Hopp til innhold

Anbefaler å droppe høyhus

Komiteen som har sett på de ulike innspillene til nytt regjeringskvartal, mener at de nye byggene må holdes i omtrent samme høyde som Høyblokka. Det betyr at de ansatte i regjeringsapparatet må nøye seg med mindre plass.

Montasje regjeringskvartalet

En rapport fra evalueringskomiteen konkluderer med å ikke bygge skyskrapere i det nye regjeringskvartalet.

– Vi venter på flere rapporter og innspill, men det er klart at vi kommer til å lytte til disse rådene. Komiteens arbeid er tydelig og grundig, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Harald Nikolaisen og Jens Kvorning

VIL LYTTE: Administrerende direktør for Statsbygg Harald Nikolaisen og komiteleder Jens Kvorning

Foto: Petter Sommer / NRK

Statsbygg ba i fjor seks arkitektteam om ideer til byplangrep for det nye regjeringskvartalet, hvor alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal samles.

Statsbygg oppnevnte en evalueringskomite bestående av 10 fagpersoner med mandat å evaluere forslagene. Nå har komiteen satt sammen det de mener er det beste fra de seks teamene, samt innspill fra folket.

Noen av anbefalingene i rapporten er at høyden blir omtrent som Høyblokka, og at man for å få plass til de 5700 byråkratene bør gå ned på antall kvadratmeter per ansatt i regjeringskvartalet.

Skissen som ligger til grunn

Dette er skissen NRK har laget på grunnlag av forslagene.

Innhold i rapporten:

  • Ingen skyskrapere. Bygningene bør være omtrent på høyde med Høyblokka.
  • Høyblokka bør restaureres og G-blokka bevares.
  • Foreslår å bygge en stor regjeringspark der Y- blokka står.
  • Stenge Møllergata for trafikk.
  • Stenge Akersgata for all trafikk, unntatt buss.
  • Lindealleen bør bevares.

Komiteen anbefaler en grundig utredning og arkitektkonkurranse.

Reguleringsplanen ferdigstilles i løpet av 2016, og først da lyses en ordinær arkitektkonkurranse ut. Første byggetrinn i det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig i 2024.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober