Nyt scenekunst i verdensklasse på skjermen hjemme

Er du av dem som savner å gå på teater, musikaler, konserter og danseforestillinger? Her er ni strømmetips til scenekunst av høy kvalitet.

Ballettdanser Ashlee Montague danser på Times Square iført gassmaske under korona-utbruddet på Manhattan i New York

SYMBOLSK: Ballettdanser Ashlee Montague iført gassmaske på Times Square på Manhattan i New York er et godt symbol på dagens situasjon. For mange som er glad i dans og annen scenekunst er løsningen enn så lenge å se det på nett.

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Scener og teatre er fremdeles stengt flere steder i landet, og mange kulturopplevelser vil uansett bli preget av restriksjoner en god stund fremover. Og reiser til Londons eller New Yorks berømte scener ligger trolig enda lenger fram i tid.

På denne listen med ni tips finner du noe av det beste som er tilgjengelig av dans, teater, musikaler og konserter både her hjemme og ute i verden. Anbefalt av NRKs anmeldere på scenekunstfeltet.

Unik teateropplevelse på skjermen

Fra filmen "Havboka" av Riksteatret

TEATER I GODSTOLEN: Jan Sælid er eneste skuespiller i Riksteatrets «Havboka», basert på en bok av Morten Strøksnes. Forestillingen er laget som film og kan leies og sees hjemmefra.

Foto: John Christian Rosenlund
 • Tittel: «Havboka», Riksteatret/Applaus scene
 • Hva: Filmatisert teaterforestilling
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

– I 2019 fikk Riksteatrets teaterversjon av «Havboka» to heddapriser – for beste regi (Ole Anders Tandberg) og beste mannlige skuespiller (Jan Sælid). Og da stod Sælid alene på scenen hele tiden. Da Norge stengte ned, ble det laget en filmversjon av forestillingen. Den kan leies for en liten hundrelapp via nettsidene til Riksteatret eller Applaus scene. Filmformatet gjør forestillingen intim, og Sælids henvendelse til kamera viser utsøkt bruk av mimikk og overraskende og effektivt detaljspill. Det er som å være på havets bunn, i ett med det store og mektige dypet.

Digitalt teater om blindhet

 • Tittel: «En beretning om blindhet», Haugesund Teater
 • Hva: Digital teaterforestilling
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

– Verdt å få med seg er Haugesund Teaters innspilte digitale versjon av José Saramagos «En beretning om blindhet» – en av de første norske forestillingene som ble laget for det digitale formatet og spilt inn etter at koronakrisen inntraff. Stykket er en svært god dramatisering av romanen.

Britisk kvalitetsteater

NASJONALT TEATER RETT HJEM: National Theatre i London lanserte nylig en strømmetjeneste for teater. Blant tilgjengelige forestillinger er «Fedra» med Helen Mirren i hovedrollen.

 • Tittel: National Theatre home
 • Hva: Strømmetjeneste for teater
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

National Theatre home er den nye strømmetjenesten til National Theatre i London. Her kan en se teater fra hvor man måtte befinne seg i verden. Nye forestillinger legges ut hver måned, og det finnes mange klassiske godbiter i repertoaret: «Fedra», «Amadeus», «Tre søstre», «Medea» og «Othello» for å nevne noen. I tillegg har de lagt ut teaterversjonen av den uimotståelige barneboka til Jon Klassen: «I want my hat back». Hos National Theatre home kan man velge å betale for den forestillingen man velger seg eller kjøpe en abonnementsløsning.

Tradisjonell Shakespeare

 • Tittel: Globeplayer
 • Hva: Strømmetjeneste for filmede teaterforestillinger
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

– Ikke sjelden tyr kulturen til Shakespeare i vanskelige tider, og på nettsidene til forfatterens eget teater i London, The Globe, kan man betale for å se flere filmete forestillinger. Blant dem som ligger ute på Globeplayer nå er «The Two Noble Kinsmen», «A Midsummer Night's Dream» og «Hamlet».

The Globe tilbyr forestillinger spilt så tett på som det går an å komme tradisjonen slik den var på Shakespeares tid. Her blir Shakespeares tekst en lek, og musikk og skuespill er tett forbundet i denne rike skuespilltradisjonen.

En godtepose med scenekunst

VERDENSKVALITET I STUA: Du trenger ikke å være i New York for å få med deg anerkjente New York City Ballets versjon av «Nøtteknekkeren». Den og mye mer er å finne på strømmetjenestene Marquee TV.

 • Tittel: Marquee TV
 • Hva: Strømmetjeneste for teater, opera, dans, konsert
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

Marquee TV er en strømmetjeneste med bredt repertoar. De viser teater, opera, ballett, samtidsdans og konserter. Gjennom denne portalen kan man både kjøpe enkeltopplevelser og tegne abonnement. Man kan blant annet kjøpe billett til New York City Ballets legendariske versjon av «Nøtteknekkeren», i Balancines versjon. Et abonnement vil også gi tilgang til ballettversjonen av «Snødronningen», H. C. Andersens eventyr i ballettversjon, danset av Scottish Ballet til koreografi av Christopher Hampson og musikk av Rimsky-Korsakov. Av teater kan nevnes «Love’s Labour’s Won» spilt av Royal Shakespeare Company.

Klassiske konserter i verdensklasse

VERDENS BESTE ORKESTER: Berlinfilharmoniens strømmetjeneste byr på både nye og gamle konserter. Som denne fra arkivet med den legendariske dirigenten Herbert von Karajan.

 • Tittel: Digital Concert Hall
 • Hva: Strømmetjeneste for klassiske konserter
 • Anbefalt av: Eystein Sandvik, musikkritiker

Digital Concert Hall er Berlinerfilharmonikernes strømmetjeneste. Her kan du oppleve samtlige av Berlinernes konserter på hjemmebane med lyd og bilde i topp kvalitet. Og husk: dette er verdens beste orkester! Et abonnement koster i underkant av 15 Euro per måned, men du kan også kjøpe tilgang for kortere perioder. I tillegg får du tilgang til et stort arkiv av tidligere konserter, helt tilbake til perioden under Herbert von Karajan på 1970-tallet. Rett og slett et fantastisk tilbud for alle som er interessert i klassisk musikk! Fungerer på alle plattformer, så med et nettbrett og et par gode hodetelefoner er du allerede i klassisk-himmelen.

Ballett av beste kvalitet

Abi Stafford, Tyler Angle New York City ballet
Foto: Javier Galeano / AP
 • Tittel: New York City Ballet
 • Hva: Filmede danseforestillinger
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, dansekritiker

– Et av USAs mest renommerte klassiske ballettkompanier har startet sin digitale 2021-sesong med program frem til juni. Det legges ut strømmede forestillinger en gang i uken (kl. 02.00 natt til fredag norsk tid), som blir liggende fritt tilgjengelig i en uke. De kan sees på ballettens nettside, Facebook eller YouTube-kanal.

New York City Ballet er kjent for dansere som holder et svært høyt teknisk nivå. Kompaniet ble startet av koreografen George Balanchine, som også Nasjonalballetten her hjemme har danset mange verk av.

Musikaler fra West End

 • Tittel: «The Shows Must Go On!»
 • Hva: YouTube-kanal med musikalnumre
 • Anbefalt av: Karen Frøsland Nystøyl, teaterkritiker

– Andrew Lloyd Webber har laget musikaler som er blant verdens mest spilte, og mange har tatt turen til London for å få med seg hans ikoniske verker oppigjennom.

Nå som det er vanskelig å reise, kommer Lloyd Webber til deg. Via komponistens egen YouTube-kanal The Shows Must Go On! kan du se sangnumrene til flere av de store musikalene hans, som «Hairspray», «Cats» og «Phantom of the Opera».

I tillegg kan man se den filmede forestillingen «Letters live» som ble lagt ut i anledning 8. mars med blant andre Olivia Colman og Gillian Anderson.

Oppdag nye komikere

Fra standup-strømmetjenesten "NextUpComedy"

HUMORSTRØM: På strømmetjenesten NextUp kan du oppdage nye komikere, flertallet fra Storbritannia.

Foto: Skjermdump
 • Tittel: NextUp
 • Hva: Strømmetjeneste for standup og humorshow
 • Anbefalt av: Espen Borge, humorkritiker

– Her vil jeg varmt anbefale et abonnement på strømmetjenesten NextUp Comedy. Den spesialiserer seg på humor, og gir en andel av abonnementsavgiften til komikerne som fyller plattformen med innhold. Her er det svært få store, anerkjente navn, så dette er nok for deg som er interessert i å oppdage nye og friske komikere. Tjenesten er basert i Storbritannia, så det er en hovedvekt av britiske komikere. Et pluss er at utvalget er temmelig bredt, så du finner alt fra smale og absurde komikere til de mer tradisjonelle standup-utøverne.

Anbefalt videre lesing:

Denne saken ble oppdatert 25. februar 2021. Alle referanser til julegaver og jul ble fjernet. Artikkelen ble videre oppdatert med flere tips 4. mars 2021.

Kulturstrøm