dypt inn i amerikansk politikk.

Joyce Carol Oates og Attica Loche og bokomslag til bøker av Kent Anderson, Don Winslow, Attica Locke
Foto: Jenny Walters og ODED BALILTY / Pax/CC BY-SA 3.0

I det populærlitterære landskapet finnes mange amerikanske forfattere og bøker som direkte og indirekte befatter seg med politikk, samfunnskritikk og krim samtidig.

Her er en anbefalt leseliste.

Don Winslow og James Lee Burke står bak solide bøker på feltet, og er blant forfatterne det er verdt å se ekstra nøye på, men de er altså ikke alene.

kultur1

Don Winslow

Bokomslag for Don Winslow-bøkene «I hundenes rike», «Kartellet» og «Muren».

GRENSEN: Den mye omtalte grensen mellom USA og Mexico står sentralt i Don Winslows bøker.

Foto: HarperCollins Nordic
  • «I hundenes vold» (2005)
  • «Kartellet» (2015)
  • «Muren» (2019)

Det er vanskelig å avgjøre hvilken av de tre bøkene i Don Winslows grense-trilogi (også kalt kartell-trilogien) som er best.

Trilogien, med den føderale agenten Art Keller i hovedrollen startet med «The Power of the Dog» i 2005. Bøkene drar leseren med gjennom to tiår med «war on drugs», politiske og voldelige overgrep. Bak ligger et svært forarbeid med mange år med research på hver side av grensen mellom USA og Mexico, og Don Winslows ubendige engasjement.

ANMELDELSE: «Muren» av Don Winslow – besnærende etter hvert som jakten nærmer seg Det hvite hus

kultur2

James Lee Burke

Bokomslag for James Lee Burke-bøkene «Robicheaux», «A Private Cathedral» og «The New Ibera Blues».

VOLDELIG: James Lee Burke klinker til når volden skal beskrives.

Foto: Simon & Schuster
  • «Robicheaux» (2018)
  • «The New Iberia Blues» (2019)
  • «A Private Cathedral» (2020)

«A Private Cathedral» avslutter en trilogi utkommet over de tre siste årene, der James Lee Burke, som nærmer seg 84 år, samler tråder og oppsummerer den lange fortellingen om Dave Robicheaux og hans kjære Louisiana, om fortid og nåtid, godt og ondt.

Disse bøkene, der kampen mellom det gode og det onde utkjempes, er sterkt å anbefale, selv om Lee Burke iblant går langt når vold skal beskrives.

Språklig og litterært er James Lee Burke en særegen forfatter, med røtter til blant andre William Faulkner.

ANMELDELSE: «Robicheaux» av James Lee Burke – en lysende romanperle

kultur3

Attica Locke

Bokomslag for Atticka Locke-bøkene «Black Water Rising», «The Cutting Season» og «Pleasantville».

AVSTAND: Attica Locke sier mye om avstanden mellom svarte og hvite i USA.

Foto: Serpent's Tail
  • «Black Water Rising» (2009)
  • «The Cutting Season» (2012)
  • «Pleasantville» (2015)

Attica Locke er en ung svart forfatter som dukket opp i 2009 og med «Black Water Rising», en krimfortelling om den svarte Houston-advokaten Jay Porter og hva som følger når han redder en hvit kvinne fra å drukne.

Som kriminalroman er boka utmerket. Mest interessant er både den og de etterfølgende som innføring i avstandene mellom det svarte og hvite USA, der følelsen av at seire vunnet i 1960-tallets borgerrettighetsstrid kanskje ikke er så trygge når alt kommer til alt.

Lockes andre roman, «The Cutting Season» kobler det svarte USAs gamle historie til den nye tida. Obama er president, men det er ikke sikkert at alt er forandret. I «Pleasantville» er hun tilbake hos Jay Porter.

Det finnes ytterligere to romaner, som jeg ikke har lest, «Bluebird, Bluebird» og «Heaven, My Home».

kultur4

Kent Anderson

Bokomslag for Kent Anderson-bøkene «Green Sun», «Night Dogs» og «Sympathy for the Devil».

