Hopp til innhold

10 kirker verdt et besøk i påsken

Du trenger ikke være troende for å ha glede av den kristne kulturarven. Norske kirker byr også på skjulte ølhaller, omvendte kupler og hedenske symboler.

Til saken 10 kirker landet rundt

VIKTIGE: Vi vet at kirken betyr mer for oss i krisetider – uansett om man er mest opptatt av det guddommelige eller det arkitektoniske.

Vi er et av de mer sekulariserte samfunn i verden, men likevel fortsetter kirkebygget å bety noe for oss. Det viser de heftige kranglene som ofte oppstår rundt oppføringen av nye kirker.

Påsken, som kirkelig høytid, kan være en god anledning til å ta noen av dem i nærmere øyesyn. Påskegudstjenestene blir avlyst i år, men bla gjennom bildene under for å se hva som gjør akkurat disse ti kirkene verdt et besøk likevel:

1. Ølhallen og dragen under Gamle Aker kirke

Gamle Aker Kirke.

PÅ TOPPEN: Omgitt av den gamle middelalderkirkegården, og med en beliggenhet på toppen av Akersryggen, er Gamle Aker kirke en bygning mange Oslo-folk har et forhold til. Den er bygget i kalkstein fra et steinbrudd i området.

Foto: Lise Åserud / NTB
Gamle Aker kirke

SENTRALTÅRN: Gamle Aker Kirke er en treskipet middelaldersk basilika, oppført i anglonormannisk romansk rundbuestil med sidekapell og sentraltårn.

Foto: Torild Granhaug / Kirkesøk.no
Ytteborgs ølhaller

DRAGE: Et sagn forteller at en drage sover i en hule under kirken. Dragen skal etter sigende vokte over en sølvmine i berget. Men om man ikke tror på fabeldyr eller skatter, finnes det mer prosaiske hemmeligheter under kirken, nemlig en ølhall.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK
Ytteborgs ølkjeller

KJØLIG ØL: Ølet stod tett i tett i de store rommene i den kjølige underjordiske hallen fra 1800-tallet. Under krigen skal tyskerne ha brukt den samme hallen til oppbevaring av frukt og grønnsaker.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK
Innsiden av Gamle Aker kirke.

PILEGRIMER: Gamle Aker kirke var tvillingkirken til St. Hallvardskatedralen – biskopens kirke i middelalderens Oslo, og som vi i dag kjenner som ruinene i Middelalderparken. Den lille sognekirken var et samlingssted for pilegrimer på vei til Nidaros.

Foto: Kirkesøk.no
Gamle Aker kirke i 1852

TATT AV LYNET: Etter et lynnedslag i 1703 der både tårn og kirkeklokke, samt alt inventar ble ødelagt, ble det besluttet av kirken måtte rives, da den ikke var «bemerkelsesverdig ved annet enn sin alder».

Foto: Illustreret Nyhedsblad no. 15, 1852
 • Navn: Gamle Aker kirke
 • Sted: St. Hanshaugen, Oslo
 • Arkitekt:Ukjent (Antakeligvis byggemesteret og steinhuggere fra England)
 • Byggeår: 1130/1150
 • Stil: Romansk (Anglo-normannisk stil)

Hvorfor? Ølhallen under Gamle Aker kirke er en av byens best bevarte hemmeligheter. I tillegg sier sagnet at det er en drage som sover i en hule under kirken.

2. Alterskapet i Mariakirken

Mariakirken i Bergen

BYPORT: Totårnsfasaden som man begynte å bruke i den tidlige middelalderen, skulle symbolisere en byport: Kirken var slik bildet på det himmelske Jerusalem.

Foto: Kirkesøk.no
Sykkel-VM forbi Mariakirken i Bergen

GODT SYNLIG: Mariakirken er den eldste bevarte rest av middelalderens Bjørgvin. Her passerer proffsyklistene kirken under VM i Bergen i 2017.

Foto: Marit Hommedal / NTB
Innsiden av Mariakirken i Bergen

RUNDBUET KRYSSHVELV: Kirken er oppført som en klassisk tidligmiddelaldersk treskipet basilika med et praktfullt og avansert rundbuet krysshvelv. Koret som ble påbegynt i 1248, bærer preg av den gotiske spissbuestilen.

Foto: Kirkesøk.no
Innsiden av Mariakirken i Bergen

BAROKK: Legg merke til det praktfulle kirkeinteriøret, som alterskapet fra senmiddelalderen og prekestolen i barokkstil.

Foto: Kirkesøk.no
Døren inn til Mariakirken i Bergen

SKULPTURPORTALER: Kirkens vakre skulpturportaler er virkelig verdt et studium. Særlig er sørportalen i senromansk stil godt bevart.

Foto: Kirkesøk.no
Innsiden av Mariakirken

FUNFACT: På folkemunne ble kirken gjennom mange århundrer omtalt som tyskerkirken. Allerede i 1408 ble den nemlig overdratt til tyske kjøpmenn. Den tyske menigheten i Bergen holdt til i kirken helt til godt ut på 1800-tallet.

Foto: Kirkesøk.no
 • Navn: Mariakirken
 • Sted: Dreggsallmenningen, Bergen
 • Arkitekt: Ukjent
 • Byggeår: 1130-1250
 • Stil: Romansk med gotiske elementer

Hvorfor? Alterskapet fra senmiddelalderen er så vakkert og detaljert at du kan stirre på det i evigheter. Også de vakre skulpturportalene er verdt en kikk.

3. Mjøsormen utenfor Hamardomen

Hamardomen

MODERNISTISK: Domkirkeodden byr på en praktfull kombinasjon av tidligmiddelaldersk og modernistisk arkitektur. Det er ikke åpent på innsiden av glasset denne påsken, men likevel mye å se på.

Foto: Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
Hamardomen

KIRKEROM: I motsetning til Nidarosdomen har man ikke valgt å forsøke å gjenskape kirken, men har latt de storslagne romanske buegangene stå som de er. Det er hvelvet en modernistisk glasskatedral over for å skape et kirkerom.

Foto: Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
Stille vann på Mjøsa

MJØSORMEN: Et gammelt sagn forteller om en veldig orm som holdt til i Mjøsa rett utenfor Domkirkeodden. Fabeldyret, med hestehode og øyne så store som mannshender, viser seg visstnok bare når det er vindstille og speilblankt vann.

Norsk-boka Mjøsormen og andre uhyrer

… Natten før den siste katolske biskopen ble fanget i forbindelse med reformasjonen skal ormen ha vist seg, og både orgel og kirkeklokker begynte å klinge og kime helt av seg selv. Det ble tolket som et ondt varsel om hva den nye tiden skulle bringe.

Foto: Aschehoug
Hamardomen

STØRSTE GLASSBYGNING: Kjell Lunds vernebygg er Europas største glassbygning og danner en spektakulær, men likevel diskret ramme omkring ruinene.

Foto: Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
Domkirkeruinene på Hamar

RUINENE: Da bispesetet på Hamar ble opprettet på midten av 1100-tallet ble det bygget en katedral. Mye tyder på at kirken var ganske lik Gamle Aker kirke, bare en tanke større med tverrskip og totårnsfasade i vest.

Foto: Vidar Knai / NTB
 • Navn: Hamardomen
 • Sted: Domkirkeodden, Hamar
 • Arkitekt: Ukjent/Slaatto og Lund
 • Byggeår: 1152-1998
 • Stil: Romansk/modernistisk

Hvorfor? På Domkirkeodden kan du gå tur rundt mektig middelaldersk arkitektur, omsluttet av en modernistisk glasskatedral. Er Mjøsa speilblank, kan du samtidig kikke etter den sagnomsuste Mjøsormen.

4. Bob Dylan-ansiktet på Nidarosdomen

Trondheim by Nidarosdomen

PÅ OLAVS GRAV: Nidarosdomen er Norges eneste fullt utviklede gotiske katedral med strebebuer. Kirken skal være bygget over Olav den helliges grav. Den gamle kristkirken i Nidaros ble i middelalderen besøkt av pilegrimer fra hele Europa.

Foto: NRK
Nidarosdomen

FRA MIDDELALDEREN: På tegningen ser vi hvor mye som er intakt fra middelalderen. Både hvelvet og tårnet er rekonstruert i nyere tid etter ulike branner og faser av forfall.

Foto: Tegning av J. Mathiesen
Et gammelt bilde av Nidarosdomen i Trondheim, trolig tatt rundt andre verdenskrig en gang. Nordre tverrskip er under oppføring. Vestfronten og vestfronttårnene har ennå ikke kommet opp.

UNDER KONSTRUKSJON: Som katedraler flest er Nidarosdomen bygget gjennom mange århundrer. På dette fotografiet, trolig tatt rundt andre verdenskrig, ser man nordre tverrskip under oppføring. Vestfronten og vestfront-tårnene har ennå ikke kommet opp.

Foto: Nidaros domkirkes restaureringsarbeider
Tegning av Nidarorsdomen fra 1885

GOD BLANDING: I tverrskipet ser vi både romanske og gotiske stilelementer som klinger sammen; den romanske buegangen og det spisse gotiske vinduet over.

Foto: Ukjent tegner, 1885
Triforiet i oktogonen på Nidarosdomen

GOTIKK: Etter brannen i 1328 ble oktogonen (bygning med åttekantet grunnplan) gjenoppført i engelsk-inspirert dekorativ gotikk.

Foto: Ukjent tegner, 1885
Nidarosdomen

NORGES HJERTE: Nidarosdomen er Norges nasjonalhelligdom: Cor Norvegia – Norges hjerte. Den danner et digert kors i landskapet som en mektig påminnelse om Kristi lidelseshistorie. Her fotografert i mars 2021.

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Bob Dylan og Nidarosdomens Sankt Mikael

FUNFACT: Gustav Vigeland spilte en svært viktig rolle i rekonstruksjonen av vestfasaden, men også erkemodernisten Arnold Haukeland bidro. På toppen av kirken rager Sankt Mikael. Kunstneren Kristoffer Leirdal lot engelen få Bob Dylans ansiktstrekk.

 • Navn: Nidarosdomen
 • Sted: Trondheim
 • Arkitekt: Ukjent
 • Byggeår: 1070-2000
 • Stil: Gotisk med noen romanske elementer

Hvorfor? Engelen på toppen av gigantiske Nidarosdomen har fått ansiktstrekkene til Bob Dylan. Og under kirken skal vikingkongen Olav den hellige være begravet.

5. Steinalteret i Borgund Stavkirke

Borgund Stavkirke

GLEMT SKIKK: De fleste stavkirkene ble bygget i perioden 1130 til 1350. Da svartedauden kom og drepte en tredjedel av den norske befolkning, ble det ikke bygget noen nye kirker på 200 år, og kunnskapen om den innfløkte byggeteknikken ble glemt.

Foto: Fortidsminneforeningen
Steinalter og andreaskors i Borgund stavkirke

FURUTØRKING: Vinteren 1180 valgte man seg noen egnede furutrær som ble skrellet for bark og kuttet toppene av, så lot man trærne stå og tørke på rot til de ble felt 1183, da kirken ble reist. Et middelaldersk steinalter står i midten.

Foto: Nils Olsen Reppen / Fylkesarkivet i Vestland
Borgund stavkirke.

OFFERPLASS: Kirken er plassert på en eldgammel hedensk kultplass. Det gamle steinalteret på forrige bilde skal visstnok ha stått på denne offerplassen. Det er gjort funn av dyrebein fra de hedenske ritualene som foregikk her.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Treutskjæringer i Borgund stavkirke

VIKING-RESTER: Portalene har vakre treutskjæringer (treskurd som det kalles) med akantusranker og halvsøyler, bladverk, ormer og drakeliknende dyr. Her ser vi rester av vikingtiden, som bare var hundre år tidligere.

Foto: Kirkesøk.no
Dragehoder på stavkirke

FUNFACT: Det er flere tegn i kirken på at norrønt tankegods levde i beste velgående: Et søylehode ved alteret viser for eksempel en katt som antakeligvis er symbol for den norrøne gudinnen Frøya. På mønekammene sitter det til sammen fire dragehoder.

 • Navn: Borgund Stavkirke
 • Sted: Lærdal, Sogn
 • Arkitekt: Ukjent
 • Byggeår: Etter 1181
 • Stil: Norsk middelalder/Stavkirkearkitektur

Hvorfor? Det middelalderske steinalteret skal ha stått på en offerplass der det er funnet dyrebein fra hedenske ritualer. Det knytter seg også en interessant historie til kirkens furustaver.

6. Terrenget i Mortensrud kirke

Mortensrud kirke

KONTRASTER: Mortensrud kirke er en treskipet langkirke i skifer og naturbetong med frittstående klokketårn: Et interessant bygg preget av kontraster. Her flettes naturlyrikk og streng rasjonalisme sammen.

Foto: Jiri Havran
Mortensrud kirke

TRADISJON OG FORNYELSE: Naturstein og tre kombineres med modernismens materialer – stål, betong og glass – gir bygget en egenartet spenning. Gjennom det rene, enkle formspråket reflekterer arkitekten også over fortidens basilikaarkitektur.

Foto: Erlend Aas / NTB
Mortensrud kirke

FUNFACT: Selv om kirken er prisbelønt og allerede regnes som et ikon i arkitekturhistorien, er det enkelte som mener at estetiske hensyn tidvis har fått lov til å overkjøre det funksjonelle. Konstruksjonsfeil har blant annet ført til flere lekkasjer.

Foto: arkitektur.no
Mortensrud kirke

STEIN-ØY: Gulvet følger terrenget og stedvis bryter berget igjennom og danner øyer midt i kirkegulvet. Øvre del er naturstein mens nedre er glass. Steinsettingen har en gjennomskinnelighet som gjør at den fremstår nesten vektløs over glassveggen.

Foto: Jensen & Skodvin Arkitekter
Mortensrud kirke

INDUSTRIELT PREG: Kampanilen har et industrielt preg som gir assosiasjoner til gruveinstallasjoner.

Foto: Kirkesøk.no
 • Navn: Mortensrud kirke
 • Sted: Mortensrud, Oslo
 • Arkitekt: Jensen og Skodvin
 • Byggår: 2002
 • Stil: Organisk modernisme

Hvorfor? Den ligner ikke på noen andre kirker i Norge. Berget i terrenget bryter opp av kirkegulvet og blir en naturlig del av kirken.

7. Taket i St. Hallvard kirke og kloster

St. Hallvard kirke sett ovenfra

OMVENDT KUPPEL: Det arkitektoniske prinsippet er nokså enkelt: En sirkel senket ned i et kvadrat. I renessansen var nettopp denne kombinasjonen sett på som symbol for forening mellom himmel og jord – sjel og kropp.

Foto: JAVIER AURIS / NRK
St. Hallvard kirke

PRISVINNER: Fra utsiden ser det firkantede bygget ganske pregløst ut, inneklemt blant byblokker og butikker på Tøyen. Det er først når man kommer på innsiden at man virkelig ser bygningens egenart, og forstår hvorfor det har vunnet en rekke priser.

Foto: JAVIER AURIS / NRK
Innsiden av St. Hallvard kirke

GRAVID: Kirkerommet er kjent for sin mektige kuppel i armert betong. Men i stedet for at kuppelen stiger opp som en hvelving over publikums hoder, buler den nedover som en tung gravid form.

St. Hallvard kirke

TUNGT: Det litt tyngende ved den omvendte kuppelen henspiller kanskje på den smale veien som ordensbrødrene skal gå – det tunge ansvaret som klosterlivet innebærer.

 • Navn: St. Hallvard kirke og kloster
 • Sted: Tøyen/Enerhaugen, Oslo
 • Arkitekt: Lund & Slaatto
 • Byggeår: 1966
 • Stil: Senmodernisme/Strukturalisme

Hvorfor? Kirkekupler gjør vanligvis kirkerommet stort og mektig, men hva skjer når kuppelen ligger opp ned som en tung, gravid form?

8. Istappene i Ishavskatedralen

Ishavskatedralen sett i bybildet i blåtimen

TREKANT-TEMA: Kirken er utformet over et trekanttema som referer til båthusarkitektur, fiskehjeller og fjellformasjoner. Lyssøylene som trenger igjennom lamellene, henspiller på nordlyset. Kirken er godt synlig ved ankomst Tromsø.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Ishavskatedralen

BRUKKET RYGG? Bygningen er ikke like formmessig fullendt fra alle sider. Sett fra siden oppstår det en underlig formkollaps, som om bygningen har brukket ryggen, noe som gir en uro til den ellers så helhetlige formen.

Foto: Torild Granhaug / Kirkesøk.no
Lysekrone og glassmaleri i Ishavskatedralen

GUDS HÅND: Legg merke til de vakre glassmaleriene av Victor Sparre som viser Kristi gjenkomst. Tre sterke lyssøyler stråler ut fra Guds hånd. Den midterste gjennomtrenger Jesus Kristus selv. På hver side strekker to menneskeskikkelser seg mot lyset.

Glassmaleri i Ishavskatedralen sett fra innsiden

ISTAPPER: Kirken er også utstyrt med praktfulle prismelysekroner utformet i tsjekkisk krystall. Lysekronen ser ut som lysende kongler, eller klynger av istapper.

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Ishavskatedralen

KORS: Det 35 meter høye betongkorset trer tydelig frem mot glassfasaden i vest.

Foto: Torild Granhaug / Kirkesøk.no
Bybrua i Tromsø med Ishavskatedralen bak

SIGNALBYGG: Den krystallinske Ishavskatedralen tegner seg som et mektig, lysende, stilisert isfjell mot bebyggelsen og fjellene. Kirken er et senmodernistisk signalbygg.

Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Navn: Ishavskatedralen
 • Sted: Tromsø
 • Arkitekt: Jan Inge Hovig
 • Byggeår: 1965
 • Stil: Skulpturell senmodernisme

Hvorfor? På utsiden står et 35 meter høyt kors og på innsiden henger lysekroner som minner om klynger av istapper.

9. Skyggespillet i Tautra Mariakloster

Mariaklosteret på Tautra

KLOSTER-ØY: Mariaklosteret er et katolsk kvinnekloster på øya Tautra i Trondheimsfjorden. Nonnene i klosteret tilhører cistercienserordenen (trappistordenen).

Foto: Julie Haugen Egge/NRK
Tautra Mariakloster

KAOTISK: Skiferkledningen er vakker med sine fargesjatteringer, men stedvis gir den rytmiske vekslingen mellom glass og stein et litt kaotisk uttrykk, noe som passer dårlig til den verdige funksjonen bygget har.

Klosterkirken på Tautra, en solrik sommerdag

SKYGGESPILL: Kirkerommet reflekterer over fortidens byggeskikk med åpen takstol med glasstak over. Skyggespillet som oppstår når dagslyset siles gjennom bjelkeverket er vakkert, men kanskje også slitsomt på ekstra solfylte dager?

Foto: Kristin Irene Tiller
Morgenmesse i Mariaklosteret

UTENOMJORDISK: Bønn og kontemplasjon i solflimmeret kan kanskje være vanskelig? Dette ukonvensjonelle grepet har også en romoppløsende virkning, som kan være tilsiktet nettopp for å skape en slags transcendental, utenomjordisk opplevelse.

Foto: Morten Andersen / NRK
Klosterruinene på Tautra

MUNKEKLOSTER: I 1207 ble det bygget et munkekloster på øya. Det var i bruk frem til reformasjonen. Det nye kvinneklosteret som ble oppført ganske presist 800 år senere, ble plassert like i nærheten av de gamle ruinene.

Foto: Gunn Nyborg
 • Navn: Tautra Mariakloster
 • Sted: Øya Tautra i Frosta
 • Arkitekt: Jan Olav Jensen (Skodvin og Jensen arkitekter)
 • Byggeår: 2006
 • Stil: Modernisme/Postmodernisme

Hvorfor? Skyggespillet som oppstår når dagslyset siles gjennom bjelkeverket, er en opplevelse i seg selv.

10. Omstridte Østre Porsgrunn kirke

Østre Porsgrunn kirke

OMSTRIDT: Kirken ble oppført etter at den vakre lille korskirken i tre fra 1700-tallet brant i 2011. Lokalbefolkningen var rasende. Noen sverget på at de aldri ville sette sine ben i kirken, og i 2020 ble den kåret til Norges styggeste.

Foto: LARS TORE ENDRESEN / NRK
Østre Porsgrunn kirke

UBALANSERT: Kirken reflekterer over kirkearkitekturen med sine ruvende geometriske former og sitt himmelstrebende kirketårn. Likevel har den ikke den balanserte og fredelige utstråling som et kirkebygg bør ha.

Foto: Kirkesøk.no
Østre Porsgrunn kirke

FLISETRADISJON: Med den hvite kledningen laget av porcellanato-fliser har arkitekten ønsket å legge inn en referanse til Porsgrunns ærverdige porselenstradisjoner.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Østre Porsgrunn kirke

STYGG: Kirken har et noe inhumant og uvennlig preg, med sitt aggressive og nærmest våpenaktige tårn. Korset ser ut som det har sklidd ned på halv tolv og klamrer seg som et spinkelt insekt til det skarpe spydet. Kirken er så stygg at den er severdig!

Foto: LARS TORE ENDRESEN / NRK
 • Navn: Østre Porsgrunn kirke
 • Sted: Porsgrunn
 • Arkitekt: Espen Surnevik og Trodahl arkitekter
 • Byggeår: 2019
 • Stil: Postmodernisme

Hvorfor? Denne samtidskirken ble i fjor kåret til Norges styggeste i en uformell avstemning i avisen Dagen. Ta en titt og døm selv.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Sophie Elise og Fetisha lager NRK-podkast

  Onsdag 28. september kl. 14.00 har influenserne Sophie Elise og Fetisha premiere på sin nye podkast i appen NRK Radio.

  Podkasten har fått navnet «Sophie og Fetisha».

  – Vi har brukt lang tid på å forme konseptet, slik at det ikke skal være enda en «to bestevenninner som prater»-podkast, sier Sophie Elise.

  Det er NRK Underholdning som eier og står bak podkasten. Redaksjonen har stor tro på at prosjektet blir godt mottatt av målgruppa.

  – Dette er en podkast vi trenger i NRK. Vi har en tydelig strategi om å treffe både unge målgrupper og treffe bredt i samfunnet. sier Rune Lind, redaksjonssjef i NRK Underholdningsavdelingen.

  Sophie Elise og Fetisha kommer med ny podkast på NRK Radio.
  Foto: Henriette Dæhli / NRK