BLACK LIVES MATTER: Det er fort gjort å tenke på sommerens demonstrasjoner når man leser Kent Andersons bøker.

Foto: Mulholland Books
  • «Sympathy for the Devil» (1987)
  • «Night Dogs» (1996)
  • «Green Sun» (2018)

Portland, Oregon og Oakland, California – lyder det kjent? Uke etter uke denne sommeren kom meldingene om protestene og opptøyene. Alt har dreid seg om rasisme, protester mot brutalitet og overgrep fra politiet – BLM, Black Lives Matter.

Ingen av disse hendelsene er omtalt i Kent Andersons bøker, men både Kent Anderson selv og hans protagonist, vietnamveteranen Hanson, har fortid som politifolk nettopp i de to byene. Handlingen i «Night Dogs» er lagt til Portland en gang rundt 1975, «Green Sun» foregår i 1983.

Begge disse bøkene går hardt og litterært strålende inn i en gatenær virkelighet, der de beskriver politikorps som sliter med kynisme og rasisme.

Hos Anderson er det langt mellom heltene og de rendyrkede skurkene, klisjéene er fraværende, språket briljant. Og ja, både antihelt Hanson og forfatter Anderson har undervist i engelsk litteratur og språk. «Sympathy for the Devil», den brutalt ærlige vietnamromanen Anderson debuterte med, ligger over og under det hele.

kultur5

Joyce Carol Oates

Bokomslag for «Mitt liv som rotte» og fotografi av forfatter Joyce Carol Oates.

DILEMMA: Joyce Carol Oates skriver om en 12-åring som tar et vanskelig valg.

Foto: FOURTH ESTATE/ODED BALILTY / NTB
  • «Mitt liv som rotte» (2019)

Joyce Carol Oates har, som James Lee Burke, passert 80 år, og har en enda lenger merittliste som forfatter.

Den nyeste utgivelsen på norsk kom nå i vår, og heter «Mitt liv som rotte». Igjen står en ung jente i sentrum for Oates´ interesse.

Violet Rue Kerrigan er yngstebarnet i en søskenflokk på sju i en arbeiderklassefamilie med irske og katolske røtter. Hun elsker familien sin og de eldre brødrene. Men hva når den 12 år gamle jenta forstår at brødrene står bak drapet på en ung, svart gutt? Og hun er den eneste som vet?

«Mitt liv som rotte» er en sterk og bevegende roman om konsekvensene for ei jente som har tystet; sveket sin egen familie da hun gjorde det hun trodde var rett.

En kriminalhistorie, ja, men uten et krimplott. Den handler om familie, individ, offerets sårbarhet og menneskelig oppdrift og anstendighet.

Alex Beard

Bokomslag "The lyning king" av Alex Beard

FOR STORE OG SMÅ: Alex Beards bok er underholdende både for barn og voksne.

Foto: Greenleaf Book Group Press
  • The Lying King (2018)

Helt til slutt også noe for barna. Alex Beard´s vesle bok er i alle fall kamuflert som en bildebok for barn. Allerede i tittelen hvisker boka om referanser til selveste Løvenes konge, Disney´s animerte klassiker fra 1994. Ikke bare er bokas wannabe konge en notorisk (lyst)løgner, han er også et vortesvin – filmens Pumba opp ad dage: «Before he was king/he lied to feel big/a runt who wanted/to be a huge pig».

Dette er først og fremst politisk satire som barnerim. Riktig morsomt og herlig i streken, der vortesvinet lyver og manipulerer seg fram blant de andre dyra, splitter og hersker. Som for eksempel i: «en hvit sebra med svarte striper er bedre enn en svart sebra med hvite striper».

For barna kan boka om løgnernes konge rimeligvis leses som et fornøyelig lærestykke om hvor dumt og, etter hvert, vanskelig det er å lyve seg fram i verden. Mens den voksne leseren kan more seg litt på sitt vis når vortesvinet peker på den knelende løven og sier «(I´m) much more kingly than you!», og lure på hva virkeligheten har å si om saken når sannhetens øyeblikk er der.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP